Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή τα φάρμακα που λείπουν – Η απόφαση Πλεύρη και οι εξαιρέσεις

Υπουργείο Υγείας: Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή τα φάρμακα που λείπουν – Η απόφαση Πλεύρη και οι εξαιρέσεις

Ποια φάρμακα χρειάζονται ηλεκτρονική συνταγή και ποιοι εξαιρούνται

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα όπως είχε ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα, θα πρέπει για να προμηθευτεί κανείς σκεύασμα που απουσιάζει θα πρέπει να διαθέτει ηλεκτρονική συνταγή ώστε να ελέγχεται καλύτερα η διακίνησή τους.

Η απόφαση Πλεύρη δημοσιεύτηκε ήδη στη διαύγεια και αναφέρει:

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πλέον πρόσφατων και επικαιροποιημένων σχετικών εγγράφων, με τα οποία, για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη, επιβλήθηκε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησή τους, και για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.

Φάρμακα με χειρόγραφες συνταγές

Χειρόγραφη συνταγογράφηση των άνω φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Α) Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Β) Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)

Γ) Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή (περ. Α, Β, Γ ανωτέρω), θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

1 σχόλιο:

  1. Τωρα θυμηθηκε οτι πρεπει τα φαρμακα να συνταγογραφουνται? Αυτος ηθελε να αφηνει και το εμβολιο της γριπης χωρις συνταγη!!! Αναλαμπη στιγμης.....βλεπεις φτανουν οι εκλογες η καλπη θα πει την αληθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή