Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Κορωνοϊός Κίνα: Πέθαναν 72.500 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ενάμιση μήνα

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Κατά μέσον όρο 12.000 θάνατοι ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με COVID-19, ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα.

Τη ζωή ακόμα 12.600 ασθενών κόστισε ο κορωνοϊός τον Ιανουάριο στην Κίνα, με συνέπεια να έχει πλέον ξεπεράσει τις 72.000 ο συνολικός αριθμός των επισήμων θυμάτων του τις έξι τελευταίες εβδομάδες.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται μόνον οι ασθενείς που καταλήγουν εντός των νοσοκομείων. Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες ότι πολλοί ασθενείς πεθαίνουν στα σπίτια τους, αλλά δεν καταγράφονται ως σχετιζόμενα με την COVID περιστατικά. Επιπλέον, γιατροί έχουν αναφέρει ότι αποθαρρύνονται από την αναγραφή της COVID στα πιστοποιητικά θανάτου, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως και να ‘χει, τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα έδωσε στη δημοσιότητα το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (CCDC). Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 13-19 Ιανουαρίου 2022 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Κίνας 12.658 θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19.

Οι 681 από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι υπόλοιποι ήταν συνδυασμός της λοίμωξης με υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, το CCDC ανέφερε ότι στις 19 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν στην Κίνα σχεδόν 472.000 ασθενείς με COVID-19. Οι 51.700 από αυτούς ήταν σε βαριά κατάσταση.

Από τις 8 Δεκεμβρίου, που ήρθη η στρατηγική των «μηδενικών κρουσμάτων» στην Κίνα, έως τις 19 Ιανουαρίου έχασαν από κορωνοϊό τη ζωή τους 72.596 ασθενείς, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του CCDC.

Απίθανο νέο μεγάλο κύμα

Το Κέντρο ανακοίνωσε επίσης ότι στη χώρα έχουν εμβολιαστεί 1,28 δισεκατομμύρια άτομα κατά του κορωνοϊού. Τα 230 εκατομμύρια έχουν ηλικία 60 ετών και άνω. Υπολογίζεται ότι η Κίνα έχει πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άτομα. Το σχεδόν 19% εκτιμάται ότι έχει ηλικία άνω των 60 ετών.

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Dr. Wu Zunyou, επικεφαλής επιδημιολόγος του CCDC, όσον αφορά το ενδεχόμενο νέου, μεγάλου κύματος λόγω των μαζικών μετακινήσεων του πληθυσμού για τους εορτασμούς του κινεζικού Νέου Έτους.

Όπως δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η πιθανότητα μεγάλης έξαρσης της COVID στην Κίνα κατά τους επόμενους 2 ή 3 μήνες είναι μικρή. Και αυτό διότι, όπως υποστήριξε, το 80% του πληθυσμού μολύνθηκε κατά το τρέχον κύμα.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου