Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

93 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής Όρθρος στην Ελλάδα - 27 θάνατοι την ημέρα

Πρόκειται συγκεκριμένα για την νέα υποπαραλλαγή CH.1.1 του κορωνοιού της ΒΑ.2.75, η οποία έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Στους 186 έφτασαν συνολικά την εβδομάδα που μας πέρασε οι θάνατοι από CoViD, συγκριτικά με 147 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή 'Όρθρος" προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Βρετανία, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων Covid-19.

Την ίδια στιγμή, τα συνολικά τα κρούσματα της παραλλαγής ΧΒΒ.1.5, γνωστής και ως Κράκεν, που καταγράφηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2023 έφτασαν συνολικά τα 7.

Την επικινδυνότητα αυτής της υποπαραλλαγής δείχνουν και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και που αφορούν την εξέλιξή της σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο ή φυσική ανοσία.

Το σύνολο των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής εντοπίζεται στην Αττική και συγκεκριμένα στον Βόρειο και στον Δυτικό Τομέα.

Η νέα υποπαραλλαγή έχει εμφανιστεί μαζικά στις ΗΠΑ, ενώ έχει εκδώσει και σχετική έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στο σημερινό δελτίο του ΕΟΔΥ δεν καταγράφεται και πάλι συνολικός αριθμός κρουσμάτων (η τελευταία καταμέτρηση ήταν 47.497) του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ούτε τα συνολικά κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνονται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο, καταγράφηκαν 147 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη CοViD-19 (128 την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι διασωληνώσεις λοιπόν και οι θάνατοι αλλά και οι εισαγωγές (1.748) αυξήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είχε φτάσει τα 77 έτη, υποχωρώντας σταδιακά στα 75 έτη.

Το στοιχείο δείχνει πως η αύξηση των διασωληνώσεων αφορά ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Κατά την εβδομάδα 02/2023, πραγματοποιήθηκαν 942 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 52.809 έλεγχοι και βρέθηκαν 7.681 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (14,5%).
Παραλλαγές

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5.

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Κατά την εβδομάδα 54/2023, πραγματοποιήθηκαν 942 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν συνολικά 52.809 έλεγχοι.

Υπερβάλλουσα θνητότητα

Ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να δίνει χαμηλό αριθμό θνητότητας παρά το γεγονός ότι η Εurostat εμφάνιζε πρόσφατα την Ελλάδα πρώτη σε υπερβάλλουσα θνητότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat και συγκεριμένα τον Νοέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ, με 14,9%, διπλασιάζοντας το ποσοστό σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε ό,τι αφορά την επιτήρηση θνητότητας - θανάτων κατά την εβδομάδα 53/2022, το z-score (μέγεθος μέτρησης θανάτων) για την Ελλάδα ήταν για άλλη μια φορά χαμηλότερο του 4 που χαρακτηρίζεται από το EuroMOMO ως χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου