Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΠΟΥ: Φάρμακα κατά της ραδιενέργειας που πρέπει να είναι διαθέσιμα

Τι ανέφερε σήμερα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το απόθεμα που πρέπει να διαθέτουν οι χώρες.

IATRONET

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των φαρμάκων που θα πρέπει να αποθηκεύονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιολογικά και πυρηνικά, μαζί με συμβουλές πολιτικής για την κατάλληλη διαχείρισή τους.

Περιλαμβάνονται σκευάσματα που προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς μόλις συμβεί η έκθεση.

"Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαθέσουν θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη - γρήγορα", δήλωσε η δρ Μαρία Νέιρα, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, στη Διεύθυνση Υγιών Πληθυσμών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το φαρμακευτικό απόθεμα για επείγουσες καταστάσεις ακτινοβολίας πρέπει να περιλαμβάνει:Ιώδιο, που χορηγείται για την πρόληψη ή τη μείωση της έκθεσης του θυρεοειδούς σε ραδιενεργό ιώδιο.

Παράγοντες για την απομάκρυνση του ραδιενεργού καισίου από το σώμα και ασβέστιο - ψευδάργυρο, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια υπερουρανίου.

Κυτοκίνες που χρησιμοποιούνται για τον μετριασμό της βλάβης του μυελού των οστών, σε περίπτωση οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας (ARS).

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εμέτου, της διάρροιας και των λοιμώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου