Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Νέα έρευνα: Ο κορωνοϊός μολύνει 84 διαφορετικά τμήματα του ανθρώπινου σώματος

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι αποκάλυψε η εξέταση ιστών από δεκάδες ανθρώπους που κατέληξαν από ή με τη λοίμωξη COVID. Σε ποια όργανα και ιστούς εντοπίστηκε ο κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα, από τον εγκέφαλο έως τα μάτια, μετά την εισβολή του στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι ανιχνεύσιμος στους ιστούς ακόμα και οκτώ μήνες αργότερα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ πραγματοποίησαν βιοψίες σε 44 ασθενείς οι οποίοι πέθαναν από ή με την COVID-19. Οι αυτοψίες έγιναν σύντομα μετά τον θάνατό τους, με τους ειδικούς να συλλέγουν δείγματα από δεκάδες όργανα και ιστούς.

Η εξέταση των δειγμάτων αποκάλυψε ίχνη του κορωνοϊού σε 84 διαφορετικά σημεία του σώματος. Το υψηλότερο ιικό φορτίο εντοπίστηκε στους αεραγωγούς και τον πνευμονικό ιστό. Ωστόσο ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε, μεταξύ άλλων, και:

Στον εγκέφαλο
Στο έντερο
Στην καρδιά
Στους νεφρούς
Στα μάτια
Στα επινεφρίδια
Στους λεμφαδένες

Τα ιστικά δείγματα προέρχονταν από ασθενείς σε διάφορα στάδια της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Κυμαίνονταν από τις πρώτες ημέρες (λιγότερα από 14 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων) έως και 9 μήνες μετά την οξεία COVID. Το ιικό φορτίο ήταν υψηλότερο στους ασθενείς με την πιο πρώιμη λοίμωξη. Ωστόσο ήταν ανιχνεύσιμο σε 14 από τους 27 ασθενείς οι οποίοι είχαν καταλήξει τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την αρχική COVID.

Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι αυτοψίες έγιναν μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου2021. Σε 11 από τους ασθενείς ελήφθησαν δείγματα και από το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 62,5 ετών και το 30% ήταν γυναίκες. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είχαν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Το μέσο χρονικό διάστημα που είχε μεσολαβήσει από τη στιγμή που τους νόσησε ο κορωνοϊός έως τον θάνατό τους ήταν 18,5 ημέρες. Οι 38 από αυτούς πέθαναν λόγω της COVID.

Οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη του κορωνοϊού σε 84 διαφορετικά σωματικά υγρά και σημεία του σώματος. Τον εντόπισαν επίσης σε 35 είδη κυττάρων και μεμβράνες, σε διαφορετικά συστήματα.

Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε ακόμα και σε ασθενή που κατέληξε 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID.

Επιπλέον, εντοπίστηκε σε διάφορα σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος των 10 εκ των 11 ασθενών που εξετάστηκαν. Ανιχνεύθηκε, λ.χ., στον υποθάλαμο και την παρεγκεφαλίδα ενός ασθενούς. Ίχνη του εντοπίστηκαν επίσης στον νωτιαίο μυελό και τα βασικά γάγγλια δύο άλλων. Μολονότι όμως το ιικό φορτίο ήταν σημαντικό, ο κορωνοϊός δεν είχε προκαλέσει αλλοιώσεις στον εγκεφαλικό ιστό.

Δύο από τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους είχαν ήπια COVID, αλλά κατέληξαν από άλλη αιτία. Ακόμα και σε αυτούς όμως ο κορωνοϊός βρέθηκε διάσπαρτος στο σώμα τους.

Αναπαράγεται και εκτός πνευμόνων

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ίχνη πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού σε πολλούς ιστούς εκτός των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού. Τα ίχνη αυτά εντοπίστηκαν στους ασθενείς που είχαν καταλήξει εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη της COVID.

Τα ευρήματα αυτά είναι εντυπωσιακά και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός μόλις εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο οι αυτοψίες έγιναν κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και δεν είναι γνωστό αν συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο οι νέες παραλλαγές που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Επιπλέον, οι αυτοψίες έγιναν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Επομένως δεν είναι βέβαιο ότι τα νέα ευρήματα ισχύουν και για τους νεότερους ασθενείς.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί παντού στο σώμα. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπισή του, καταλήγουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου