Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ και ιδιωτικά ιατρεία στους γιατρούς του δημοσίου

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ και ιδιωτικά ιατρεία στους γιατρούς του δημοσίου

Ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας τις υπουργικές αποφάσεις για λεπτομέρειες στους γιατρούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να είναι έτοιμες οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδώσει το υπουργείο Υγείας και θα δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα αλλά και πώς θα γίνουν οι προσλήψεις ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τις υπουργικές αποφάσεις ετοιμάζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία άλλωστε εμπνεύστηκε και τον νόμο με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να προσληφθούν με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.

Αλλαγές που ψηφίστηκαν εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους εργαζόμενους αλλά και τα κόμματα, καθώς αλλάζει πλήρως το προφίλ του μέχρι σήμερα δημόσιου και δωρεάν ΕΣΥ.

Οι υπουργικές αποφάσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Με τις υπουργικές αποφάσεις που ετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας θα ορίζονται συγκεκριμένους κανόνες για το πώς θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να λειτουργούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, σε ποιο ωράριο αλλά και με ποιες προϋποθέσεις σε σχέση με τα νοσοκομεία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ρύθμιση που θα διευκρινίζει τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν στο ΕΣΥ, ώστε να μην παρακάμπτεται το κανονικό ωράριο στα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος ορισμένων γιατρών που θα επικαλούνται φόρτο εργασίας στο ΕΣΥ ή μεγάλη αναμονή, για να μεταφέρουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα έναντι αμοιβής.

Με αντίστοιχο ενδιαφέρον αναμένεται και ο καθορισμός των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της νομιμότητας από τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα επιλέξουν να εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως να υπενθυμιστεί ότι ο νόμος προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ:

«Θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας,

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου».

Οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι κενές θέσεις ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά βγαίνουν άγονες, δηλαδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν, θα προσλαμβάνονται άμεσα με μερική απασχόληση ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι στα σκαριά όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, γεγονός που σημαίνει ότι άμεσα ιδιώτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία για μερική απασχόληση.

Nα σημειωθεί ότι οι υπουργικές αποφάσεις τόσο για τους γιατρούς του ΕΣΥ όσο και για τους ιδιώτες αναμένεται να εκδοθούν ταυτόχρονα ώστε να ανοίξει το σύστημα υγείας την ίδια περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι στα δημόσια νοσοκομεία αλλά θα πληρώνονται από τους ασθενείς, αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 2 μήνες από σήμερα. Άγνωστο βέβαια εάν θα καθυστερήσουν λόγω εκλογών.

9 σχόλια:

  1. Επιτελους σπανε τα στεγανα του ΕΣΥ ,ενος καθαρα πελατειακου κλειστου συστηματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζεψτε τον υπουργο οσο ειναι καιρος ολο ανασκαλευει......
    Δεν εχει αφησει τιποτα ορθιο......ειναι το καταστροφικο τσουναμι πλευρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι του ΕΣΥ ιδιωτες και οι ιδιωτες του ΕΣΥ Μπορει κανεις να βγαλει ακρη΄ο πλευρης συμφωνε鴨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή ο γιατρός του ΕΣΥ μπορεί να ανοίξει ιατρείο ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο που εργάζεται ενώ ο ιδιώτης ιατρός που έχει ιατρείο απέναντι από το Νοσοκομείο θα μπορεί να εργάζεται σε άλλο Νοσοκομείο σε απομαρισμένη περιοχή στο οποίο δεν πάει κανένας να εργαστεί. Δίκαιο μου ακούγεται. Τι όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Γεννηματά με τα καμώματα του Θαν(ατ)ου Πλεύρη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πληρης διαλυση του εσυ ακομη και φαρμακευτικος λοιμος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ανταμοιβή στους ιατρούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η εξαπάτηση τους με το νέο μισθολόγιο το οποίο ψηφίστηκε με αναδρομική ισχύ ώστε να παρακαμφθούν οι δικαιωτικες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων.Επισης στους νοσηλευτές δεν δόθηκε το επίδομα που πήραν οι λιμενικοί.Η εκτιμηση μου είναι ότι η κυβέρνηση αυτή αναγκάζει έμμεσα τους υπηρετούντες υγειονομικούς να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ και να αποτρέψει νεότερους να ενταχθούν σε αυτό.Μακροχρονια θα έχουμε ένα low budget EΣΥ και όποιος θέλει την υγεία του ιδιωτικά, αυτές είναι οι δεξιές πολιτικές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απατεώνες και παράνομοι, δεν σεβαστηκατε τις αποφάσεις των ανωτατων δικαστηρίων περί παράνομων περικοπών του ιατρικού μισθολογίου,ψηφίσατε νέο με αναδρομική ισχύ ώστε να μην διεκδικήσουμε αναδρομικά.Αυτη ήταν η ανταμοιβή μας για αυτά που τραβήξαμε στην πανδημια μαζί με τους νοσηλευτές.Ο σκοπός σας είναι να μείνουν στο ΕΣΥ οι ανίκανοι και οι τεμπέληδες,θέλετε να το διαλυσετε για να κερδίζουν οι μεγαλοκλινικαρχες, σε βάρος του λαού, σας έχουμε καταλάβει και θα ανταμοιφθειτε αναλογα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή