Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ): Πρωτοφανής έλλειψη ειδικευομένων παθολόγων στο Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Με τραγικές ελλείψεις σε παθολόγους λειτουργεί η εφημερία ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, του "Γ. Γεννηματάς" εν μέσω γρίπης και έξαρσης λοιμώξεων, σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη διοίκηση του νοσοκομείου «Γ. Γεννημτάς», την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί των Παθολογικών κλινικών μαζί με αρκετούς Επιμελητές, παρουσία εκλεγμένων μελών της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο λόγος ήταν, η «τρομακτική και πρωτοφανής», όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί, έλλειψη ειδικευόμενων Παθολόγων γιατρών και στις τρεις Παθολογικές Κλινικές.

Οι γιατροί καταγγέλλουν πως οι εφημερίες χωρίς παθολόγους είναι εφιαλτικές:

«Η αφόρητη πια κατάσταση σε κάθε γενική εφημερία με εκατοντάδες εισαγωγές, πολλές να βρίσκουν κρεβάτι μετά από 24 και παραπάνω ώρες, αφού πρακτικά μονοεφημερεύουν για όλο το λεκανοπέδιο και με ελάχιστους πλέον ειδικευόμενους γιατρούς. Η πληρότητα των Παθολογικών Κλινικών ξεπερνά το 400%, ενώ οι γιατροί είναι λιγότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις», σημειώνουν.

ΟΕΝΓΕ: Οι γιατροί ξεκινούν κινητοποιήσεις

Η διοίκηση γνωρίζει για όλα αυτά, λένε οι γιατροί, από τον Ιούνιο του 2022 και ξανά τον Οκτώβριο του 2022, αφού υπήρξαν και τότε κινητοποιήσεις. Σε ερώτηση που τους απηύθυνε για τα παραπάνω το σωματείο των γιατρών, δηλαδή για το ποια ακριβώς μέτρα έχουν παρθεί ή ποιες κινήσεις έχουν γίνει, δεν πήραν ΚΑΜΙΑ απάντηση, λένε.

Οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν παρέμβαση με κείμενο στους ασθενείς τους για σήμερα το μεσημέρι, όταν και θα ξεκινάει η νέα γενική εφημερία (χωρίς κενά κρεβάτια για άλλη μια φορά), και προχωρούν σε στάση εργασίας την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, 12 με 3μμ, για όλο το ιατρικό προσωπικό.

Το Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ εκφράζει την συμπαράστασή του και καλύπτει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι συνάδελφοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.

EINAΠ: Ενημερώσαμε τον υπουργό Υγείας για τη σοβαρότητα της κατάστασης

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τονίζοντας ότι έχουν προκληθεί «σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις γενικές εφημερίες των παθολογικών κλινικών (με σοβαρές ελλείψεις ειδικευομένων γιατρών)», ενώ η Διοίκηση και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου είναι ενήμεροι εδώ και πολλούς μήνες και δεν έχει δοθεί λύση.

Η πρόταση των γιατρών του νοσοκομείου ήταν να επανέλθει το νοσοκομείο στο προηγούμενο καθεστώς γενικής εφημερίας, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα και διεκδικώντας γρήγορες διαδικασίες διορισμού ειδικευόμενων γιατρών.

«Κατόπιν της κωλυσιεργίας της Διοίκησης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου να ανταποκριθούν στις προτάσεις μας, ζητήθηκε άμεσα συνάντηση με τον Διοικητή της 1ης Υ.Πε., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18/01/23. Η ΕΙΝΑΠ επίσης, ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των γιατρών του νοσοκομείου οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη 17/01/23», καταλήγουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

12 σχόλια:

  1. Μην τα βαζετε μει τις διοικησεις ,δεν υποχρεουνται να στηριζουν τη λειτουργια του νοσοκομειου ουτε τους γιατρους ,απλοι κομματικοι εγκαθετοι ειναι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηπως θα πρεπει να ασχοληθουν λιγο και οι επιμελητες -διευθυντες και οχι να φροντιζουν μονο τα πελατακια τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μηπως καταλαβαν οι ειδικευομενοι και νεοι γιατροι οτι ο ειδικος παθολογος τελειωσε;Στο ΕΣΥ διορισμοι δυσκολο ,ως ιδιωτες ακομα δυσκολοτερο.αμοιβες ντροπής,οι υποειδικοτητες κατακερματισαν την παθολογία.ποιος ο λόγος λοιπόν να επιλέξουν οι νέοι γιατροί την πιο δύσκολη ειδικότητα και να διαβάζουν μια ζωη;
    Ένας 69χρονος ιδιωτης ειδικος παθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μηπως καταλαβαν οι νέοι γιατροί ότι ο ειδικος παθολόγος τελείωσε, αφού ούτε εύκολα διορίζεται, ούτε έξω είναι εύκολα τα πράγματα αφού η ειδικότητα κατακερματιστηκε και υποαμοιβεται;Ποιος ο λόγος λοιπόν,πέντε χρονια ειδικότητα,μια ζωή διάβασμα και τέτοια απαξιωση και να γίνεις ειδικος παθολογος;
    Ένας ιδιώτης ειδικός παθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους Ακτινοδιαγνωστες που έχετε σκίσει στο κλέψιμο να δείτε σε 2 χρόνια αν θα υπάρχει κανένας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως να γίνουν διορισμοί επιμελητων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως η έλλειψη νέων γιατρών οφείλεται στον κατακερματισμό της ειδικής παθολογίας και στην υποβάθμισή της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για ποιο λόγο ένας λογικός άνθρωπος ο οποίος έχει αφιέρωσει έτη σπουδών και μόχθου να καταλήξει να τρέχει στα νοσοκομεια νύκτα μέρα,Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά ,Πάσχα και στα γενέθλια των παιδιών του;Τα χρήματα είναι γελοία,οι συμπεριφορές από το κράτος και τον κόσμο απαραδεκτες.Οσοι απαξιωσαν τόσα χρόνια τους ιατρούς τα κατάφεραν,σχεδόν κανένας νέος συνάδελφος δεν θέλει να εργαστεί στο ΕΣΥ ,ανοίγουν ιατρεία,πάνε σε ιδιωτικές κλινικές η φεύγουν στο εξωτερικό.αναζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ απλά όταν τελειώνουν το πανεπιστήμιο φεύγουν στο εξωτερικό που και εκεί δουλεύουν σκληρά όμως αμοιβωντε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ
    ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ
    ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΣΤΑ ΤΟΜΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ 10 ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΙΔΙΚΕΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έξω όλοι νέοι Συνάδελφοι, μην κάνετε το λάθος να μείνετε! Μακάρι να είχα τα χρόνια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι τελευταίοι μαχόμενοι παθολόγοι εξολοθρεύονται στοχευμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή