Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Νέες προτάσεις των φαρμακοβιομηχανιών για τις ελλείψεις

Συντάκτης:
Virus

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα της τροφοδοσίας ζητά ο ΣΦΕΕ με επιστολή του στον υπουργό Yγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων. Πέρα των συστηματικών ελέγχων ο σύνδεσμος ζητά και το «φρένο» στις παράλληλες εξαγωγές προϊόντων σε περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ότι σύστημα αναφοράς στον ΕΟΦ θα πρέπει να ισχύει για όλους τους «κρίκους» της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων με στόχο την ακριβή αποτύπωση των προβλημάτων. «Όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο το 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης» σημειώνει ο σύνδεσμος στην επιστολή. Στόχος είναι ο ΕΟΦ να μπορεί να παρακολουθήσει «την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. 

Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο».

Το δεύτερο κομβικό σημείο κατά τον ΣΦΕΕ είναι άμεση απαγόρευση εξαγωγής κάθε προϊόντος «για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ». Ευθύνες για αυτή την διαμορφούμενη κατάσταση στη χώρα καταλογίζει ο ΣΦΕΕ στην Πολιτεία γιατί «έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά)». Συνεπώς, αποσύρθηκαν τα φθηνά φάρμακα και δόθηκε κίνητρο για παράλληλες εξαγωγές «λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα». Σε περίπτωση που αυτά τα δεδομένα δεν τροποποιηθούν τότε το Υπουργείο και ο ΕΟΦ, ο οποίος αντιμετωπίζει ζήτημα υποστελέχωσης, «να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων», σύμφωνα με τον ΣΦΕΕΕ.

Από την μεριά του ο ΣΦΕΕ διαβεβαιώνει ότι καθημερινά οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν στον ΕΟΦ πλήθος στοιχείων για την λεπτομερή διακίνηση των προϊόντων τους διευκολύνοντας τον έλεγχο της προσφοράς φαρμάκων από τις εταιρείες, ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου