Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΕΟΠΥΥ: Για ποιες παροχές αυξήθηκαν οι δαπάνες το 2022 – Τι προβλέπεται για το 2023

Γιώργος Σακκάς Ygeiamou.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 15 εκατ. ευρώ και μάλιστα για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και τα κόστη από τις ειδικές εξετάσεις για γονιδιακούς ελέγχους για κληρονομικούς καρκίνους

Ανακοινώθηκαν λίγο πριν την εκπνοή του 2022 τα κονδύλια που διέθεσε ο ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας και προμηθευτές σε υλικά και ειδικά σκευάσματα κατά την περσινή χρονιά. Ο Οργανισμός με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλάκη, αύξησε σε συγκεκριμένους λογαριασμούς για υπηρεσίες τα σχετικά κονδύλια λόγω αυξημένων δαπανών που προκάλεσε έμμεσα ή άμεσα ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 15 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και τα κόστη από τις ειδικές εξετάσεις για γονιδιακούς ελέγχους για κληρονομικούς καρκίνους.

Ειδικότερα η αύξηση του προϋπολογισμού του οργανισμού αφορά στην αύξηση των ορίων δαπανών για τις κάτωθι Υποκατηγορίες ως ακολούθως:

ΝΟΣΗΛΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ κατά 100.000 ευρώ,

ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ κατά 600.000 ευρώ,

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ κατά 10.610.000 ευρώ,

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΕΙΚΤΩΝ BRCA ½ κατά 250.000

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ κατά 800.000 ευρώ,

ΑΞΟΝΙΚΕΣ (CTs) κατά 1.420.000 ευρώ,

ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ (MRI) κατά 2.200.000 ευρώ, Ε5Α

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ κατά 900.000 ευρώ,

PET/CTs κατά 400.000 ευρώ,

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ κατά 2.600.000 ευρώ

ΟΠΤΙΚΑ κατά 400.000 ευρώ

Ο οργανισμός όμως προχώρησε και στη μείωση των ορίων δαπανών για τις υποκατηγορίες:

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ κατά 600.000 ευρώ,

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΛΟΙΠΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ κατά 400.000 ευρώ,

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ κατά 240.000 ευρώ,

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΟ F-18 FDG κατά 1.440.000 ευρώ,

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ κατά 1.400.000 ευρώ και

ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ» κατά 1.200.000 ευρώ

Συνολικά ο ΕΟΠΥΥ προσδιόρισε τις συνολικές δαπάνες για ειδικά σκευάσματα και υπηρεσίες υγείας στα περίπου 1,57 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τις ανάγκες αποζημίωσης. Οι πολίτες βέβαια δεν επιβαρύνονται ενώ αντίθετα επιβαρύνονται οι συμβεβλημένοι ιδιώτες με τον οργανισμό μέσω της διαδικασίας του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής δηλαδή μέσω του γνωστού clawback.

Τι προβλέπεται για το 2023

Να αναφέρουμε ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ για το 2023 ανέρχονται στα 7,29 δισεκατομμύρια ευρώ (από 6,82 δισ. ευρώ πέρυσι) εκτιμώνται, με την Κυβέρνηση να γνωρίζει εξ αρχής ότι δεν θα είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Την ίδια στιγμή τα έξοδα για το 2023 εκτιμώνται στα 6,92 δισ. ευρώ, όμως και εδώ η εκτίμηση είναι αρκετά συντηρητική καθώς και πέρυσι αυτά είχαν προϋπολογιστεί στα 6,66 δισ. ευρώ αλλά τελικά διαμορφώθηκαν στα 8,7 δισ. ευρώ. Για να μην προκύψει φυσικά χρηματοδοτικό κενό, ο οργανισμός πέρα από οποιαδήποτε επιπλέον ενίσχυση λαμβάνει, χρησιμοποιεί τη διαδικασία των clawback και rebate φαρμάκων, των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού διαπιστώνονται και οι αλλαγές που έχουν συμβεί σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων για τη φαρμακευτική δαπάνη. Ειδικότερα προβλέπεται ποσό 1,26 δισ. ευρώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία και 865 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και την ειδική κατηγορία φαρμάκων 1Α που χορηγούνται από τις ιδιωτικές κλινικές.

Συνολικά φτάνουμε δηλαδή στα 2,125 δισ. ευρώ για το 2023, από 2,088 δισ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή όπως αναφερόταν και στον Κρατικό Προϋπολογισμό αποδίδεται στη διασύνδεση της ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με την πορεία του ΑΕΠ. Όμως και πάλι δεν αρκεί αν σκεφτεί κανείς ότι για φέτος η συνολική δαπάνη για το φάρμακο προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Για τις ιδιωτικές κλινικές προβλέπονται επίσης δαπάνες 270 εκατ. ευρώ από αρχικό φετινό προϋπολογισμό για 237 εκατ. ευρώ, που τελικά φέτος διαμορφώνεται στα 301 εκατ. ευρώ, άρα και εδώ υπάρχει κενό που θα καλυφθεί με clawback.

3 σχόλια:

 1. Για εσάς γιατρουδάκια δεν υπάρχουν λεφτά ! Κάπως πρέπει να ζήσουν και οι Χειμάρας, Μαραβέγιας,Πάτσης,Σπυράκη κα .....Άριστοι...... ! Μην είστε ......άπληστα....!
  https://www.healthreport.gr/neo-mpachalo-stin-kyvernisi-meta-tis-kataggelies-polaki-gia-ti-diplothesitisa-dioikitria-toy-eopyy-olo-to-paraskinio/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να το πούμε ποιό λιανά ….!!!Δουλευουμε σαν μαύροι εκτελώντας ότι παραπεμπτικό γουστάρει ο ασθενης να κάνει και μας κρατάνε το 70% της δουλειάς μας
  Τα Χριστούγεννα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων μας !!!
  Κοιτάζουμε τις βιτρίνες σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα !! Οι κολλητοί μας που έχουν προλάβει και έχουν φύγει στο εξωτερικό μας στέλνουν μούντζες που καθόμαστε και μας Κλέβουν μήνα με το μήνα !!!
  Και εμείς εκεί …..υπομονή
  Εκτός από γιατροί μάθαμε να υπομένουμε τα πάντα
  Αλλά που θα πάει;; 7 Απρίλη θα είναι ;20 ;…..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συναδελφοι για την καταντια σας φταιτε κυριως εσεις .Στοπ ολα για ενα μηνα και τοτε θα βλεπατε τι θα γινοταν .Αλλα οι εκπροσωποι σας δεν θελουν .Μην παραπονιεστε λοιπον .οι γιατροι εχουν δυναμη αλλα δεν την αξιοποιουν με ευθυνη κυριως των συλλογων τους .

  ΑπάντησηΔιαγραφή