Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων: Πάνω από 600 σκευάσματα λείπουν από 29 χώρες της Ευρώπης – Οι αιτίες και οι πιθανές λύσεις

Ελλείψεις φαρμάκων: Πάνω από 600 σκευάσματα λείπουν από 29 χώρες της Ευρώπης – Οι αιτίες και οι πιθανές λύσεις

Οι αιτίες και οι πιθανές λύσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη

HR

Πανευρωπαϊκές διαστάσεις έχουν λάβει οι ελλείψεις φαρμάκων τη στιγμή που οι λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν έξαρση.

Σε έρευνα που διεξήχθη σε εταιρείες οι οποίες εκπροσωπούν φαρμακεία σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και της Τουρκίας, του Κοσόβου, της Νορβηγίας και της Βόρειας Μακεδονίας, σχεδόν το ένα τέταρτο των χωρών ανέφεραν περισσότερα από 600 φάρμακα σε έλλειψη και το 20% ανέφερε ελλείψεις 200 με 300 φαρμάκων.

Τα τρία τέταρτα των χωρών δήλωσαν ότι οι ελλείψεις ήταν χειρότερες αυτόν τον χειμώνα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα, σε τέσσερις χώρες δηλώθηκε ότι οι ελλείψεις είχαν συνδεθεί με θανάτους.

Την έκταση των ελλείψεων επιβεβαιώνουν και οι κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές. Οι βελγικές αναφέρουν σχεδόν 300 φάρμακα σε έλλειψη, με τον αντίστοιχο αριθμό στη Γερμανία να φτάνει τα 408, στην Αυστρία, περισσότερα από 600 σκευάσματα δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία αυτή τη στιγμή, ενώ στην Ιταλία, ο σχετικός κατάλογος φθάνει στο δυσθεώρητο νούμερο των 3.000 και άνω, αν και πολλά από αυτά είναι διαφορετικά σκευάσματα του ίδιου φαρμάκου.

Αντιβιοτικά και κυρίως αμοξικιλλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, σιρόπις για το βήχα, παιδική παρακεταμόλη και φάρμακα για αρτηριακή πίεση είναι αυτά που παρουσιάζουν μεγαλύτερη έλλειψη.

Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν την παραγωγή

Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, επηρεάζοντας την προσφορά.

Πέρυσι, η Centrient Pharmaceuticals, ένας ολλανδικός παραγωγός δραστικών φαρμακευτικών συστατικών, δήλωσε ότι το εργοστάσιό της παρήγαγε ένα τέταρτο λιγότερη παραγωγή από ό,τι το 2021, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Τον Δεκέμβριο, η InnoGenerics, ένας άλλος παραγωγός από την Ολλανδία, διασώθηκε από την κυβέρνηση, αφού κήρυξε πτώχευση, για να κρατήσει το εργοστάσιό της ανοιχτό.

Κυβερνήσεις και ΕΜΑ

Ορισμένες χώρες φρενάρουν τις εξαγωγές για να προστατεύσουν τις εγχώριες προμήθειες. Τον Νοέμβριο, η ελληνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων διεύρυνε τον κατάλογο των φαρμάκων των οποίων η μεταπώληση σε άλλες χώρες – γνωστή ως παράλληλο εμπόριο – απαγορεύεται.

Η Ρουμανία σταμάτησε προσωρινά τις εξαγωγές ορισμένων αντιβιοτικών και παιδικών παυσίπονων. Την περασμένη εβδομάδα, το Βέλγιο δημοσίευσε διάταγμα που επιτρέπει στις Aρχές να σταματήσουν τις εξαγωγές σε περίπτωση κρίσης.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για να χαλαρώσει τις απαιτήσεις προμήθειας, οι οποίες επί του παρόντος αναγκάζουν τους ασφαλιστές υγείας να αγοράζουν φάρμακα εκεί όπου είναι φθηνότερα, συγκεντρώνοντας την προσφορά στα χέρια λίγων από τους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς.

Ο νέος νόμος θα υποχρεώνει τους αγοραστές να αγοράζουν φάρμακα από πολλαπλούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακριβών, ώστε να γίνει πιο αξιόπιστη η προμήθεια. Στην Ολλανδία, εισήγαγαν πρόσφατα νόμο που απαιτεί από τους προμηθευτές να διατηρούν αποθέματα έξι εβδομάδων για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και στη Σουηδία η κυβέρνηση προτείνει παρόμοιους κανόνες.

Σε πιο λεπτομερές επίπεδο, μια επιτροπή, υπό την ηγεσία της ρυθμιστικής αρχής της Ε.Ε. για τα φάρμακα, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), συνέστησε να χαλαρώσουν οι κανόνες, ώστε να επιτρέπεται στα φαρμακεία να χορηγούν χάπια ή δόσεις φαρμάκων μεμονωμένα, μεταξύ άλλων μέτρων.

Στη Γερμανία, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη δημιουργία άτυπων «υπαίθριων αγορών» φαρμάκων, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δίνουν τα αχρησιμοποίητα φάρμακά τους σε ασθενείς που τα χρειάζονται.

Και στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι φαρμακοποιοί άρχισαν να παράγουν τα δικά τους φάρμακα – αν και αυτό είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά, δεδομένης της έκτασης του ελλείμματος.

Θεωρητικά, η Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αντιμετωπίσει μια κρίση σε επίπεδο Ένωσης, σημειώνει το Politico.

Είναι οι ελλείψεις φαρμάκων «μείζον γεγονός»;

Η ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ελλείψεις μπορεί να αποφασίσει την Πέμπτη αν θα συστήσει στην Επιτροπή να κηρύξει τις ελλείψεις φαρμάκων ως «μείζον γεγονός» – μια επίσημη επισήμανση που θα πυροδοτούσε κάποια (περιορισμένη) δράση σε επίπεδο Ε.Ε.

Μια ομάδα καθοδήγησης του ΕΜΑ για τις ελλείψεις θα έχει την εξουσιοδότηση να ζητά στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα φαρμάκων και την παραγωγική ικανότητα από τους προμηθευτές και να εκδίδει συστάσεις για τον τρόπο μετριασμού των ελλείψεων.

Πάντως, η κορυφαία αξιωματούχος της Επιτροπής για την υγεία, Σάντρα Γκαλίνα, κατά την εμφάνισή της ενώπιον της επιτροπής υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ήθελε να «απορρίψει λίγο την ιδέα ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη» και δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα εναλλακτικά φάρμακα προς χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου