Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Σ.Ε.Ι.Β: Ζητά να ενημερωθούν τα νοσοκομεία ότι έληξε ο μηδενικός ΦΠΑ για τα εμβόλια κατά της Covid-19

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) ζητά από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας να ενημερώσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αναμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους με την προσαύξηση του αναλογούντος ΦΠΑ από 1 Ιανουαρίου 2023.

Να ενημερωθούν άμεσα τα Δημόσια Νοσοκομεία αναφορικά με τη λήξη ισχύος του άρθρου 73 του Ν.4764/2020, για μηδενικό ΦΠΑ στα εμβόλια και τα ιατροτεχνολογικά διαγνωστικά προϊόντα για τη νόσο Covid-19, ζητά ο ΣΕΙΒ.

Συγκεκριμένα, λόγω εναρμόνισης με τις Ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες, για τα διαγνωστικά Ι/Π για την Covid-19, το άρθρο 73 του ν. 4764/2020 προέβλεπε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια και στα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (I/Π) για τη νόσο COVID-19.

Η εφαρμογή του νόμου έληξε στις 31.12.2022 και δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια παράταση ισχύος του, τα προϊόντα αυτά έχουν επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς επιβάρυνσής τους με Φ.Π.Α. 6% και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες με 13% και 24%.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) με επιστολή του προς τους Διοικητές των ΥΠΕ ζητά την άμεση ενημέρωση των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας αναφορικά με τη λήξη ισχύος του άρθρου 73, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες με βάση το προηγούμενο καθεστώς, όπως λένε:

«Δεν έχει γίνει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων με την προσαύξηση του αναλογούντος από 1.1.2023 Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα μέλη- εταιρείες του ΣΕΙΒ που προμηθεύουν το δημόσιο τομέα με in vitro διαγνωστικά Ι/Π για τη Covid-19, να συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες και απαιτήσεις για τιμολόγηση βάσει των τελικών τιμών του προηγούμενου καθεστώτος, με απαλλαγή του Φ.Π.Α», σημειώνουν οι εταιρείες του ΣΕΙΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου