Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Γιατρός συνταγογράφησε 31 φορές ναρκωτικές ουσίες εν αγνοία ασφαλισμένου – Τι εντόπισε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας


Άδειες Creative Commons

Την περίπτωση γιατρού που συνταγογράφησε 31 φορές ναρκωτικές ουσίες εν αγνοία ασφαλισμένου, στο όνομά του, έφεραν στο φως οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ο δεύτερος προχώρησε στη σχετική καταγγελία.

Όπως αναφέρεται σχετικά, από τις εν λόγω συνταγές εκτελέστηκαν οι 28, και μάλιστα οι περισσότερες σε φαρμακεία δίπλα στο σπίτι του γιατρού.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΔ

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, τον Δεκέμβριο του 2022 διενήργησε έλεγχο, κατόπιν καταγγελίας ιδιώτη ιατρού, αναφορικά με συνταγογράφηση, εν αγνοία του, φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Ο έλεγχος εστιάστηκε:

α) στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

β) στην εξέταση προσώπων και συγκεκριμένα του καταγγέλλοντος και των φαρμακοποιών στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές.

Διαπιστώσεις κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο:Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είχαν καταχωριστεί συνολικά τριάντα μία (31) συνταγές στο όνομα του καταγγέλλοντος εν αγνοία του, εκ των οποίων είχαν εκτελεστεί οι είκοσι οκτώ (28) συνταγές.
Οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.
Η ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών είχε πραγματοποιηθεί από ιατρό, ο οποίος υπηρετούσε ως επικουρικός ιατρός, ιατρικής ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, σε μονάδα υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών από τα φαρμακεία, δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα που αφορούσαν στην ταυτοποίηση του/της ασθενή για τον/την οποία έχει καταχωριστεί ηλεκτρονική συνταγή.
Οι εν λόγω συνταγές εκτελέστηκαν σε ποσοστό 96,4% σε φαρμακεία πλησίον της οικείας του ιατρού.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε:

α) Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για ενέργειες αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τις δικλίδες ασφαλείας κατά την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών ναρκωτικών ουσιών και

β) στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων

8 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΑΔ (ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ) ΟΛΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ.ΤΟΤΕ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.!!!! Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ τι καιροι κι εκεινοι με τους συναδελφους φορτωμενους βιβλιαρια στα οποια συνταγογραφουνταν πανακριβες εξετασεις !Αυτα πληρωνουμε τωρα ,την απληστια ορισμενων και την κρατικη αδιαφορια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ? ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΑ ΑΜΚΑ.

      Διαγραφή
    2. Την μη χρηματοδότηση της Υγείας πληρωνουμε

      Διαγραφή
    3. Δεν ειναι απολυτο αυτο .Σημασια εχει η αποτελεσματικοτητα και οχι απλα η διαθεση χρηματων

      Διαγραφή
  3. Πρέπει να γίνει υποχρεωτική για όλους η αύλη συνταγογράφηση. Ετσι δεν θα υπάρχει το ''εν αγνοία'' του συμβεβλημένου. Απλά θα έρχεται η συνταγή στο κινητό του ή στο μαίιλ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΠΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ.

      Διαγραφή
    2. Πες το στα ραμολιμεντα αυτο

      Διαγραφή