Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Π.Ο.Υ: Η παραλλαγή XBB.1.5 εντοπίστηκε σε 15 χώρες στην Ε.Ε. με αυξανόμενο ρυθμό μετάδοσης

Το ποσοστό μετάδοσης της παραλλαγής XBB.1.5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρότερο από 2%, σε σύγκριση με το 27,6% που ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες


Η πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της μετάλλαξης ‘Ομικρον του κορονοϊού, XBB.1.5 εντοπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περιστατικά που χαρακτηρίζονται ελάχιστα, «αλλά σε αυξανόμενους ρυθμούς μετάδοσης», ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Εργαζόμαστε για την αξιολόγηση του αντίκτυπου», προστίθεται στην ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου λοιμώξεων ECDC επισημαίνει το «υψηλό επίπεδο ανοσολογικής διαφυγής που καταδεικνύεται από την ομάδα των παραλλαγών XBB με αρκετά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων».

Η παραλλαγή σύμφωνα με το ECDC έχει εντοπιστεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία,τη Σλοβενία,την Ισπανία και τη Σουηδία.

Το ποσοστό μετάδοσης της υποπαραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρότερο από 2%, σε σύγκριση με το 27,6% που ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η παραλαγγή εντοπίστηκε στις 22 Οκτωβρίου και χαρακτηρίστηκε ως η πλέον μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα.

Επιπλέον 202 κρούσματα αναφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Π.Ο.Υ: Συστάσεις για χρήση μάσκας σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας

Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής της στις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Παραμένει ασαφές εάν η XBB.1.5 θα προκαλέσει κύμα μολύνσεων, ενώ «οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τεστ πριν από την αναχώρηση», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Τα όποια μέτρα για ταξιδιωτικές μετακινήσεις πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να μην επιφέρουν διακρίσεις», προστίθεται με διευκρίνιση ότι ο ΠΟΥ δεν συστήνει τεστ για επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο.Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή XBB.1.5 και γιατί ονομάστηκε «Κράκεν»

Όπως αναφέρει το Sky News, ο εξελικτικός βιολόγος T. Ryan Gregory ήταν ο πρώτος που πρότεινε το παρατσούκλι «Κράκεν» σε ανάρτησή του στο Twitter, εξαιτίας της «ακραίας μεταδοτικότητας» της υποπαραλλαγής. Το Κράκεν προέρχεται από τη σκανδιναβική λαογραφία και είναι ένα θαλάσσιο τέρας με πολλά πλοκάμια που κατέστρεφε ολόκληρα πλοία και παρέσυρε ναυτικούς στο θάνατο.

Η XBB.1.5 είναι μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, γι’ αυτό και δεν έχει δικό της ελληνικό γράμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου