Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στα 7,7 δισ.


Πρόσθετα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ που αυξάνεται ανάλογα με το ΑΕΠ

Με δαπάνες λίγο χαμηλότερες από 7 δισ. ευρώ και πιθανό πλεόνασμα σχεδόν 850 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να κινηθεί ο προϋπολογισμός του 2023 για τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας.

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού φέτος, σύμφωνα με την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, λαμβάνουν υπόψιν την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στο 1,7%, ενώ προβλέπουν και πρόσθετα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εφαρμογή των προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα που θα «τρέξουν» μέσα στη χρονιά. Πρόσθετα έσοδα προβλέπονται επίσης για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς επίσης και για το ΕΚΑΒ, αλλά και για εμβόλια, όμως τα έξοδα θα είναι αυξημένα φέτος για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, καθώς δεν προβλέπεται σχετική πρόσθετη χρηματοδότηση.

Καθώς οι μεγαλύτερες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ αφορούν την φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων, καθώς και τις παροχές από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, για φέτος, η πρόβλεψη από τον προϋπολογισμό για την υγεία, προβλέπει φαρμακευτική δαπάνη αυξημένη κατά 46 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και η μείωση του clawback για φάρμακα κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το ποσό επιμερίζεται σε 37 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα της εξωνοσοκομειακής δαπάνης και σε 9 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ανεβάζοντας το επιτρεπόμενο όριο για φάρμακα κοινότητας στα 2,125 δις. ευρώ από 2,088 δις. και για νοσοκομειακά φάρμακα στα 537 εκατ. ευρώ από 528 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανεβάζοντας τη συνολική δημόσια δαπάνη για φάρμακα στα 2,662 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα επιτρεπόμενα όρια των παρόχων υγείας ανέρχονται σε 1.580 εκατ. ευρώ φέτος και σε 1.568 για το 2022, μετά τις διορθώσεις στον προϋπολογισμό του οργανισμού, οι οποίες γίνονται στην πορεία του έτους.
Ο νέος προϋπολογισμός

Αναλυτικά, ο νέος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, προβλέπει έσοδα ύψους 7,28 δισ. ευρώ και ταμειακό υπόλοιπο από το 2022 της τάξης των 477 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των εσόδων στα 7,7 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες εκτιμώνται στα 6,9 δις. ευρώ και προβλέπεται πλεόνασμα 845 εκατ. ευρώ, μετά τον ισοσκελισμό τους με τα προβλεπόμενα έσοδα.

Για φέτος, τα έσοδα από εισφορές της τάξης των 5,054 δις. ευρώ, εμφανίζονται αυξημένα κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ περίπου, η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό στα 500 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένη κατά 40 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από επενδύσεις αυξάνονται κατά 80 εκατ. ευρώ περίπου στα 230,6 εκατ. ευρώ, από 150 εκατ. πέρυσι και τα έσοδα από παρελθόντα έτη, προβλέπονται στα 237 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, όμως τα λοιπά έσοδα και επιχορηγήσεις μειώνονται στα 516 εκατ. ευρώ σχεδόν 100 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 619 εκατ. πέρυσι, ενώ τα clawback και rebate αναμένονται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ από 2,48 δις. ευρώ.

Οι δαπάνες για φάρμακα παρά τα προαναφερόμενα όρια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται στα 3,267 δις. ευρώ και για τον ιδιωτικό τομέα υγείας στα 2,1 δις. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαφορές θα επιστραφούν από τους παρόχους με την μορφή clawback και rebate.

Στα υπόλοιπα έξοδα του οργανισμού περιλαμβάνονται οι μεταβιβάσεις προς φορείς της κυβέρνησης στα 960 εκατ. ευρώ, η μισθοδοσία στα 42,5 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες στα 107,6 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες για covid στα 14,4 εκατ., η απόδοση εσόδων υπερ τρίτων στα 263 εκατ. ευρώ και τα έξοδα από επιχορηγήσεις και επενδύσεις στα 155,6 εκατ. ευρώ.

4 σχόλια:

  1. Η πολυθεσιτισα που δεν έβγαλε άχνα για τις καταγελιες τις αντιπολίτευσης ότι παρανομει σαν ανακοινώνει κοροιδα ιατροί ότι με τα κλεψομεικα από εσάς ......ισορρόπησε τον προϋπολογισμό του χρΕΟΠΥΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη επιτυχία! Μειώνουμε τον αριθμό των ιατρών, τις πληρωμές τους με claw back και rebate, βάζουμε τις φαρμακευτικές να πληρώνουν το 70% των φαρμάκων και έχουμε ισολογισμό! Άντε του χρόνο να έχουμε πλεόνασμα...Να βάλουμε τις στατίνες, τα αντιυπερτασικά και τα εισπνεόμενα στα ΜΗΣΥΦΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσοδα του ΕΟΠΥΥ οι νόμιμες αμοιβές φαρμακευτικών εταιρειών και εργαστηρίων και εργαστηριακών γιατρών. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός του θράσους βρέστε μου ποιος είναι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.healthreport.gr/neo-mpachalo-stin-kyvernisi-meta-tis-kataggelies-polaki-gia-ti-diplothesitisa-dioikitria-toy-eopyy-olo-to-paraskinio/

    ΑπάντησηΔιαγραφή