Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Η συνταγογράφηση σκευασμάτων... σε καθεστώς "ελεύθερης" ταλάντωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ελλείψεις σε πάνω από 230 φαρμακευτικά σκευάσματα έφεραν στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη υποχρεωτικής διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων μετά από ιατρική συνταγή.

Κατά τα χρόνια της πανδημίας, διαπιστώσαμε με έκπληξη την προσπάθεια παρεκτόπισης του ιατρικού έργου από το κέντρο βάρους της ΠΦΥ και της περίθαλψης. Αμιγώς ιατρικό έργο διασκορπίστηκε στους 4 ανέμους, στο έλεος των κανόνων της αγοράς, αψηφώντας την επιστήμη και τις εμπεριστατωμένες ανάγκες δημόσιας υγείας.

Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει οικτρά !

Τη μία ημέρα ψηφίζεται η άρση της συνταγογράφησης στα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ουσιαστική εφαρμογή του εμβολιαστικού πρωτοκόλλου και την άλλη ημέρα, αναγγέλλεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση ελλειπτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις ! Το όλο σύστημα υγείας βρίσκεται σε ελεύθερη ταλάντωση ...

Οι παράλληλες εξαγωγές, η πολιτική του "φθηνού φαρμάκου" και των ακραίων περικοπών clawback στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με την ανοικτή και ανεξέλεγκτη διάθεση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή αποτελούν μόνιμες στρεβλώσεις στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και σοβαρό έλλειμμα χάραξη εμπεριστατωμένης (βάσει αναγκών) φαρμακευτικής πολιτικής.

Είναι επιτακτική ανάγκη της πολιτείας να εναρμονισθεί με τις διεθνείς πρακτικές και επιτέλους να εφαρμόσει την υποχρεωτική διάθεση φαρμάκων και εμβολίων μετά από έκδοση ιατρικής συνταγής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος         Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

3 σχόλια:

  1. Στη νεα κυβερνηση μακαρι να εχουμε επιτελους σοβαρο υπυγ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μακράν τρισχειροτερος υπυγ της Ιστορίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάπα το καρπούζι ο Πλεύρης, μάπα το καρπούζι ο Εξαδάκτυλος, μάπα το καρπούζι και ο Πατούλης (καλά αυτό είναι ήδη γνωστό). Μια Μαστοράκου έχει μείνει και παλεύει μόνη της η καψερή. Μια γυναίκα εναντίον όλων μπας και φτιάξει ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τον ασθενή και το γιατρό. Ντροπή σας κύριοι συνδικαλιστές του γλυκού νερού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή