Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ελλάδα – Καρκίνος: Τραγικές οι επιπτώσεις από τα 2,5 εκατ. χειρουργεία που αναβλήθηκαν παγκοσμίως λόγω COVID

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Προληπτικές εξετάσεις, διαγνώσεις καρκίνου και ογκολογικά χειρουργεία που δεν έγιναν στην ώρα τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν αυξήσει την κακή έκβαση χιλιάδων περιστατικών στη χώρα μας.

Οι πάνω από 2,5 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως που δεν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους, ή ματαιώθηκαν εντελώς κατά το πρώτο lockdown, αλλά η μείωση των νέων διαγνώσεων σε όλη την πανδημία κατά 40%, φέρνουν καθημερινά στα ιατρεία των Χειρουργών Ογκολόγων ολοένα και πιο βαριά περιστατικά, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι γιατροί:

“Αντιμετωπίζουμε σήμερα και κάθε μέρα, όλο και πιο βαριά περιστατικά προχωρημένης νόσου με καρκίνο συμπαγών οργάνων, που σημαίνει βαρύτερες επεμβάσεις, πολλές φορές ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως είναι η μαστεκτομή για τον καρκίνο του μαστού, ή η παρά φύση έδρα για τον καρκίνο του ορθού”, ανέφερε ο Ιωάννης Καραϊτιανός, επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας,

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η All.Can Greece, μέλος της All.Can International, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής».

“Χρειάζεται επανεκκίνηση”

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες ασθενείς που έχουν κακή ογκολογική έκβαση, εξαιτίας της παραμέλησης των διαγνωστικών τους εξετάσεων, λόγω πανδημίας.

Απαιτείται -όπως λένε- μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση στο θέμα αυτό.

“Χρειάζεται μια νέα καμπάνια ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά των ασθενών οι οποίοι θα διαγνωστούν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, ούτως ώστε να έχουμε μια ριζική αντιμετώπιση. Υπενθυμίζω ότι μελέτη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έδειξε ότι μόνο 11% των ελλήνων ασθενών με καρκίνο διαγνώστηκαν στα πλαίσια ενός προσυμπτωματικού ελέγχου, ενός τσεκ απ δηλαδή, έναντι όλων των άλλων που διαγνώστηκαν, όταν υπήρχαν ήδη προβλήματα από τον καρκίνο”, σημείωσε ο κ. Καραϊτιανός και πρόσθεσε:

“Πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση στο θέμα αυτό για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”, είπε συγκεκριμένα.

Εξειδικευμένη αντιμετώπιση και Ογκολογικά Συμβούλια

Στη δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο της πλατφόρμας διαλόγου All.Can Greece, οι επιστήμονες προτείνουν την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, για καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της χειρουργικής παρέμβασης στον καρκίνο, προτείνεται η αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών σε εξειδικευμένα Ογκολογικά Κέντρα με τη συμβολή επιστημονικών ομάδων.

Αυτό υποστηρίζει ο κ. Καραϊτιανός: “Υπάρχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα Κέντρα αυτά και στην επιβίωσή τους, και στην μείωση των ακρωτηριαστικών επεμβάσεων και στην τελική έκβαση των ασθενών αυτών. Μια χειρουργική επέμβαση, αν δεν γίνει σωστά σε έναν ογκολογικό ασθενή, οποιαδήποτε παρέμβαση στη συνέχεια-είτε ακτινοθεραπευτική, είτε χημειοθεραπευτική- δεν θα δώσει τα ανάλογα σωστά αποτελέσματα. Άρα προτείνουμε την αναγνώριση της Χειρουργικής Ογκολογίας και την εξειδίκευση σε όργανα στόχους: για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου του προστάτη, του ήπατος, παγκρέατος. Όσο έχουμε καλύτερη εξειδικευμένη εμπειρία σε εξειδικευμένα κέντρα τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα”, λέει.

Επίσης, όπως τόνισε στην ομιλία του, είναι απολύτως απαραίτητη η καθιέρωση του “Ογκολογικού Συμβουλίου” για κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με καρκίνο.

“Είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή -που έχει γίνει Νομοθέτημα στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια- του Ογκολογικού Συμβουλίου, ούτως ώστε κάθε ογκολογικός ασθενής ο οποίος διαγιγνώσκεται με έναν καρκίνο να απολαμβάνει την διεπιστημονική προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (από Ακτινοδιαγνώστες, μέχρι τους Παθολόγους Ογκολόγους, έως τους Ακτινοθεραπευτές, Χειρουργούς, Παθολογοανατόμους). Έτσι θα κερδίσουμε ζωές, θα κερδίσουμε χρήματα θα κερδίσουμε άσκοπες δαπάνες”, κατέληξε ο γιατρός.
ΕΛΛΟΚ: «Δεν έχουμε ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών»

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.

Παρεμβάσεις έκαναν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου.

Συγκεκριμένα, η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , Πρώην Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε:

«Το θετικό είναι ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας», σημείωσε.
Τι προτείνει η μελέτη ALL CAN

Η μελέτη εστιάζει στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες παρέχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και η Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Παρουσιάζει δε, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Εντοπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.

Οι συστάσεις δομούνται γύρω από πέντε βασικούς άξονες:Την αποτελεσματικότερη πρόληψη του καρκίνου,
Την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου,
Την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου,
Την ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και
Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων.

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της All.Can Greece τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη στη χώρα μας για:σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών,
επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των ογκολογικών δομών,
εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
διευκόλυνση της διεξαγωγής κλινικών μελετών,
μία διεπιστημονική προσέγγιση της ασθένειας του καρκίνου και
διεύρυνση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση της ογκολογικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου