Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Νοσοκομεία: Εξιτήριο και διαγνωστικές εξετάσεις με ένα κλικ – Τι έρχεται τον Ιανουάριο

Νοσοκομεία: Εξιτήριο και διαγνωστικές εξετάσεις με ένα κλικ – Τι έρχεται τον Ιανουάριο

Σε ψηφιακή τροχιά μπαίνουν σιγά - σιγά τα δημόσια νοσοκομεία

HR

Τα νοσοκομεία περνούν σε νέα ψηφιακή εποχή αφού από από αυτό τον μήνα θα αποκτήσουν δυο νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας.

Πρόκειται για τις ηλεκτρονικές διαγνωστικές εξετάσεις και για τις βεβαιώσεις νοσηλείας οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στον πολίτη με ένα κλικ είτε από τον υπολογιστή είτε από το κινητό ώστε οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται με ατελείωτα πήγαινε έλα στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν όλες σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Τι θα περιλαμβάνουν οι νέες υπηρεσίες

Οι δύο υπηρεσίες αφορούν σε εξετάσεις και βεβαιώσεις που πραγματοποιούνται τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές δομές υγείας. Τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων που θα παρέχονται ψηφιακά μέσω της νέας υπηρεσίας θα αφορούν σε περισσότερες από 400 εξετάσεις, κυρίως αιματολογικές και βιοχημικές.

Αντίστοιχα, οι βεβαιώσεις νοσηλείας θα αφορούν είτε εισαγωγή, είτε εξιτήριο.

Η διαδικασία

Τα αποτελέσματα διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ασθενούς (λήπτη υπηρεσιών υγείας) δύνανται να χορηγούνται με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο ενδιαφερόμενος ασθενής αυθεντικοποιείται μέσω του gov.gr με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων, ενώ στη συνέχεια απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password – OTP), o οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του ασθενούς.

Ειδικά για τους ανήλικους, ενημερώνονται οι φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά τους.

Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, εμφανίζεται στον ασθενή λίστα με τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, στις οποίες έχει υποβληθεί. Ο ασθενής επιλέγει από τη λίστα το παραπεμπτικό, που έχει εκτελεσθεί και που αντιστοιχεί στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες θέλει να λάβει τα αποτελέσματα και αιτείται να εκδοθεί το σχετικό αντίγραφο αποτελεσμάτων.

Το αντίγραφο των αποτελεσμάτων εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων περιλαμβάνει τα κάτωθι δεδομένα:

Στοιχεία ταυτοποίησης πολίτη (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο)

Στοιχεία γνωματεύοντα ιατρού (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο, Ειδικότητα)

Στοιχεία εργαστηρίου και Αριθμός παραγγελίας

Ημερομηνία λήψης δείγματος

Ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων

Κατηγορία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων

Στοιχεία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων (Περιγραφή εξέτασης, Μέθοδος εξέτασης,

Ημερομηνία έκδοσης αποτελέσματος, Αποτέλεσμα εξέτασης, Μονάδα μέτρησης, Απόλυτη τιμή αποτελέσματος εξέτασης, Όρια φυσιολογικών τιμών)

Μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον ασθενή ή/και τον αποδέκτη του αντιγράφου των αποτελεσμάτων του ασθενούς. Η επαλήθευση γίνεται μέσω gov.gr

Προηγμένη εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης των ανωτέρω πιστοποιητικών.

5 σχόλια:

  1. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει διότι είναι ανέτοιμοι! Απλά κοροϊδεύουν τα ελληνοζωα ενόψει εκλογών! Εν τω μεταξύ για depon κάντε μια βόλτα σε .....Σκόπια η Αλβανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δω τον παππού ετών 86 που μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία να κάνει αίτηση μέσω γκάβ (από το γκαβός) ντοτ κομ να του στείλουνε την γενική αίματος που έκανε στο νοσοκομείο. Να υποθέσω ότι εξέταση και αίτηση θα είναι...τι όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....ατελείωτη κοροιδία στα βλήτα/πολίτες......μπάχαλο παντού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολλά τα λεφτά του ΕΣΠΑ και της μίζας!!! Αλήτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλο λόγια ήσουν, τίποτα πιο πέρα, που τα λες τη νύχτα και χάνονται τη μέρα,
    Όλο λόγια ήσουν μόνο θεωρία..
    Που λέει και το άσμα του Προδρόμου!!!
    Αφιερωμένο στον Πλευρη(τη)
    Του αναξιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή