Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ηχηρό καμπανάκι από τους γιατρούς του ΙΣΑ: Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες από την τριδυμία των ιών – Τι να προσέχουν οι πολίτες

Ηχηρό καμπανάκι από τους γιατρούς του ΙΣΑ: Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες από την τριδυμία των ιών – Τι να προσέχουν οι πολίτες

Οι γιατροί του ΙΣΑ προειδοποιούν για νέο κύμα κορονοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων το επόμενο διάστημα

HR

«Ηχηρό καμπανάκι » για έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης και άλλων ιώσεων κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής( (ΙΣΑ).

Παράλληλα οι γιατροί προειδοποιούν πώς «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες» και καλούν τους πολίτες να απευθύνονται εγκαίρως στους ειδικούς όταν έχουν συμπτώματα για να προλάβουν τυχόν επιπλοκές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το θέμα, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ, του ΕΟΔΥ και των Επιστημονικών Ενώσεων στον Ιατρικό Σύλλογο.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης που έχει επιθετική συνδρομή φέτος και άλλων ιώσεων και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση.

Έρχεται υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή

Παρέμβαση έκανε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επεσήμανε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΙΣΑ, για την υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή, κατά την ορθή επιστημονική πρακτική.

Επίσης, όπως είπε, εξετάζεται το αίτημα για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Ελλείψεις φαρμάκων

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση.

Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ Βασίλης Πενταφράγκας χαρακτήρισε το πρόβλημα διαχρονικό και διαβεβαίωσε ότι για τους επόμενους μήνες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει πρώτες ύλες, για να διασφαλίσει την επάρκεια στην αγορά.

Οι συστάσεις των ειδικών προς τους πολίτες

Στη συνέχεια, ο Α’ Αντιπροέδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε την ανάγκη, ειδικά οι ηλικιωμένοι να κάνουν την αναμνηστική δόση για τον κορονοιό.

Στην ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των αντιικών φαρμάκων, αναφέρθηκαν οι καθηγητές Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:

–σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομή, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων

-κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσυρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid.

Ο καθηγητής και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Γιώργος Χρούσος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός καθώς λόγω της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί.

Αναφορικά, με το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου