Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Σε επαγγελματική εξουθένωση οι γιατροί του ΕΣΥ


Η κορυφή του παγόβουνου ήταν μόνο η επιστολή παραίτησης της διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου – Ολόκληρο το ΕΣΥ κινείται στους ίδιους ρυθμούς

Εκτός ορίων κινείται πλέον το ΕΣΥ, καθώς μπαίνουμε στην τρίτη χρονιά πανδημίας, με τις ανάγκες του πληθυσμού να παραμένουν αυξημένες, ενόσω το σύστημα αποψιλώνεται από υγειονομικούς που έχουν περάσει τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Στις κενές θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών έρχονται τώρα να προστεθούν και οι παραιτήσεις ή οι μετακινήσεις τους, ελάχιστες από τις οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Της παραίτησης της λοιμωξιολόγου, διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, είχε προηγηθεί το καλοκαίρι η παραίτηση του διευθυντή Χειρουργικής του ίδιου νοσοκομείου για πολύ σοβαρούς λόγους που σχετίζονταν με κακοδιοίκηση του νοσοκομείου, όπως αντίστοιχα κατήγγηλε και η λοιμωξιολόγος, όμως στη συνέχεια ανακλήθηκε.

Για περίπου 100 παραδείγματα που έχει άμεσα στη σκέψη του, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου μιλώντας στο in.gr, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες παραιτήσεις έχουν καταγραφεί σε διάφορα νοσοκομεία, σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία λειτουργούν σε ρυθμούς επαγγελματικής εξουθένωσης εξαιτίας των δραματικών συνθηκών που προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία.

Στόχος η Κρήτη

Ειδικά όμως στην Κρήτη, το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση του Πανεπιστημιακού Ηρακλείου ως κεντρικού νοσοκομείου στο νησί, με όλα τα υπόλοιπα να αλλάζουν χρήσεις και να λειτουργούν ως μονάδες παροχής πρώτων βοηθειών. Όπως όλα δείχνουν, είπε ο κ. Παπανικολάου, πρώτα στο σχεδιασμό για υποβάθμιση είναι το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ θα ακολουθήσει το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου – Σητείας – Ιεράπετρας και προανήγγηλε κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο με κάλυψη των γιατρών και από την Ομοσπονδία.

Επισημαίνουμε ότι σχετικές δηλώσεις για αλλαγή χρήσης των νοσοκομείων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, με ιδιαίτερο παράδειγμα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, είχε κάνει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Επιπλέον, από φέτος ξεκινά και το πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των νοσοκομείων της Κρήτης μέσω των νοσηλίων (DRG) που θα πρέπει να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη που παρασχέθηκε στους ασφαλισμένους του και σταδιακά η χρηματοδότηση να γίνεται χωρίς κρατική επιχορήγηση.

Το σύστημα των DRG επιτρέπει τη μέτρηση της απόδοσης των νοσοκομείων, μέσω μέτρησης της νοσοκομειακής δραστηριότητας και θα αποτελέσει τη βάση για τη χρηματοδότηση και την κατάρτιση προϋπολογισμών στα νοσοκομεία, αλλά και για την τιμολόγηση των νοσηλειών.

Εντατικοποίηση και ανισότητες στην υγεία

Σε ότι αφορά συνολικά το σύστημα υγείας, το πρόβλημα εντάθηκε πολύ περισσότερο με την πανδημία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να εξαντλούνται σε ατέλειωτες εφημερίες, με τις πληρότητες στα νοσοκομεία να χτυπούν «κόκκινο» και ειδικά στα βασικά νοσοκομεία των περιφερειών να ξεπερνούν τη δυναμικότητά τους.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τη δυνατότητά τους να παρέχουν την ενδεδειγμένη περίθαλψη στους ασθενείς αφενός, αλλά και για τα εξαντλητικά ωράρια που συνεχίζουν να πρέπει να καλύπτουν παρά την μέχρι σήμερα ύφεση της πανδημίας.

Και από την άλλη πλευρά, ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλή πληρότητα, συνήθως της τάξης του 30%, αν όχι λιγότερη, όπως έχει φανεί από μελέτη του ΕΚΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, όπου –σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα – η Εντατική για covid παρέμεινε χωρίς κανένα περιστατικό επί 200 ημέρες στη διάρκεια του 2022 και τις υπόλοιπες ημέρες του έτους κάλυψε μονοψήφιο αριθμό ασθενών.

Σε αντίθεση με άλλες ΜΕΘ, οι οποίες δεν είχαν θέση για ασθενείς με κοροναϊό που χρειάζονταν εντατική παρακολούθηση.

Δραματική υποβάθμιση στη Δ. Μακεδονία

Όπως επεσήμανε στο in.gr ο καρδιολόγος – εντατικολόγος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης Κώστας Στόκκος, «τα νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Οι κλινικές αποδυναμώθηκαν, οι γιατροί εξουθενώθηκαν, οι νέοι γιατροί που ήρθαν ήταν λίγοι και έφυγαν, αφήνοντας και πάλι ακάλυπτα, τα κενά που είχαν δημιουργηθεί πριν την πανδημία.

Ειδικά σε ότι αφορά τις προκηρύξεις θέσεων, από το 2020 προκηρύχθηκαν μόλις δύο, η μία πληρώθηκε, η δεύτερη παρέμεινε άγονη και νεότερη προκήρυξη δεν ήρθε ποτέ.

Παραμένουν ακάλυπτες τουλάχιστον το 50% των οργανικών θέσεων οι οποίες καλύπτονται μερικά και περιοδικά από επικουρικούς ή κάποιους ιδιώτες. Για παράδειγμα, θέση γυναικολόγου στο νοσοκομείο Κοζάνης έχει να καλυφθεί από το 2010, οι δύο επικουρικοί ορθοπεδικοί δεν πραγματοποιούν χειρουργεία, στη ΜΕΘ στην κορύφωση των κυμάτων του κοροναϊού είχαμε πρόβλημα γιατί υπήρχε έλλειψη αναισθησιολόγου, με αποτέλεσμα οι εντατικολόγοι να καλούμαστε πολλές φορές να εκτελούμε πράξεις της ειδικότητας της αναισθησιολογίας. Τώρα οι αναισθησιολόγοι είναι δύο και ένας ακόμη στρατιωτικός με μπλοκάκι, όμως λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης, ο δεύτερος εντατικολόγος θα φύγει. Και ακόμη το πρόβλημα δεν έχει κάν συζητηθεί».

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν ένα σκηνικό αφόρητης πίεσης για τους γιατρούς, οι οποίοι λειτουργούν καθημερινά με την αγωνία να καλύψουν αποτελεσματικά τους ασθενείς τους, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν και οι ίδιοι να κρατήσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μπορούν να συνεχίζουν το έργο τους. Όσο για ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ούτε λόγος.

«Φρένο» και στην εκπαίδευση

Το πρόβλημα όμως επεκτείνεται και στην εκπαίδευση των γιατρών. Παράγοντες των νοσοκομειακών γιατρών ανέφεραν περίπτωση γενικού γιατρού με μόνιμη θέση σε νοσοκομείο, ο οποίος ζήτησε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του ως αναισθησιολόγος (είχε ολοκληρώσει 1,5 χρόνο ειδίκευσης παλαιότερα). Το ΚΕΣΥ την αρνήθηκε την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, παρά τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους στη χώρα, ύστερα από αρνητικές εισηγήσεις της διεύθυνσης στην οποία υπηρετεί ο γενικός γιατρός και της αντίστοιχης υγειονομικής περιφέρειας.

9 σχόλια:

  1. Δεν επελεξαν το ΕΣΥ?Δεν οφειλουν να αναλαβουν την ευθυνη των επιλογων τους? Αν ειναι εξουθενωμενοι αυτοι ,οι ιδιωτες τι πρεπει να κανουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον Θάν(ατ)ο πέρα βρέχει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΔούλα :.....μην μας ενοχλείτε, δεν έχουμε χρόνο , έχουμε πέσει με τα ιούτρα στο φαί....... https://eretikos.gr/politiki/paraskinio/o-paylos-polakis-apokalyptei-ti-voyleyti-tis-n-d-poy-ekane-paranomes-mpiznes-me-to-dimosio/558211/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ατελείωτες εφημερίες με ξενύχτια,Χριστούγεννα Πρωτοχρονιες και Πάσχα μακριά από τους δικούς σου.Εξευτελιστικες αμοιβές και απαξίωση από τον κόσμο και το κράτος.Ποιοι μένουν στο ΕΣΥ;Αδρά υπάρχουν 3 κατηγορίες,οι άχρηστοι τεμπέληδες,αυτοί που δουλεύουν "τόσο όσο" και αυτοί οι "τρελοί" πιο οποίοι δίνουν την ψυχή τους,κλείνουν συνεχώς τις τρύπες του διάτρητου συστήματος,στερώντας χρόνο και ενέργεια από τον εαυτό τους και τους δικούς τους.Γιατι το κάνουν αυτό;Ίσως γιατί έτσι νιώθουν ότι αυτοπραγματωνονται, ίσως γιατί τελικα νιώθουν ότι αυτή ήταν η αποστολή τους στη ζωή.Ποσες όμως απογοητεύσεις,στερήσεις και προσβολές μπορούν να αντέξουν.Καποια όμως στιγμη εξαντλούνται οι αντοχές,φυσικές και ψυχικές.Τετοια ιατρός είναι η κύρια Ιωαννίδου,μάχιμη,εργατική με υψηλό αίσθημα αυταπαρνησης και συνειδητοποίησης της αποστολής της.Το ΕΣΥ πεθαίνει και μόνο οι άχρηστοι θα μείνουν ,ίσως αυτός βέβαια να είναι και ο σκοπός.Οταν φευγουν αυτοί οι "τρελοί"που το κρατάνε ζωντανό, η κατάρευση είναι κοντά,τότε θα καταλάβουν οι Έλληνες το μέγεθος της απώλειας.Αγαπητοι μας πολιτικοί Συγχαρητήρια!ο στόχος σας επιτυγχάνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν ημουν ειδικευομενος δεν θυμαμαο ποτε να ζοριζονταν οι επιμελητες ,οι δε διευθυντες ουδεμια συμμετοχη ειχαν στις εφημεριες .Μην τραγικοποιουμε τα πραγματα ,τα πελατακια τους σκεπτονται οι περισσοτεροι ,ελαχιστοι ειναι οι ιδεολογοι .Οι περισσοτεροι επελεξαν το ΕΣΥ για το βολεμα και την ασφαλεια που παρεχει καθως και για τη λιγη δουλιτσα που θα πρεπει να κανουν .Δεν ειναι ειναι μονο οι γιατροι αυτοι στη χωρα.Υπαρχουν και ιδιωτες χωρις καμια εξασφαλιση ,χωρις μισθο ,με βαναυση και αδικη φορολογια ,τους οποιους ουδεις (συμπεριλαμβανομενων των συλλογων ) υποστηριζει που κρατανε ορθια καθε εννοια πρωτοβαθμιας περιθαλψης .Υπαρχουν και εργαστηριακοι που παλευουν να βγαλουν το μηνα με χαρτακια του Δημοσιου διοτι δεν υπαρχει καποια αλλη προοπτικη γι αυτους και τις οικογενειες τους .Αυτοι θα πρεπει να στηριχθουν και οχι οι κατα κανονα αργομισθοι του ΕΣΥ .

      Διαγραφή
    2. Και επειδή υπάρχουν όλοι αυτοί 8.22 .....στην πυρά οι ΕΣΥτες που ......επέλεξαν (?) αυτό το χάλι που δημιούργησε ο θάν(ατ)ος Πλεύρης? Αυτή η νοοτροπία να κοιτάμε αντί να πάμε όλοι μαζί μπροστά , να ....βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου μας έφαγε.....

      Διαγραφή
    3. Καμια τετοια προθεση ,συμφωνω οτι ολοι οι γιατροι θα πρεπει να ειν αι ενωμενοι και να διεκδικουν τα αυτονοητα .Ουδεις εσυτης στην πυρα ,απλα διαπιστωσεις κανω ,απο προσωπικες εμπειριες .Δυστυχως ο κανονας ειναι η με την κακη εννοια δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια και η εκμεταλλευση του καθεστωτος ασφαλειας που παρεχει το συστημα .Δεν σημαινει οτι ολοι μπαινουν στο ιδιο τσουβαλι ,ουτε οτι ολοι ειναι αργομισθοι ,ουτε οτι ολοι ασχολουνται μονο με τα πελατακια τους.Υπαρχουν και εξαιρεσεις στον κανονα ,οι οποιες ομως τον επιβεβαιωνουν

      Διαγραφή
  5. Λυπομαστε γιατρουδακια να γινοσασταν δημοσιοκαφροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η δευτεροβάθμια περίθαλψη βρίσκεται σε καθεστώς κατάρρευσης με βασική αιτία, αλλά όχι μόνο,την υποχρηματοδότηση.Η τριτοβάθμια εδώ και χρόνια φέουδο των καθηγητάδων, αποκομμένη από το ΕΣΥ κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες, προθάλαμος διευθυντικών θέσεων σε συγκεκριμένα και λίγα μαγαζιά.
    Το μόνο που δουλεύει είναι η πρωτοβάθμια.Επειδη και ταξιδέψαμε και δουλέψαμε και έχουμε ασθενείς Έλληνες του εξωτερικού,η Ελλάδα έχει την καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όσοι δεν το παραδέχονται το κάνουν εκ του πονηρού.
    Ε ,με τις ανοησίες με τον οικογενειακό ιατρό θα την διαλύσουν και αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή