Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Υπερωρίες εργαζομένων ΕΣΥ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι λόγω μη έγκαιρης εκταμίευσης κονδυλίων

Iatropedia newsroom

Απλήρωτοι για τακτικές εφημερίες και νυχτερινή, υπερωριακή εργασία (Κυριακές και αργίες) παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Λόγω μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 2ου τριμήνου 2023, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες υπερωρίες τους και οι γιατροί για τις πρόσθετες εφημερίες τους, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει «απαράδεκτα χαμηλή», όπως λένε οι ίδιοι οι υγειονομιοί, η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία -νυχτερινή, αργίες και Κυριακές- των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, οι οποίοι εργάζονται μέσα σε συνθήκες «αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών».

Επίσης, επισημαίνουν πως συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η πρόσφατη Κοινή υπουργική απόφαση για επανακαθορισμό του ύψους και των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

«Αντίστοιχα, συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους με τη μη καταβολή επιδομάτων Χριστουγέννων 2022 και Πάσχα 2023, αν και ρητά προβλέπεται από τη σύμβαση τους, καθώς και τη μη καταβολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού. Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας, γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι «μνημονιακές» περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας», καταλήγουν οι υγειονομικοί.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο ζητούν να προχωρήσουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.
► Οι εργαζόμενοι μέσω Προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζομένους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία. Να αναγνωρισθεί πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
► να χορηγηθουν επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας.

4 σχόλια:

  1. ...μα τα λεφτά δώθηκαν στο dental pass...για να βοηθηθεί ο φτωχός πολίτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Έτσι ....άρα ο Έλληνας όλα τα βρίσκει τέλεια.....μην ακούσω παράπονα λοιπον

      Διαγραφή
  3. Μάσκα στα ιδιωτικά ιατρεία συνεχίζει να είναι υποχρεωτική η χρήση της

    ΑπάντησηΔιαγραφή