Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Κοντά στη λύση για τις συμβάσεις 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία

Συντάκτης: Virus

Για την διερεύνηση του θέματος των συμβάσεων των 2.000 εργαζομένων μακροχρόνια ανέργων του Προγράμματος 55-67 που εργάζονται στα νοσοκομεία δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας σε αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ. Η ομοσπονδία ζητά την παράταση των συμβάσεων, ενώ ήδη οι πρώτοι απολύθηκαν.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε 1η Αυγούστου μεταξύ της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με κ. Γεωργιάδη στο Υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης και η γ. γραμματέας κ. Στρατηνάκη. Η ομοσπονδία αιτήθηκε την τακτοποίηση των θεμάτων των συμβασιούχων, καθώς τον δρόμο της εξόδου έχουν λάβει κάποιοι εργαζόμενοι. Από την πλευρά του, ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ανανέωση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την σημασία του προσφερόμενου έργου των συγκεκριμένων εργαζόμενων ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε χρόνο για να δώσει απάντηση. Για τη διευθέτηση του θέματος είναι αναγκαία η Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να παραταθούν οι συμβάσεις με σχετική έγγραφη συναίνεση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αναφορικά με τα μισθολογικά ζητήματα 4.000 συμβασιούχων εργαζόμενων μέσω ΟΑΕΔ από το 2016, η ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι έχει βρεθεί «η νομική δυνατότητα και το κονδύλι που απαιτείται προκειμένου να εφαρμοσθεί το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων στο σύνολο του (και στα επιδόματα) στους 4.000 συναδέλφους που είναι στην πρώτη γραμμή». Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε δίκαιο αίτημα, αλλά παραμένουν δυσκολίες, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα εξεταστούν με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Κατόπιν αυτών ο υπουργός υποσχέθηκε να δώσει σε λίγες ημέρες απαντήσεις. Για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων τον Φλεβάρη 2024 με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί και από άλλα Υπουργεία, αλλά θα υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση. Άξιο λόγου είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης συνέστησε να αιτηθεί παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας όταν καταπατάται η Εργατική Νομοθεσία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου