Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Έρχεται νέο πακέτο με δωρεάν εξετάσεις για όλους από το φθινόπωρο – Ποιους αφορά

Ποιες νέες δωρεάν εξετάσεις έρχονται για όλους το επόμενο διάστημα

Νέο πακέτο δωρεάν εξετάσεων για όλους τους πολίτες σχεδιάζει από το Φθινόπωρο το υπουργείο Υγείας μέσα από το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης».

Στο πλαίσιο αυτό μετά τις δωρεάν μαστογραφίες ξεκινά το πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας που αφορά 2,5 σε εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

Αμέσως μετά από το Φθινόπωρο θα ανοίξει η βεντάλια και για νέες διαγνωστικές εξετάσεις για όλο τον πληθυσμό, χωρίς χρέωση σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές που αφορούν:

καρκίνο παχέος εντέρου

καρδιαγγειακά νοσήματα

καρκίνο πνεύμονα

καρκίνο του δέρματος

Καρκίνος παχέος εντέρου

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αφορά σε 3.840.00 πολίτες ηλικίας 50- 70 ετών και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κολονοσκόπησης.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο και στόχο έχει την αύξηση του ποσοστού προσδόκιμου επιβίωσης.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σειρά θα έχει το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που απευθύνεται σε 5.706.125 άνδρες και γυναίκες 30-70 ετών. Στόχος είναι η μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και της υπερλιπιδαιμίας κατά 25% έως το 2030. Δεύτερον, τη μείωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από 8% το 2019 σε 7% έως το 2030.

Σημειώνεται πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καρκίνος πνεύμονα

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε που θα υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα (πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία) για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, άτομα δηλαδή ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο τσιγάρα επί 20 χρόνια ή δύο πακέτα τσιγάρα για 10 χρόνια.

Όσοι τελικά επιλεγούν από την ηλιακή ομάδα των 50 έως 80 ετών θα ειδοποιηθούν με SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Καρκίνος δέρματος

Ένα ακόμη πρόγραμμα που θα δρομολογηθεί είναι η πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος για άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι καθώς και άλλες ομάδες που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα.
Αποστολή sms

Όσοι δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν άυλο παραπεμπτικό για την εξέτασή τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας το σχετικό παραπεμπτικό.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι δράσεις ελέγχου εντάσσονται στο πρόγραμμα πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”, που είναι κοστολογημένο με 1 δισ. σε επίπεδο πενταετίας

3 σχόλια: