Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Νοσοκομείο Χανίων: Χαοτική η κατάσταση στα ΤΕΠ λόγω υποστελέχωσης – Σε παραίτηση 3 χειρουργοί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η υποστελέχωση του νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος» οδήγησε σε παραίτηση τρεις γιατρούς, οι οποίοι καταγγέλλουν "προχειρότητες" και "μπαλώματα" στη διαχείριση των ασθενών, κυρίως στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Καθημερινή είναι η παραβίαση των πρωτοκόλλων στη διαχείριση των ασθενών στις εφημερίες του Νοσοκομείου Χανίων, λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί.

Τρεις γενικοί χειρουργοί υπέβαλλαν την παραίτησή τους, καταγγέλλοντας επισφαλή εφημέρευση στη χειρουργική κλινική.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που γιατροί σε κρίσιμες θέσεις, αποχωρούν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας και των δύσκολων συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Είχαν επισημάνει άλλωστε τα προβλήματα στη Διοίκηση, και την αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης στη χειρουργική κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Όπως δημοσιεύει το zarpanews.gr, οι τρεις χειρουργοί είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών, αφού οι δύο από αυτούς εφημέρευαν καθημερινά στο ΤΕΠ και ταυτόχρονα αντιμετώπιζαν σωρεία τακτικών χειρουργικών περιστατικών στη χειρουργική κλινική.

Και δεν είναι μόνο οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, όπως κατήγγειλαν, αλλά κυρίως η παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς εφημέρευσης που προβλέπουν διπλάσιο αριθμό χειρουργών.

Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, όπως λένε, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον τριών γιατρών. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που οι χειρουργοί κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης καλούνταν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και κάποιο έκτακτο περιστατικό στα Τμήματα Επειγόντων.

Τα κενά στον χειρουργικό τομέα μάλιστα, καλούνταν συχνά να καλύψουν γιατροί από άλλα τμήματα.
Γιατροί Νοσοκομείου Χανίων: Είχαν προειδοποιήσει από καιρό για την παραίτησή τους

Οι γενικοί χειρουργοί είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τη διοίκηση του νοσοκομείου, ότι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και ότι αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, θα αναγκαστούν να παραιτηθούν.

Και συγκεκριμένα είχαν καταθέσει επίσημες αναφορές περί «αδυναμίας ασφαλούς εφημέρευσης της χειρουργικής κλινικής».

Τα πρωτόκολλα «προέβλεπαν να εφημερεύει ο διπλάσιος αριθμός χειρουργών, τέσσερα άτομα δηλαδή, για να υπάρξει στοιχειωδώς ασφαλής λειτουργία. Ουσιαστικά, μέρος του βάρους του μόνιμα υποστελεχωμένου ΤΕΠ, μεταφέρθηκε έτσι στη χειρουργική», σημείωναν οι χειρουργοί στην αναφορά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων υπηρετούν σήμερα 8 γιατροί και αναμένεται να επιστρέψει από άδεια ακόμα ένας, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για να προσληφθούν άλλοι δύο, με τον βαθμό επιμελητή Α’ και επιμελητή Β’.
Υποστελέχωση του ΕΣΥ: «Δεν υπάρχει βούληση για την επίλυση του προβλήματος»

Οι γιατροί του σωματείου του νοσοκομείου διατυπώνουν φόβους ότι οι προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων δεν αποκλείεται να αποβεί άγονη, διότι οι γιατροί δεν δηλώνουν ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστές οι άσχημες συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Ο Κυριάκος Γραμματικόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, τόνισε πως τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι υπαρκτά και θα συνεχίσουν να εντείνονται, καθώς δεν υπάρχει πραγματική βούληση επίλυσης.

Συμπλήρωσε δε πως απαιτείται άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων «ενώ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα ΤΕΠ για να αποσυμφορηθεί η εργασία των βασικών πυλώνων του νοσοκομείου: της παθολογικής και της χειρουργικής», όπως ανέφερε.

Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης, των γιατρών του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου και του συλλόγου εργαζομένων, με στόχο να πειστούν οι γιατροί να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους.

4 σχόλια:

  1. Εισαγγελεις δεν υπαρχουν στην Κρητη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοειται οτι ουδεμια πολιτικη βουληση υπαρχει για λυση της υποστελεχωσης του ΕΣΥ απο καμια απολυτως κυβερνηση ,ειτε δεξια ειτε αριστερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μην τα ισοπεδώνουμε όλα επί ΝΔ δεν γίνονται προσλήψεις, πριν το πάλευαν πάρα ταμνημονια που κληρονομησαν

      Διαγραφή
  3. Πέρασε η εποχή που οι θέσεις στο ΕΣΥ ήταν περιζήτητες.
    Οι λόγοι γνωστοί.
    Για τους γιατρούς του παθολογικού τομέα άπό το 2012 που έγινε ο ΕΟΠΥΥ αλλά κυρίως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όλοι πλέον οι γιατροί μπορούν να εργασθούν χωρίς να είναι υπάλληλοι σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο .
    Για τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα το '' φακελάκι '' είναι πλέον δεδομένο στον ιδιωτικό τομέα που τώρα έχει γιγαντωθεί και υπάρχουν κλινικές και θεραπευτήρια ΄πολλά .
    Για τους εργαστηριακούς είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα τώρα ,σε σχέσει με την πρό ΕΟΠΥΥ κατάσταση. Τότε που ελέω ΙΚΑ, ΤΕΒΕ , ΟΓΑ, θησάυριζαν.
    Επομένως για το ΕΣΥ τώρα , πρέπει να υπολογιστούν όλα αυτά και να γίνουν αλλαγές σοβαρές.
    Κατάργηση της μονιμότητας και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
    Συμβάσεις 5ετίας στις οργανικές θέσεις κατόπιν προκήρυξης με μισθό ανταγωνιστικό του ιδιωτικού τομέα,ανά ειδικότητα, ανά βαθμό,ανά νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή