Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

«Καμπανάκι» ECDC για Ελλάδα: Ευρωπαϊκή πρωτιά σε κρούσματα κορονοϊού, ψηλά σε θανάτους

«Καμπανάκι» ECDC για Ελλάδα: Ευρωπαϊκή πρωτιά σε κρούσματα κορονοϊού, ψηλά σε θανάτους

ECDC: Η Ελλάδα πολύ ψηλά σε κρούσματα και θανάτους λόγω covid

HR

Ανοδική τάση καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα (σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ) σε νεκρούς, κρούσματα και διασωληνωμένους λόγω covid στη χώρα μας, κάτι που αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, τη δεύτερη θέση σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών και την τρίτη θέση σε θανάτους ασθενών με κορονοϊό, ενώ είναι πολλαπλάσιες του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Η Ελλάδα είναι πρώτη σε κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, με αναλογία 56,8 ανά 100.000, αναλογία κατά σχεδόν 7 φορές υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή (8,3 ανά 100.000).

Προβληματισμό προκαλούν και τα πολλά κρούσματα σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Η Ελλάδα, με 88,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά από τη Μάλτα, μία επίδοση που είναι κατά 4,5 φορές υψηλότερα από τη μέση ευρωπαϊκή.

Όσον αφορά το πρόβλημα των θανάτων ασθενών με κορονοϊό, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη ευρωπαϊκή θέση, με 3,9 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, πενταπλάσια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (0,8 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Σχετικά με τις εκτιμήσεις από τους ειδικούς του ECDC, παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις σε όλους τους πανδημικούς δείκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποσημείωση ότι δεν έχει προσμετρηθεί ο αντίκτυπος των καλοκαιρινών διακοπών.

Πέντε χώρες εμφάνισαν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν προβλέπεται αύξηση στα κρούσματα σε καμία χώρα, ενώ το ίδιο εκτιμάται για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου