Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Τι θα αλλάξει στο ΕΚΑΒ από τον Σεπτέμβριο – Οι αποφάσεις Χρυσοχοΐδη

Τι θα αλλάξει στο ΕΚΑΒ από τον Σεπτέμβριο – Οι αποφάσεις Χρυσοχοΐδη

Έρχονται αλλαγές στο ΕΚΑΒ τις επόμενες εβδομάδες υπό τον φόβο μίας νέας κρίσης

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αλλαγές σε όλους τους τομείς της Υγείας μεταξύ αυτών και στο ΕΚΑΒ επιδιώκει να κάνει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο φορέας συνεχίζει να παρουσιάζει σήμερα τραγικές ελλείψεις παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και τις προσωρινές λύσεις που δόθηκαν για να καλυφθούν τα νησιά το καλοκαίρι.

Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, ασθενείς μεταφέρθηκαν σε καρότσες αγροτικών και φορτηγών ενώ καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας είναι σε αναμονή για ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – προφανώς για να μη δημιουργηθεί αρνητική επικαιρότητα και επηρεαστεί το προφίλ της κυβέρνησης από ένα νέο περιστατικό – έχει δώσει εντολή να γίνονται σχεδόν καθημερινές συσκέψεις με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (συνήθως συμμετέχει ο Μάριος Θεμιστοκλέους) ώστε να αποφευχθεί μία νέα κρίση.

Γι’ αυτό και δρομολογούνται αλλαγές από τον Σεπτέμβριο για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, αλλαγές που θεωρείται πιθανό ότι θα εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Τι έρχεται στο ΕΚΑΒ

Εκτός από τις προσλήψεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας στον φορέα μετά τους τραγικούς θανάτους των συμπολιτών μας λόγω των καθυστερήσεων των ασθενοφόρων, υπάρχουν και διοικητικές αλλαγές προκειμένου να διευκολυνθεί το ΕΚΑΒ.

-Να σημειωθεί ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 250 ατόμων με διετείς συμβάσεις για να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα της Αττικής, ενώ προωθούνται μέσω ΑΣΕΠ και μόνιμες προσλήψεις, όπως έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Άγνωστο βέβαια πότε ακριβώς θα γίνουν.

Πάντως ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η δέσμευσή για 10.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ισχύει στο ακέραιο εκ των οποίων οι 800 από αυτούς θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις».

-Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την αύξηση προσωπικού ειδικά στο Λεκανοπέδιο, θα επιδιώξει να αυξήσει τον αριθμό των ασθενοφόρων που κινούνται στην Αττική ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα επείγοντα περιστατικά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να υπενθυμιστεί πως έχει δηλώσει ότι «στόχος του είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά στα επείγοντα περιστατικά».

-Το ΕΚΑΒ θα δραστηριοποιηθεί όμως και σε …δύο τροχούς. Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, θα προσληφθούν δικυκλιστές για να φθάνουν πρώτοι στα επείγοντα περιστατικά με μηχανές.

Μάλιστα με βάση τα σχέδια και τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη, θα δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές, ώστε να φθάνουν γρήγορα και άμεσα στα επείγοντα περιστατικά.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Υγείας όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, να αυξηθούν οι συνεργασίες των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν ασθενοφόρα, ώστε να απαλλαγεί πλήρως το ΕΚΑΒ από τις λεγόμενες δευτερογενείς διακομιδές.

Tις διακομιδές δηλαδή που αφορούν κυρίως στη μεταφορά των ασθενών από το Νοσοκομείο στο σπίτι τους όταν παίρνουν εξιτήριο.

Ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής αξιοποιούν τη ρύθμιση αυτή σε μεγάλο ποσοστό, αλλά οι νέες οδηγίες προβλέπουν επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα των ασθενοφόρων ώστε να ελαφρυνθεί το ΕΚΑΒ από μη επείγουσες μεταφορές.

Γι αυτό και αναμένεται από Σεπτέμβριο να αυξηθούν οι συμβάσεις των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές εταιρείες.

1 σχόλιο:

  1. Ευτυχως με τα ρεπορταζ αυτα η ευθυμια σε δυσκολες εποχες ειναι εξασφαλισμενη .Ουδεις ενδιαφερεται να κανει ο,τιδηποτε ,ας το αντιληφθουμε .Σε ενα χρονο απο σημερα παλι τα ιδια θα λεμε για δηθεν σχεδια αναβαθμισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή