Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Αλαλούμ με απόφαση Χρυσοχοΐδη για μονάδες εγκεφαλικών

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Ιδού το πρώτο ¨εγκεφαλικό” για το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: Κάποιοι φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν τη θερινή ραστώνη και την απειρία του επιτελείου του σε θέματα υγείας, παρασύροντας τον σε μία “περίεργη” και ανεφάρμοστη απόφαση για τη δημιουργία μονάδων αυξημένης φροντίδας για ασθενείς με εγκεφαλικό.

Ήδη, έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις από ιατρούς πολλών νοσοκομείων της Αττικής (Νίκαια, Λαϊκό και Αλεξάνδρα) και επιστημονικούς φορείς και η επίμαχη απόφαση οδηγείται σε ριζική τροποποίηση ή πλήρη απόσυρση…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 31 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση 41210, σχετικά με τη Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την Αντιμετώπιση Ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ). Πρόκειται για μία ορθή κίνηση, αφού η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιες μονάδες με ολέθριες συνέπειες για χιλιάδες ασθενείς θύματα εγκεφαλικού.

Επιστολή διαμαρτυρίας

Το πρόβλημα με την επίμαχη απόφαση είναι οι όροι και προϋοποθέσεις, που θέτει για την ίδρυση τέτοιων μονάδων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Μάλιστα, στις 4 Αυγούστου η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ) απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Χρυσοχοΐδη σημειώνοντας ότι δεν κλήθηκε να συμμετέχει στη διαμόρφωση της απόφασης, ενώ η πλειοψηφία των ασθενών με εγκεφαλικό νοσηλεύονται σε παθολογικές κλινικές!

Η ΕΕΕΠ σημειώνει ότι, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, Διευθυντής της Μονάδας ΑΕΕ ορίζεται Νευρολόγος με εξειδίκευση στα ΑΕΕ και το υπόλοιπο προσωπικό απαρτίζεται από έναν επιμελητή Νευρολογίας και έναν ειδικευόμενο Νευρολογίας, ενώ μια σειρά ιατρών άλλων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και Παθολόγος θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ασθενούς.

Επιπλέον αποκλείει από την εκπαίδευση σε Μονάδες ΑΕΕ τους νέους ιατρούς, τους ειδικευόμενους Παθολογίας, μιας και προβλέπει θέση μόνο για ειδικευόμενο νευρολογίας. Η Υπουργική Απόφαση μιλάει για ιατρούς (νευρολόγους) εξειδικευμένους στα ΑΕΕ, χωρίς να ορίζονται τα κριτήρια εξειδίκευσης και χωρίς να προβλέπεται καμία μετεκπαίδευση/εξειδίκευση στα ΑΕΕ για τους εκπαιδευόμενους γιατρούς.

Η ΕΕΕΠ αναφέρει ότι παλαιότερα το υπουργείο μερίμνησε για τη σύσταση επιτροπής (ΑΙβ/Γ.Π. οικ.72266, 14/12/2022) που θα είχε εισηγητικό ρόλο στο ΚΕ.Σ.Υ. για την μετεκπαίδευση στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, της οποίας η διάρκεια της θητείας είχε οριστεί στους έξι μήνες και έχει πλέον λήξει.

Ωστόσο, η εν λόγω Επιτροπή δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά στην 6μηνη θητεία της, με αποτέλεσμα αυτή να ολοκληρωθεί χωρίς να παράγει το παραμικρό έργο. Ουσιαστικά, η αδράνεια της εν λόγω Επιτροπής, οδήγησε στην απώλεια ακόμη μίας ευκαιρίας να θεσμοθετηθεί επίσημα η μετεκπαίδευση στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια για όλες τις σχετικές ειδικότητες, καθώς επίσης να ορισθούν οι μεταβατικές διατάξεις που θα επιτρέψουν συντεταγμένα την άμεση έναρξη λειτουργίας Μονάδων ΑΕΕ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πιστοποιημένη εξειδίκευση/μετεκπαίδευση στη χώρα μας, ενώ ήδη από το 2015 η ΕΕΕΠ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών έχει καταθέσει πλήρες προσχέδιο για τη μετεκπαίδευση στα ΑΕΕ στο ΚΕ.Σ.Υ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί. Η όποια προσπάθεια για εκπαίδευση στα εγκεφαλικά επεισόδια γίνεται μέχρι στιγμής με πρωτοβουλίες και δράσεις των ιατρικών εταιρειών όπως η ΕΕΕΠ και άλλοι επιστημονικοί φορείς.

Τέλος, η ΕΕΕΠ ζητεί την άμεση τροποποίηση της επίμαχης απόφασης καθώς και άμεση σύσταση νέας διεπιστημονικής επιτροπής για τη μετεκπαίδευση στα ΑΕΕ στο ΚΕΣΥ στελεχωμένης από ιατρούς με τεκμηριωμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση στα ΑΕΕ.

Νέες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, έχουν προκύψει νέες αντιδράσεις από το γεγονός ότι το γραφείο του υπουργού υγείας απέστειλε επιλεκτικά ενημέρωση ( έγγραφο Χρυσοχοΐδη ) σε ορισμένα μόνο νοσοκομεία στην Αττική για να δημιουργήσουν τέτοιες μονάδες (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Αττικόν), αποκλείοντας ακόμη και μεγάλα νοσοκομεία που διαθέτουν νευρολογική κλινική, όπως το Κρατικό Νίκαιας, που δέχεται πολλά περιστατικά εγκεφαλικών. Ακόμη, αποκλείονται άλλα σημαντικά νοσοκομεία, που σήμερα δέχονται επίσης σημαντικό αριθμό ασθενών, όπως Λαϊκό και Αλεξάνδρα.

Μάλιστα, στην ενημέρωση ζητείται από τον υπουργό να ενημερωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου για τις κινήσεις που έχουν γίνει για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων. Όπως ήταν φυσικό, οι διευθυντές των νοσοκομείων που έχουν αποκλειστεί έχουν ξεσηκωθεί και ήδη το γραφείο του υπουργού Υγείας έχει κατακλυστεί από παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων. Ανάμεσά τους και ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Γερ. Σιάσσος.

Μάλιστα, στο παρασκήνιο ακούγεται ότι κομβικό ρόλο φαίνεται να έχει παίξει το γεγονός ότι επί υπουργίας Γκάγκα, είχε αναληφθεί ειδική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο καθηγητής νευρολογίας κ. Γιώργος Τσιβγούλης, που εδρεύει στο Αττικό νοσοκομείο.

5 σχόλια:

  1. Στα βηματα του κυρ Θανασακη εοι τα τραγελαφικοτερον .Αντιλαμβανεσθε οτι προκειται ηδη για υπουργειο-οπερετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι να ναι επιτελικο κρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπουργείο για τα χατήρια ορισμένων καθηγητών και ορισμένων διευθυντών. Οι άλλοι δεν μας ενδιαφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονοφαγάς ο καθηγητής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή