Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Στα μαχαίρια φαρμακοποιοί και αποθήκες με φόντο τις ελλείψεις στα φάρμακα

Capital.gr
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες μετά την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για νέα απαγόρευση εξαγωγών σε μια σειρά από σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, 277 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων αντιδιαβητικά, οφθαλμολογικά, αντιθρομβωτικά, καρδιολογικά, φάρμακα για το αναπνευστικό, αντιβιοτικά κ.ά.

Η ένταση έλαβε προσωπικό τόνο. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θεόδωρος Σκυλακάκης υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά, σημειώνοντας πως έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες αναφορικά με τις τελευταίες δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο δηλώσεις του.

"Όταν αντί να αντιμάχονται με επιχειρήματα σε θεσμικό επίπεδο, επιλέγουν να πλήττουν την προσωπική τιμή, αξιοπρέπεια και υπόληψη των θεσμικών μας προσώπων δημιουργώντας κίβδηλη εικόνα για αυτά και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια εικόνα τους για ιδιοτελείς σκοπούς, τότε τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη" αναφερόταν στο σχετικό δελτίο τύπου.

Ακολούθησε απάντηση από το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, πως "οι μηνύσεις του κυρίου Σκυλακάκη και οι εκφοβισμοί του προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεν μας πτοούν. Αντιθέτως, τον ευχαριστούμε για τη μήνυση καθώς η αλήθεια θα λάμψει και στα δικαστήρια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου το φάρμακο να φτάνει απρόσκοπτα στα χέρια του Έλληνα ασθενή".

Πως ξεκίνησε η κόντρα

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έλεγε μεταξύ άλλων πως οι αποθήκες λειτουργούν με γνώμονα μόνο το κέρδος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο, μέχρι και 300%, σε σχέση με την κερδοφορία που θα είχαν διαθέτοντας τα φάρμακα αυτά στην εγχώρια αγορά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των φαρμακαποθηκών, τόνιζε πως "δηλώνει ευθαρσώς ότι εξάγονται τεράστιες ποσότητες φαρμάκων από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φαρμακαποθηκών, ώστε να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ποσότητες όπως απαιτούν "οι ανοικτές πόρτες των μεγάλων οίκων του εξωτερικού" και να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του Έλληνα ασθενή, ο οποίος με αυτήν την πρακτική μένει χωρίς φάρμακα".
Τι απαντούν οι φαρμακαποθήκες

Από την πλευρά τους οι φαρμακαποθήκες, με επιστολή τους στον ΕΟΦ, σημειώνουν πως πάνω από το 20% των σκευασμάτων που βρίσκονται σε απαγόρευση (57) διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων στην ελληνική αγορά, συνεπώς δεν υφίσταται για αυτά καμία έλλειψη. Επίσης, πως στις αποφάσεις απαγόρευσης συμπεριλαμβάνονται και εμβόλια, ενώ 22 σκευάσματα τελούν υπό απαγόρευση από το 2015.

"Στις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών, περιλαμβάνονται περισσότερα από 55 προϊόντα για τα οποία έχουμε γραπτά ενημερώσει τόσο εσάς όσο και την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ότι πλεονάζουν στα ράφια μας με κίνδυνο να λήξουν. Ποιον εξυπηρετεί η απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων σε υπερεπάρκεια; Πως κινδυνεύει η δημόσια υγεία αν εξαχθούν φάρμακα, τα οποία για να πουληθούν στην εσωτερική αγορά αναγκαζόμαστε να τα εκποιούμε με έκπτωση της τάξης του 4%;" τονίζει ο ΠΣΦ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το μέτρο της απαγόρευσης έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες, με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η νέα απαγόρευση εξαγωγών έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου και όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου