Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Το ΕΣΥ... νοσεί: Παραιτούνται οι γιατροί από τα νοσοκομεία της επαρχίας - Κόπωση, δυσαρέσκεια και καταγγελίες

Κατά μέσο όρο κάθε μήνα αναρτώνται στη Διαύγεια περίπου 20 πράξεις αποδοχής παραίτησης μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ - Πολλοί αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή φεύγουν για το εξωτερικό. 
Protothema.gr

Αντιμέτωπο με τη συσσωρευμένη κόπωση και τη δυσαρέσκεια του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ βρίσκεται το υπουργείο Υγείας

Οι παραιτήσεις γιατρών κυρίως από περιφερειακά νοσοκομεία, από την Κρήτη μέχρι το Αγρίνιο και από την Σπάρτη μέχρι την Πρέβεζα, που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, φανερώνουν το πρόβλημα. Προστιθέμενες δε στις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις, δημιουργούν μια ανοιχτή πληγή για το σύστημα υγείας. Και αυτό διότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο του προσωπικού με νέες προσλήψεις, μόνιμες ή έστω επικουρικές, αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντα. Τα κενά παραμένουν ανατροφοδοτώντας τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες και την κούραση των γιατρών. Ετσι, πολλοί αποχωρούν για να εργαστούν υπό άλλες, καλύτερες συνθήκες, εργασιακές και μισθολογικές, στον ιδιωτικό τομέα υγείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Συνολικά, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπηρετούν 19.921 γιατροί, εκ των οποίων οι μόνιμοι είναι 9.761 και οι άλλοι είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι (στοιχεία Δεκεμβρίου 2022). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, περίπου 700 γιατροί αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 400 λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης. 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, από το 2020 έως τώρα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης σχεδόν 1.700 μόνιμοι γιατροί. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι 1.093. Μάλιστα, στο υπουργείο Υγείας είναι αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον 1.050 γιατροί θα βρίσκονται στις θέσεις τους - έχουν δε εστιάσει στη γραφειοκρατία που κατά κοινή ομολογία συνοδεύει αυτές τις ουσιαστικά επείγουσες προσλήψεις και ετοιμάζουν παρεμβάσεις για να απλοποιηθεί η διαδικασία. 

Το έλλειμμα, όμως, παραμένει μεγάλο, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, καθώς «πρέπει να υπολογιστεί ότι στις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών συμμετέχουν κυρίως επικουρικοί γιατροί, οπότε πάλι προκύπτουν κενά». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στις παραιτήσεις των παλαιών ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, αλλά σε εκείνες των νέων ειδικευμένων γιατρών, είτε μόνιμων είτε επικουρικών, «αφού χάνουμε εκτός από τους αποφοίτους Ιατρικής που φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό και νέο ιατρικό δυναμικό». 

Παραιτήσεις διαμαρτυρίας 

Κατά μέσο όρο κάθε μήνα αναρτώνται στη Διαύγεια περίπου 20 πράξεις αποδοχής παραίτησης μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας. Κάποιες εξ αυτών λαμβάνουν δημοσιότητα επειδή οι ίδιοι οι γιατροί επιθυμούν να κοινοποιήσουν και εκτός του υπουργείου τους λόγους που τους οδηγούν σε παραίτηση, προτού συμπληρωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησής τους ή η θητεία τους, εάν πρόκειται για επικουρικούς ή αγροτικούς γιατρούς.

4 σχόλια:

  1. Παντως ειναι αστειο ,το υπυγ δημιουργει το προβλημα ,με τις επιλογες του και μετα προσπαθει δηθεν να το λυσει .Το νεο ιατρικο δυναμικο της χωρας ειναι σοβαρο και δεν ασχολειται με τις αποτυχημενες επιλογες διαχρονικα στην υγεια .Καλα κανουν και φευγουν ,το προβλημα θα επιδεινωθει και δεν θα λυθει ,διοτι απαιτουνται χρηματα που οι κυβερνωντες δεν επιθυμουν να καταβαλλουν.Απαιτειται επισης να αντιμετωπιζεται ο γιατρος οπως αρμοζει στο λειτουργημα και την αξια του και οχι ως παριας .Απο χειροκροτημα χορτασαμαι ,αλλα απο ουσια μηδεν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτος μισθός ειδικού ιατρού στην Κύπρο 7.500-8.000 το μήνα,εφημερίες 300-500 ευρώ,ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και σεβασμός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα σε 6 μήνες ξεφτίλισαν με την ευλογία του 41% : ευπ (υποκλοπές!) , γενικές εξετάσεις (δήθεν χακερς!), σιδηροδρόμους (Τέμπη!), Πυροσβεστική (Ρόδος!), Στρατο(Αγχιάλος), Αστυνομία (Ν. Φιλαδέλφεια!), ΕΣΥ(διακομιστές με καρότσες!).....! Φάτε σταθερότητα κορόιδα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν συνεχίσουν οι γιατροί να δέχονται αμοιβή ένα 2 ευρώ (βλέπε εργαστηριακούς )το κράτος θα συνεχίσει τα ίδια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή