Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Αυξάνονται τα ιδιωτικά ασθενοφόρα στα δημόσια νοσοκομεία – Ποιους ασθενείς μεταφέρουν

Περισσότεροι ασθενείς θα μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικά ασθενοφόρα από τον Σεπτέμβριο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Δημόσια Νοσοκομεία με περισσότερα ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Περισσότερες συνεργασίες αναμένεται να κάνουν τους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν ασθενοφόρα, προκειμένου να εξυπηρετούν ασθενείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει οδηγία στις Διοικήσεις των νοσοκομείων να αυξήσουν τις συνεργασίες και να προχωρούν σε συμβάσεις με εταιρείες που έχουν ιδιωτικά ασθενοφόρα προκειμένου αυτές να πραγματοποιούν τις δευτερογενείς διακομιδές.

Ήδη εδώ και κάποιους μήνες από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ψηφιστεί σχετική τροπολογία βάση της οποίας επιτρέπεται τα δημόσια νοσοκομεία να συνάπτουν τέτοιου είδους συμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των ασθενών.

Αρκετά μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν υπογράψει ήδη συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν τα ασθενοφόρα τους και μεταφέρουν συνήθως τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο προς το σπίτι τους. Μία υπηρεσία που είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες από τους οποίους δεν θα πρέπει να ζητούνται χρήματα.

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι ότι δεν θα πρέπει το ΕΚΑΒ να μετατρέπεται σε ένα είδος ταξί για να πηγαίνουν οι ασθενείς στο σπίτι τους μετά τη νοσηλεία τους, καθώς με τον τρόπο αυτό απασχολούνται τα ασθενοφόρα χωρίς να υπάρχει επείγουσα ανάγκη, με αποτέλεσμα όμως να καθυστερούν να μεταβούν στα επείγοντα περιστατικά.

Παρότι φαίνεται πως η διαδικασία αυτή έχει διευκολύνει τόσο τα νοσοκομεία όσο και το ΕΚΑΒ, δεν λείπουν οι αντιδράσεις από την πλευρά ειδικά των συνδικαλιστών γιατρών. Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι μόνιμες προσλήψεις, αφού οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ αντικαθίστανται με συμβάσεις που γίνονται με τις ιδιωτικές εταιρείες.

Παρ’ αυτά το επόμενο διάστημα αναμένεται τα δημόσια νοσοκομεία ειδικά της Αττικής να προχωρήσουν σε νέες συνεργασίες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οι διακομιδές των ασθενών με μεγαλύτερη αμεσότητα. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και στην περιφέρεια νοσοκομεία όπως για παράδειγμα στη Λάρισα που έχουν συνάψει αντίστοιχες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, το ΕΚΑΒ εξακολουθεί να έχει ελλείψεις προσωπικού. Από τον Σεπτέμβριο πάντως θα ξεκινήσει μία προσπάθεια όπως φαίνεται από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να στελεχωθούν περισσότερα ασθενοφόρα και να μπορέσουν να τεθούν σε κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου