Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA
Για αιφνιδιαστική απόφαση εν μέσω θέρους, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".
Με «κάρτα» θα γίνεται η είσοδος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά από απόφαση της διοίκησης. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως, η τοποθέτηση μηχανημάτων ανάγνωσης ατομικών μαγνητικών καρτών και συστημάτων καταγραφής του χρόνου παρουσίας του προσωπικού στην εργασία, έγινε αιφνιδιαστικά στην Τετάρτη 26/7.
«Γιατί ξαφνικά εν μέσω θέρους, μαγνητικές κάρτες για κάποιους;», διερωτώνται οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων.
Η ενέργεια αυτή προκαλεί κατάπληξη, σύμφωνα με τους ίδιους, καθώς «η διοίκηση επιλέγει να δαπανήσει χιλιάδες ευρώ στην ενίσχυση της τρομοκρατίας και του ελέγχου μέσα στο νοσοκομείο», όπως υποστηρίζουν, την ώρα που σχεδόν όλο το κτίριο ΠΑΤΕΡΑ και τα 2/3 του κτιρίου ΑΧΕΠΑ είναι εν μέσω καύσωνα χωρίς κλιματισμό στους θαλάμους των ασθενών (καρδιοπαθείς, χειρουργημένοι ασθενείς, ή με θερμοπληξία κλπ – σε κάποιους «τυχερούς» μοιράζονταν ανεμιστήρες) και ενώ, οι πεπαλαιωμένοι υποσταθμοί διανομής ρεύματος του νοσοκομείου οδηγούν σε μια «κανονικότητα» συχνών διακοπών ρεύματος.
«Ας της αναγνωρίσουμε βέβαια ότι …..προσπαθεί να εξοικονομήσει δαπάνες περικόπτοντας συστηματικά τους μισθούς των – πιο χαμηλόμισθων μάλιστα – συναδέλφων, επιβάλλοντας κατάφωρα άδικες ποινές όπως για παράδειγμα στο συνάδελφο εργάτη που ήρθε για δουλειά με τους 40 βαθμούς φορώντας βερμούδα, ή στη μαγείρισσα που τάχα την «κοπάνησε» από τη δουλειά στις 10πμ ενώ αποδείχτηκε ότι ήταν σε απογευματινή βάρδια!», σημειώνουν με σκωπτική διάθεση οι υγειονομικοί.
Το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων, ως μέρος των υγειονομικών που αφιερώνουν ώρες επιπλέον του τυπικού «νόμιμου» ωραρίου, δεν θα μπορούσε ποτέ να καλύπτει «κοπανατζήδες», «τεμπέληδες» και παραβατικούς, όπως λένε οι εργαζόμενοι.
«Και με αυτό το ηθικό ανάστημα δηλώνουμε απερίφραστα ότι ΔΕΝ τρομοκρατούμαστε – ΔΕΝ υποτασσόμαστε, αλλά ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ!», δηλώνουν.
Εργαζόμενοι «Ευαγγελισμός»: Προπομπός εναρμόνισης με τον νόμο Χατζηδάκη
Ο στόχος αρχικά ήταν το μέτρο της εισόδου στο νοσοκομείο με μαγνητική κάρτα, να εφαρμοστεί μόνο για τους διοικητικούς και στο μέλλον να επεκταθεί και σε «τμήμα του λοιπού προσωπικού», αφού το κύριο ήταν να γίνει η αρχή, και όχι -όπως λένε οι εργαζόμενοι- να αποτυπωθούν οι παρατυπίες – παρανομίες από την πλευρά της διοίκησης, «όπως η υπερωριακή εργασία πολλών υπαλλήλων που δεν καταγράφεται πουθενά αλλά και η λειτουργία πολλών τμημάτων με διπλοβάρδιες και … σερί 36 ωρών εργασίας όπως κατά κόρον συμβαίνει στη νοσηλευτική και ιατρική υπηρεσία!!…», όπως λένε.
Προσθέτουν δε πως το μέτρο αυτό, η διοίκηση «προκλητικά» υποστηρίζει πως δεν έρχεται ως εργαλείο ελέγχου της παρουσίας και του ωραρίου εργασίας, «καθώς αυτό γίνεται ήδη και με άλλους τρόπους πχ υπογραφές σε κατάσταση παρουσιών, αλλά κυρίως εκ των πραγμάτων καθημερινά, αφού πια έχει απομείνει τόσο λίγο προσωπικό σε σχέση με τις ανάγκες, που κανείς δεν μπορεί να λείψει ούτε για λίγο χωρίς να γίνει αισθητή η απουσία του».
Έτσι, σύμφωνα με το Σωματείο, ο πραγματικός λόγος που η διοίκηση επιμένει στην θεσμοθέτηση της μαγνητικής (καταρχήν) κάρτας εργασίας, αποτυπώνει τη διάθεση να καταγραφεί ως «πρωτοπορία» στην εφαρμογή των λεγόμενων «σύγχρονων εργαλείων διαπίστωσης του πραγματικού εργασιακού χρόνου» που αποτελεί προπομπό της πλήρους εναρμόνισης με τον αντιδραστικό νόμο 4808/2021 του Χατζηδάκη (βλ. ψηφιακή κάρτα, αργότερα και με χρήση ατομικών βιομετρικών χαρακτηριστικών).
«Πλέον ο εργοδότης «θα κόβει και θα ράβει» το ωράριο κατά το δοκούν με βάση την αρχή της «ευελιξίας προσέλευσης», νομιμοποιώντας καθ’ολοκληρίαν την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, τις απλήρωτες εφημερίες, εξαιρέσιμα (νύχτες –αργίες) και ρεπό, τη διάσπαση του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό», όπως ορίζουν οι κατευθύνσεις του νόμου και των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών», τονίζουν και προσθέτουν πως αυτό πλέον εφαρμόζεται στο εμπόριο, τα super markets, τις τράπεζες κλπ
«Κοπανατζήδες» από «ήρωες»: Οι επιπτώσεις του μέτρου
Ακόμη και σε αυτή την πρώτη φάση η καθιέρωση της μαγνητικής κάρτας θα έχει και άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους, λένε οι υγειονομικοί, οι οποίοι από «ήρωες» την περίοδο της πανδημίας ξαφνικά οι ίδιοι ήρωες έγιναν «κοπανατζήδες», «απείθαρχοι» και παραβατικοί!
Κι αυτό καθώς, θα υπάρξουν «περικοπές από τον ήδη πενιχρό μισθό μας ακόμα και μερικών λεπτών καθυστέρησης που μεταφράζεται σε δεκάδες ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο, γενίκευση των κλήσεων σε απολογία και των πειθαρχικών ποινών με αφορμή το ωράριο, ώστε να εμπεδωθεί το κλίμα τρομοκράτησης και διάσπασης των εργαζόμενων που με επιμονή προσπαθεί να επιβάλλει η Διοίκηση. Περικοπή υπερωριών στο όνομα της εξοικονόμησης μισθολογικών δαπανών και γενίκευση της απλήρωτης εργασίας που ήδη αναγκαζόμαστε να παρέχουμε πολλές ημέρες λόγω των υπηρεσιακών αναγκών και της απαράδεκτης κατάστασης που κατ΄επανάληψη έχουμε καταγγείλει», .
Και οι εργαζόμενοι καταλήγουν στο αυτονόητο, όπως λένε: «η δραματική έλλειψη προσωπικού σε κάθε υπηρεσία του νοσοκομείου είναι αυτή εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπει να λείψει κανείς αδικαιολόγητα και μάλιστα οδηγεί σε υπερεντατικοποίηση της δουλειάς με παράλληλη καταπάτηση των δικαιωμάτων σε διάλειμμα, ρεπό, άδειες. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των υγειονομικών σε εργασιακό burn out»
Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως για ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν για αύριο Τρίτη 1η Αυγούστου, στις 8 το πρωί στην κεντρική πύλη (Μαρασλή), συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Απαιτούν δε: μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των εκατοντάδων πλέον συμβασιούχων & πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, επιστημονικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Το μετρο ειναι θετικο ας το καταλαβουν επιτελους
ΑπάντησηΔιαγραφή