Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Οι πιο κακοπληρωµένοι στην Ευρώπη οι Έλληνες γιατροί – Πού αμείβονται καλύτερα

Με πόσα χρήματα αμείβονται οι Έλληνες γιατροί και με πόσα οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη

Από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη φαίνεται πως είναι οι Έλληνες γιατροί, με συνέπεια να μεταναστεύουν σε χώρες, όπου οι αμοιβές αλλά οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτικά καθώς καταδεικνύουν με νούμερα τις τεράστιες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων γιατρών.

Έτσι με μόλις 39.000 ευρώ μικτά ετησίως κατά μέσο όρο οι νέοι γιατροί επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη στο ΕΣΥ και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε παραδεχθεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις μισθών στο ιατρικό προσωπικό της χώρας μας που μεσοσταθμικά φτάνει το 10%, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους αλλά ούτε και να προσελκύσει νέους.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΟΟΣΑ, από τους πιο υψηλά αμειβόμενους είναι οι γιατροί στο Λουξεμβούργο που λαμβάνουν μικτά 258.000 ευρώ το χρόνο.

Ιδιαιτέρως καλά αμειβόμενοι είναι και οι γιατροί σε Ιρλανδία με 172.000 ετήσιο μικτό εισόδημα αλλά και στην Ολλανδία με 160.000 ευρώ.

Και στη Γερμανία όμως τα χρήματα που εισπράττει το ιατρικό προσωπικό, καθιστά το επάγγελμα κερδοφόρο. Οι γιατροί στη Γερμανία έχουν ετήσιες αμοιβές 146.000 ευρώ.

Στη Μ.Βρετανία από την άλλη ακόμη και οι νέοι γιατροί κινούνται στα 136.000 μικτά το χρόνο.

Σε εξαιρετικά χαμηλή θέση βρίσκεται η Ελλάδα με τους γιατρούς να εισπράττουν περί τις 39.000 ευρώ μικτά ετησίως κατά μέσο όρο.

Πάντως σε χειρότερη θέση είναι χώρες όπως η Πολωνία, Σλοβακία,Τουρκία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία όπου οι γιατροί λαμβάνουν σημαντικά λιγότερα από τους συναδέλφους τους στη χώρα μας, αφού κατά μέσο όρο οι αμοιβές τους κινούνται στα 20.000 ευρώ μικτά το χρόνο.

7 σχόλια:

  1. Φόρος στην Ολλανδία 50% καθαρά είναι τα μισά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεπως μακρια απο το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ ειναι το διδαγμα .Ο κυρ Θανασακης το ειπε ,λες και ηταν δημοσιογραφος ή απλος παρατηρητης .Κατα γενικη ομολογια η προσωποποιηση της αποτυχιας σε ολα τα επιπεδα στην υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφου οι ελληνες γιατροι αμοιβονται καλυτερα απο πρωην χωρες του σοβιετικου μπλοκ και την Τουρκια ,μπορουμε να ατενιζουμε το μελλον με αισιοδοξια !Οι κυβερνησεις εκαναν ο,τι μπορουσαν για να υποβαθμισουν το γιατρο και τα εχουν καταφερει ,με τη βοηθεια βεβαιως των συλλογων μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι δεν έκαναν οι σύλλογοι που μπιρούσαν δηλαδή ρε συνάδελφε...; Όπως τις απεργίες που συμμετέχουν ελάχιστοι και τις σπάνε τα διαγνωστικά κέντρα... Τι νόμιμο θα έκανες εσύ δηλαδή....; Για πες μας και εμάς πιυ δεν ξέρουμε... Για πες μας μια πρότασή σου... Από εξυπνάδες χορτάσαμε...

      Διαγραφή
    2. Σε λίγο θα ανταμοίβονται λιγότερο και από αυτές της χώρες γιατί ο λαός θέλει και το ΠΑΣΟΚ μπορεί!

      Διαγραφή
    3. Σταματημα της φωτολαγνειας και των δημοσιων σχεσεων ,διακοπη συνομιλιων -γονυκλυσιων -λειτανιων ,καταγγελιες των κυβερνησεων στα ευρωπαικα οργανα ,αμεση ενημερωση εισαγγελεων ,στηριξη ιδιωτων και οχι μονο δημοσιων,διατυπωση και υιοθετηση Κατευθυντηριων οδηγιων ,διαγραφη μελων που αποδεδειγμενα προσβαλουν το κυρος του επαγγελματος ,ουσιαστικες εξετασεις για τους αποφοιτους βαλκανικων πανεπιστημιων (και οχι τυπικες) ,πιεση με διακοπη συμμετοχης ιατρων σε διαφορες κρατικες επιτροπες,παρατεταμενες απεργιες με διευθετηση επειγοντων μονο και απειλητικων για τη ζωη περιστατικων και αλλα .Τι κανουν απ ολα αυτα οι συλλογοι .Μια ματια στο περιοδικο θα σας πεισει .

      Διαγραφή
  4. Πήγα Κύπρο μετά από 9 χρόνια επιμελητής ΕΣΥ, 10.000 ΕΥΡΩ το μηνα, καμία σχέση με Ελλάδα γενικα.Λυπαμαι ειλικρινά τους συναδέλφους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή