Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Εγκύκλιος για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας από τις πυρκαγιές

Συντάκτης:
Virus

Με εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τους κινδύνους που επιφέρουν οι πυρκαγιές που μαίνονται στην χώρα. Στόχος είναι η αποφυγή των συνεπειών των πυρκαγιών στους πολίτες και η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τις συνέπειες στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την εκδήλωση δασικών και άλλων πυρκαγιών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναφέρει αναλυτικά το Υπουργείο Υγείας κυρίως από την ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης που απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές. «Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου» τονίζεται χαρακτηριστικά. Στο γενικό πληθυσμό συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία .Προσοχή συνιστάται στις ομάδες υψηλού κινδύνου από την έκθεση σε καπνό:άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα,

άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις,
οι χρονίως πάσχοντες,
οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά,
οι έγκυοι και
οι καπνιστές.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο κάποιο άτομο νιώσει δυσφορία ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οφείλει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις

Άλλα συμπτώματα:ερεθισμός στα μάτια και την αναπνευστική οδό,
βήχας,
βρογχίτιδα, καθώς και
είναι δυνατόν ο καπνός επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.

Σημειώνεται πως σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο.

Σε περίπτωση άμεσης επαφής με την φωτιά σοβαρός κίνδυνος ενέχεται για εγκαύματα του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Μέτρα Προστασίας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάςΠιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.
Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας πυρκαγιάς κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
Εξασφάλιση θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κατοικιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ένοικοι, και ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, προτείνεται να κοιμούνται στο πιο δροσερό σημείο των κατοικιών.
Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους.
Περιορισμός μετακινήσεων
Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού
Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό
Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση
Συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας

Επίσης, εξαιτίας της πυρκαγιάς υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης οπότε και θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι. Ακόμη η εγκύκλιος προβλέπει την περίπτωση αποστολής τροφίμων σε πληγέντες θα πρέπει αυτά να είναι τυποποιημένα – εμφιαλωμένα νερά, να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου