Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Νοσοκομεία: Έρχονται αλλαγές στους Διευθυντές των Πανεπιστημιακών κλινικών με τον νόμο Κεραμέως – Εκτός η Κοτανίδου

(ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

Νοσοκομεία: Έρχονται αλλαγές στους Διευθυντές των Πανεπιστημιακών κλινικών με τον νόμο Κεραμέως – Εκτός η Κοτανίδου

Αλλαγές στις Διευθύνσεις των Πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία φέρνει ο νόμος Κεραμέως

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τα πάνω κάτω στα δημόσια νοσοκομεία φέρνει ο πρόσφατος Νόμος Κεραμέως αφού αλλάζουν οι ισορροπίες και η διαδικασία της εκλογής των Διευθυντών των Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί γνωστοί καθηγητές να κινδυνεύουν να χάσουν τη Διευθυντική τους θέση, όπως συνέβη και με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr η γνωστή καθηγήτρια η οποία μάλιστα τοποθετήθηκε για μία μηνιαία θητεία στο υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια των εκλογών, δεν είναι πλέον επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καθώς κατά τη πρόσφατη εκλογική διαδικασία με το νέο σύστημα, δεν εξελέγη.

Εξάλλου με τον νέο νόμο της Κεραμέως, οι Διευθυντές στις πανεπιστημιακές κλινικές των Νοσοκομείων αναδεικνύονται με εσωτερική ψηφοφορία κάθε τρία χρόνια από τα μέλη του τμήματος δηλαδή της κλινικής. Στο πρόσφατο παρελθόν για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές ιατρικής η διαδικασία προέβλεπε ότι ψηφίζονταν από το σύνολο ενός Τομέα που ήταν περίπου 150 – 180 άτομα επίσης κάθε τρία χρόνια.

Η γνωστή καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου που χειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό και τις ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζει μεν να διαθέτει τον τίτλο της Διευθύντριας αλλά λόγω ετών προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ, ενώ δεν είναι πλέον επικεφαλής. Τη θέση της έλαβε η Ιωάννη Δημοπούλου επίσης καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ.

Η Αναστασία Κοτανίδου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης/παραλαβής του υπουργείου Υγείας (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

Πάντως η Αναστασία Κοτανίδου είχε άλλο ένα μειονέκτημα που δεν της έδινε προβάδισμα, καθώς προβλέπεται με βάση τον νόμο ότι θα πρέπει να έχει κανείς άλλα 3 χρόνια εργάσιμου χρόνου πριν τη σύνταξη για να εκλεγεί σε ανάλογες θέσεις.

Ωστόσο η αλλαγή στο σύστημα που έφερε ο Νόμος Κεραμέως αναμένεται να δημιουργήσει και άλλες αντίστοιχες αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές όπως είναι το Αττικόν, το Λαϊκό, κ.λ.π.

2 σχόλια:

  1. Όλες οι ειδικότητες, σε όλες τις ιατρικές σχολές θα πρέπει να έχουν πανεπιστημιακές έδρες με καθηγητές της αντίστοιχης ειδικότητας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατ'αρχάς. Γιατί δυστυχώς τώρα υπάρχουν ειδικότητες που οι ειδικευόμενοι σε πανεπιστημιακές κλινικές διορίζονται σε κλινικές άλλης ειδικότητας με την δικαιολογία οτι υπάρχει εκεί ένας πανεπιστημιακός ειδικευμένος στην ζητούμενη ειδικότητα για να τους εκπαιδεύσει ! Και μετά δίνουν εξετάσεις σε καθηγητές της άλλης ειδικότητας της κλινικής, που τα ξέρουν όλα και την άλλη ειδικότητα. Αλλαλούμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Οι δε αρχιερείς λαβόντες τα αργύρια είπον·ουκ έξεστι βαλείν αυτά εις τον κορβανάν, επεί τιμή αίματός εστι συμβούλιον δε λαβόντες ηγόρασαν εξ αυτών τον αγρόν του κεραμέως εις ταφήν τοις ξένοις, διο εκλήθη ο αγρός εκείνος αγρός αίματος έως της σήμερον' Ματθαίος 27/κζ: 3-10

    ΑπάντησηΔιαγραφή