Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Τι αλλάζει στα φάρμακα με τον εφαρμοστικό νόμο! Όλες οι λεπτομέρειες



Ανατρέπεται άρδην το σκηνικό στη φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στον τρόπο διακίνησης και τιμολόγησης των φαρμάκων μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Υγείας.

Τι αλλάζει στις συνταγές, στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς αλλά βασικά για τους ασθενείς, όλες οι λεπτομέρειες από το iatropedia.gr, στο κείμενο που ακολουθεί.

ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Πλέον αυξάνεται το ποσοστό των γενόσημων (αντιγράφων) φαρμάκων που θα λαμβάνουν οι ασθενείς μέσω των συνταγών των γιατρών.
Το ποσοστό που επιδιώκεται είναι το 50% ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 20%.
Η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και στα νοσοκομεία από όπου ξεκίνησε αρχικά η προώθηση των γενοσήμων έστω και αν ορισμένα δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν σε ποσοστό το 15%.
Οι γιατροί που θα συνταγογραφούν γενόσημα και θα φθάνουν το 50%, θα ανταμείβονται με ειδικό μπόνους. Είτε θα τους δοθεί ένας μισθός ως δώρο είτε θα έχουν το δικαίωμα να βλέπουν στο ιατρείο τους 150 ασθενείς παραπάνω από τους 200 που καθορίζονται σήμερα με βάση τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.
Το συγκεκριμένο μπόνους αναμένεται να καθορισθεί με υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός δίνει τις συνταγές;
Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο όταν μια συνταγή γιατρού περιλαμβάνει γενόσημο φάρμακο ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να ορίσει ανάμεσα σε 5 σκευάσματα ποιο θα χορηγήσει στον ασθενή. Κριτήριο επιλογής θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Όμως επί της ουσίας σήμερα η ρύθμιση αυτή δε φέρει ουσιαστική ανατροπή στο σκεύασμα που θα δίνεται γιατί όλα τα όμοια γενόσημα έχουν την ίδια τιμή. Σημασία θα αποκτήσει η ρύθμιση αυτή με την εισαγωγή νέων γενόσημων φαρμάκων στην αγορά οπότε και ο φαρμακοποιός θα ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι του γιατρού καθώς θα μπορεί να προωθεί ουσιαστικά όποιο επιθυμεί.
Η αλλαγή αυτή ανατρέπει και τους …βασικούς «παίκτες» της αγοράς καθώς το παιχνίδι περνά από το γιατρό στο φαρμακοποιό. Έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει και μια άλλη «βιομηχανία» προώθησης γενόσημων φαρμάκων με το …αζημίωτο βέβαια, για τους νέους ισχυρούς της αγοράς φαρμάκου.
Νέος τρόπος τιμολόγησης των γενοσήμων
Πλέον αλλάζουν και οι τιμές στα γενόσημα αλλά και στα πρωτότυπα που λήγει η πατέντα τους. Με βάση τη ρύθμιση του εφαρμοστικού νόμου, τα λεγόμενα off patent φάρμακα, αυτά δηλαδή που δεν προστατεύονται πια από την πατέντα τους και μπορούν να αντιγραφούν, η τιμή τους καθορίζεται στο 50% της αρχικής. Τα γενόσημα αντίγραφα αυτών στο 40% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου. Γεγονός που σημαίνει ότι το πρωτότυπο και το αντίγραφο ελάχιστες διαφορές θα έχουν πια στη τιμή.
Σημείο κλειδί είναι η ένταξη των νέων γενόσημων φαρμάκων στη θετική λίστα φαρμάκων δηλαδή στη λίστα με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται. Όσες εταιρείες θέλουν να εντάξουν τα νέα γενόσημα φάρμακά τους στη λίστα, θα πρέπει αν μειώσουν άλλο ένα 10% την τιμή τους. Γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργείται αυτομάτως ένα αντικίνητρο για πολλά γενόσημα με συνέπεια να μην εντάσσονται πολλά όμοια στη λίστα καθώς δεν θα είναι συμφέρουσα λύση για τις εταιρείες.
Και αυτό διότι τα πρώτα 2-3 φάρμακα που θα ενταχθούν θα μειώσουν αντίστοιχα το καθένα κατά 10% την τιμή τους. Όποιος θα θέλει να βάλει τελευταίος το φάρμακό του στη λίστα θα κατέχει μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή.
Φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία
Συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία θα αρχίσουν να εκδίδονται από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΦ.
Θα πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή που θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο 10 βασικές δραστικές ουσίες (από τις περίπου 1100 που υπάρχουν), που σχετίζονται με φάρμακα που ανεβάζουν πολύ το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πρόκειται κυρίως για φάρμακα γαστροπροστασίας, στατίνες κ.α.
Ειδική επιστημονική επιτροπή αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καθορίσει τις 10 αυτές δραστικές ουσίες.
Νέα καινοτόμα φάρμακα
Οι νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο, αναμένεται να φθάνουν στη χώρα μας με καθυστέρηση περίπου 2 ετών.
Είναι η αιτία που διαμαρτύρονταν το τελευταίο διάστημα και πολλοί σύλλογοι ασθενών.
Με τον εφαρμοστικό νόμο Λοβέρδου, για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο νέο καινοτόμο από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να καλύπτεται από 12 χώρες από τις 24 της Ε.Ε. που διαθέτουν ειδικό τεχνικό μηχανισμό ελέγχου φαρμάκων. Θα πρέπει δηλαδή τα νέα φάρμακα να τιμολογηθούν πρώτα στις 12 αυτές χώρες πριν έρθουν και για τους Έλληνες ασθενείς.
Ωστόσο η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει μία σημαντική ρήτρα. Προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα κρίνονται από τον ΕΟΦ εξαιρετικά σημαντικά και ανατρεπτικά για σοβαρές ασθένειες θα μπορούν να εισάγονται στη χώρα μας με διαδικασία εξπρές και συγκεκριμένα με μια απλή υπουργική απόφαση.
Εκτιμάται ότι περίπου 5 φάρμακα ετησίως ανήκουν σ αυτήν  την κατηγορία και παράγονται από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου