Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Τί προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της Υγείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της εκτός ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων για τακτικά περιστατικά για να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές.

IATRONET
Για πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, έκανε λόγο το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι θα δώσει αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία στους πολίτες, με σεβασμό προς τον κόπο τους.

Για το λόγο αυτό, το κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό (δέκα υπουργεία).

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το πρόγραμμα για άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων περιλαμβάνει:

Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδική κάρτα μετακίνησης και κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τί προβλέπει, όμως, αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία;

Σε "προγραμματικό κείμενο προς διαβούλευση", που δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει τα εξής:

Οι διαθέσιμοι για την Υγεία πόροι πρέπει και να αυξηθούν και να ανακατανεμηθούν και να εξοικονομηθούν.

Κρίσιμη σημασία για την εξοικονόμηση έχει ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών και των υπηρεσιών Υγείας και η συνακόλουθη μείωση κατ' αρχήν με στόχο την κατάργηση της αγοράς στο χώρο της Υγείας.

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα (ατομικές συμβάσεις ΕΟΠΥΥ) από όπου συνάγεται πως ή πρόσληψη ενός γιατρού σε μόνιμη θέση έχει το μισό περίπου κόστος από την σύναψη σύμβασης (υποαμειβόμενης μάλιστα) και πολλαπλασιαστικό βέβαια κοινωνικό αποτέλεσμα.
Πρωτοβάθμια

Για την εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας), προτείνονται η πρόληψη, η αγωγή και η προαγωγή της Υγείας.

Προτείνονται, επίσης, η διάγνωση και αποκατάσταση βλαβών που δεν απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η οδοντιατρική φροντίδα η ανοιχτή φροντίδα, η φροντίδα στο σπίτι, η φυσικοθεραπεία και η ιατρική της εργασίας.

Το σύστημα θα έχει 24ωρη εφημερία και διασύνδεση με το ΕΚΑΒ και λειτουργική διασύνδεση με το νοσοκομείο αναφοράς.

Προβλέπεται πρόγραμμα σχολικής υγιεινής, οικογενειακός προγραμματισμός και παρεμβάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία σε μια περιοχή (με διατομεακή συνεργασία).
Νοσοκομεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της εκτός ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων για τακτικά περιστατικά για να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές.

Η τακτική απογευματινή λειτουργία θα πρέπει να αφορά σε δραστηριότητες που είναι κυρίως δευτεροβάθμιες και έχουν μεγάλη αναμονή: Εξειδικευμένα ιατρεία, εξειδικευμένες παρακλινικές εξετάσεις, «ψυχρά» χειρουργεία.

Και αυτό μπορεί να επεκτείνεται και σε λειτουργίες που καθυστερούν και αφορούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αφορά, δηλαδή, κυρίως τη λειτουργία απεικονιστικών τμημάτων, χειρουργείων, επεμβατικών πράξεων και πιθανόν ορισμένων εργαστηρίων (κυτταρολογικών – παθολογοανατομικών).

Επίσης δεν προτείνεται για γενική εφαρμογή, αλλά κυρίως για Περιφερειακά “τριτοβάθμια” νοσοκομεία ή νοσοκομεία άνω ενός αριθμού κλινών, και εφ’ όσον υπάρχει ανάγκη.

Φάρμακο

Η πολιτική στο φάρμακο πρέπει να διέπεται από τη θέση ότι η Υγεία και το φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά.

Η πολιτική αυτή θα στοχεύει στην απρόσκοπτη πρόσβαση στο ποιοτικά ελεγμένο ικανό και αναγκαίο φάρμακο για την υγεία όλων των κατοίκων της χώρας μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν είναι δυνατόν να εξαγγελθεί μηδενική συμμετοχή, παρά μόνο σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, δίνεται η υπόσχεση για μείωση των ποσοστών συμμετοχής στα προ μνημονίων επίπεδα.

Για αναλυτική πληροφόρηση για τις θέσεις των κομμάτων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μπορείτε να ανατρέξετε σε ειδικά διαμορφωμένη σελίδα του Euro2day.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

4 σχόλια:

  1. Διάβασα το δημοσίευμα στο δίκτυο με τις γενικές γραμμές για τις του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία.
    Θέλω να εξειδικεύσω για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) τις θέσεις του συλλόγου οικογενειακών γιατρών, που έχει ήδη αδρανήσει , λόγω συνταξιοδότησης.
    Η βάση της ΠΦΥ είναι ο οικογενειακός γιατρός , στα περισσότερα σοβαρά συστήματα υγείας. Στην χώρα μας ο θεσμός λειτουργούσε, από το 1977, σε κάποιο τμήμα σφαλισμένων στο ΙΚΑ. Ο θεσμός δεν επεκτάθηκε.
    Η πρόταση είναι:
    Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν οικογενειακό γιατρό την προτίμησής τους, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός 2.500 ασφαλισμένοι ανά γιατρό. Κατά το δυνατόν , η σύνθεση του πλήθους των 2.500 είναι ισορροπημένη ηλικιακά. Στην πράξη αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε 25-30 επισκέψεις ημερησίως, ώστε δεν απαιτείται ραντεβού, ο γιατρός δηλαδή είναι διαρκώς προσβάσιμος, χωρίς ουρές.Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται τον γιατρό τους και δεν τον παρακάμπτουν διαφορετικά δεν απολαμβάνουν τις εκπτώσεις του συστήματος.
    Οικογενειακός ιατρός είναι ο Παθολόγος και ο ειδικότητας Γενικής ιατρικής. Ασφαλώς και μπαίνει θέμα αξιολόγησης που είναι σημαντικό αλλά είναι ζήτημα άλλης συζητήσεως.
    Προτιμητέον ο γιατρός εργάζεται στο ιατρείο του ώστε να είναι πλησίον των ασφαλισμένων , επί πεντάωρο. Η τελευταία μισή ώρα είναι για κατ΄οίκον επισκέψεις. Μετά το ωράριο μπορεί να ασκεί ιδιωτικό ιατρείο.
    Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν είναι ότι ο γιατρός ελέγχει τον ρυθμό χορηγήσεως φαρμάκων αλλά και παρακλινικών εξετάσεων, αλλά και ελέγχεται μ από το σύστημα στην άσκηση των καθηκόντων του.

    (Τώρα ο ασφαλισμένος πηγαίνει όπου θέλει, όποτε θέλει και απαιτεί ότι θέλει χωρίς κανένα έλεγχο. Έτσι γίνονται άσκοπες εξετάσεις, οι ασφαλισμένοι δεν παρακολουθούνται, μένουν αρρύθμιστοι οι χρονίως πάσχοντες, παθαίνουν επιπλοκές και εισάγονται στα νοσοκομεία αυξάνοντας την δημόσια δαπάνη υγείας.)

    Αν ο κάθε ασφαλισμένος καταβάλει, εκ των εισφορών του, 15€ τον χρόνο, με 2.500 ανά γιατρό στον γιατρό αντιστοιχούν 3.750€ μεικτά. Η τετραμελής οικογένεια επιβαρύνεται με 60€ τον χρόνο.
    Να είστε βέβαιοι ότι , ο υψηλά αμειβόμενος γιατρός προστατεύει το σύστημα, που θα λειτουργεί έτσι οικονομικότερα. Κανείς δεν διακινδυνεύει υψηλόμισθη θέση.
    Αν πιστεύετε ότι θα στηθεί σύστημα με χαμηλά αμειβομένους γιατρούς το σύστημα θα παραμένει πολυδάπανο αναποτελεσματικό και μίζερο.
    Γιατί υψηλή αμοιβή . Οι χώρες στις οποίες θέλουμε να ανήκουμε αμείβουν τον γιατρό έτσι ώστε να μην χρειάζονται φακελάκι. Ήδη νέοι πτυχιούχοι ιατρικής κατευθύνονται προς τα εκεί.
    Ακόμα ο γιατρός έχει 6 χρόνια βασικών σπουδών , 5-6 χρόνια ειδικότητας, ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης δηλαδή κατοχή της σημερινής γνώσης της επιστήμης (παρακολούθηση σε συνέδρια , μελέτη , συνδρομές σε ιατρικά sites κ.λ.π δηλαδή δαπάνες). Επί πλέον το αίτημα ιατρικής συνδρομής απαιτεί ικανοποίηση ΤΩΡΑ, δηλαδή ο γιατρός, πρακτικά , δεν έχει ωράριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια περιοριζόμεθα σε οικονομικά αιτήματα, όταν ακούμε τις ομιλίες του Αλέξη.Παραλείπουμε όμως έτσι το φρεσκάρισμα της γλωσσης μας. Λέξεις όπως ΝΕΟΠΟΤΙΣΜΟΣ και εκφράσεις όπως ΔΡΑΚΟΝΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ, ομολογώ ότι φιλοξενούνται στον γλωσσικό μου πλούτο εδώ κ 3 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φωστήρες γενικοί ιατροί τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται επειδή δε σας βάζει φρένο κανείς,δεν παραπεμπετε τον ασθενή σας όταν πρέπει, μη και χάσετε τον πελατη και κάνετε του άσχετου κεφαλιού σας. Αν σας δώσουν το δικαίωμα του οικογενειακου με την ασχετοσύνη που σας δέρνει τα νοσοκομεία θα φρακαρουν. ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι η ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, στην χώρα μας, δεν στήθηκε σε σωστές βάσεις. Υπάρχουν γενικοί ιατροί στους οποίους η ειδικότητα εδόθη κατ΄ απονομή, κάποια αλήστου μνήμης, εποχή. Δηλαδή ούτε ασκήθηκαν ούτε έδωσαν εξετάσεις.
      Όμως κάποτε θα πρέπει να μετεξεληχθούν ώστε να είναι εντός ορθών προδιαγραφών.

      Διαγραφή