Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Editorial: Περιμένοντας τον Γκοντό της Υγείας…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - HEALTH REPORT

Στο πασίγνωστο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», οι πρωταγωνιστές περιμένουν έναν άνθρωπο που ονομάζεται Γκοντό, ο οποίος όμως δεν έρχεται ποτέ…

Κάπως έτσι φαίνεται πως είναι και η υπόθεση που λέγεται Υγεία στη χώρα μας. Επί χρόνια όλοι, ασθενείς και εργαζόμενοι, περιμένουν να έρθει ο Γκοντό που θα σώσει το σύστημα. Θα είναι εκείνος που θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση, θα κάνει προσλήψεις, θα χτυπήσει το φαινόμενο φακελάκι, θα φροντίσει να έχουν καλύτερες υπηρεσίες οι ασθενείς και θα έχει και ικανοποιημένο το προσωπικό. 

Ο Γκοντό της Υγείας όμως επί χρόνια δεν εμφανίζεται ποτέ. Όπως άλλωστε και ο Γκοντό του θεατρικού έργου…

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται: Συχνά πυκνά κοντά στις εκλογές, όταν τη θέση του υπουργού Υγείας αναλαμβάνει νέο πρόσωπο, όλοι σιγοψιθυρίζουν: «άντε να δούμε τι θα κάνει και αυτός»! 
Και ποιος εμπλεκόμενος με το σύστημα Υγείας ή ασθενής, δεν έχει εκστομίσει αυτή τη φράση;

Το νέο πρόσωπο όμως έρχεται και αποχωρεί …αθορύβως και όλοι μετά …σιγοψιθυρίζουν πάλι: «όλα τα ίδια αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…».

Ενίοτε βέβαια τα πράγματα γίνονται και χειρότερα, όπως τα νοσοκομεία, οι νοσηλείες, οι συμμετοχές των ασθενών, οι συνθήκες εργασίας για γιατρούς και εργαζόμενους. 

Και είναι να αναρωτιέται κανείς: άραγε μετά και από αυτές τις εκλογές θα έρθει επιτέλους ο Γκοντό της Υγείας;

Οι διεκδικητές της εξουσίας πάντως στις προεκλογικές τους τοποθετήσεις υπόσχονται τα πάντα. Προσλήψεις, βελτιώσεις, καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες μέρες…
Αν κανείς θα πρέπει ή όχι να εκλάβει σοβαρά τις υποσχέσεις αυτές , είναι μάλλον θέμα προσωπικής αισιοδοξίας…

Οι χαρακτήρες πάντως του θεατρικού έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό», ακόμη τον περιμένουν…

1 σχόλιο: