Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Τέλος στη συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων



Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Καταργείται η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να καρπώνονται την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο – μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να θωρακίσουν την έκπτωση φόρου αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία statement των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές του μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Παράλληλα με την ίδια απόφαση διευκολύνονται τα ζευγάρια καθώς στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο επειδή είναι μισθωτός και άλλος δεν δικαιούται επειδή, για παράδειγμα είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ο δικαιούχος αφορολογήτου θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Σημειώνεται ότι για να λάβει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2017 (δηλώσεις 2018) θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ένα ελάχιστο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα.

Συγκεκριμένα τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχονται σε: 

-10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
- 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
-20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου