Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες των νοσοκομείων! Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στη δημοσιότητα δόθηκε το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες του τομέα της Υγείας.

Κεντρικές και πλήρως ελεγχόμενες προμήθειες υλικών προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων»

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στις 10 Απριλίου του 2017 δόθηκε στη δημοσιότητα.
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα παράλληλα με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αναμένεται να δοθεί την Τρίτη 11 Απριλίου.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχτηκε πιέσεις από το Μαξίμου να προωθηθούν οι αλλαγές, λόγω και των πιέσεων της τρόικας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Δείτε ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις των «θεσμών» στην υγεία! Όλο το παρασκήνιο»

Με το νομοσχέδιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να βάλει τάξη στις προμήθειεςτης υγείας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ότι αγοράζονταν ειδικά από τα δημόσια νοσοκομεία ήταν υπερκοστολογημένο σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κατά 1000%.
Ιδρύεται νέα Εθνική Αρχή για τις Προμήθειες

Με το νομοσχέδιο όλες οι προμήθειες θα ελέγχονται κεντρικά καθώς ιδρύεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Σκοπός της Ε.Κ.Α.Π.Υ. είναι ο κεντρικοποιημένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, του συστήματος υγείας, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αναλώσεών τους στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Προκειμένου να ελέγχεται η πορεία κάθε προϊόντος που αγοράζεται από το ΕΣΥ αλλά και από τις άλλες υγειονομικές Μονάδες, η νέα Αρχή θα πρέπει να δημιουργήσει και να τηρεί και να ενημερώνει Μητρώο
Προμηθειών Υγείας, αλλά και των σχετικών με αυτό δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει
τα μητρώα:

α) Μητρώο Προϊόντων και Προμηθευτών
β) Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών
Προδιαγραφών,
γ) Μητρώο Κόστους και Αναλώσεων και
δ) Μητρώο Τεχνικών

Η Ε.Κ.Α.Π.Υ θα είναι και η Αρχή που θα καθορίζει τις ποσότητες αλλά και τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε κάθε υγειονομικό φορέα με βάση τη σχετική παρακολούθηση.

Παρακολούθηση διαγωνισμών

Η Αρχή θα προσδιορίζει και τους όρους και τις προϋποθέσεις για κάθε διαγωνισμό ενώ όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση των συμβάσεων που θα γίνονται με τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Εκτός αυτού στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η Ε.Κ.Α.Π.Υ. θα είναι αρμόδια για: «τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου παρακολούθησης του συνόλου των υπό εκτέλεση συμβάσεων στο χώρο της υγείας, μέσω των Ηλεκτρονικών συστημάτων «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρακολούθησης Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.Δ.Η.Σ.)» και «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.)», όπου οι
φορείς του άρθρου 3 του παρόντος θα εισάγουν πληροφορίες αναφορικά με την
πορεία εκτέλεσης των συμβάσεων, όπως χρόνος παράδοσης προϊόντων και
υπηρεσιών, ποσότητα κλπ.»

Γεγονός που σημαίνει πως κάθε νοσοκομείο και Υγειονομική Μονάδα θα πρέπει να δίνει τα πλήρη στοιχεία για τις αγορές που έχουν γίνει.
Υλικά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο

Στο μεταξύ με το νέο νομοσχέδιο δίνεται το πράσινο φως να μεταφέρονται και υλικά επισήμως από το ένα νοσοκομείο στο άλλο όταν υπάρχει ανάγκη και διαθέσιμο υλικό.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «η εγκαθίδρυση μηχανισμού Εσωτερικής Διακίνησης Αδρανών Αποθεμάτων προϊόντων, μεταξύ των φορέων του άρθρου 3, πέραν της ποσότητας του ορίου ασφαλείας που προβλέπεται από τα πρότυπα αναλώσεων, όπως περιγράφεται στο άρθρο 6 παρ.4 του παρόντος, στον οποίο θα προβλέπεται ο τρόπος και η διαδικασία της εσωτερικής αυτής διακίνησης.

Η εγκαθίδρυση μηχανισμού εσωτερικής, μεταξύ των φορέων του άρθρου 3, διακίνησης προϊόντων για την υποστήριξη εξαιρετικών και επειγουσών αναγκών που προκύπτουν από έκτακτα και μη προβλέψιμα γεγονότα, στον οποίο θα προβλέπεται ο τρόπος και η διαδικασία της εσωτερικής αυτής διακίνησης».
Που θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος

Το νέο ενιαίο σύστημα προμηθειών θα εφαρμοστεί καταρχάς σε όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Μονάδες της χώρας καθώς και σε όλους τους φορείς που ελέγχονται από το υπουργείο Υγείας όπως στον ΕΟΠΥΥ, στον ΕΟΦ κ.λ.π.

Επίσης οι ενιαίες προμήθειες μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ισχύουν και για τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και μεταξύ άλλων για το Ωνάσειο το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το υπ.Υγείας.

1 σχόλιο:

  1. Ίδρυση και άλλων δημοσίων υπηρεσιών...
    Προσλήψεις...
    Πολλες προσλήψεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή