Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Οικογενειακός γιατρός τριών ταχυτήτων

Η πρόσβασή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα παραμείνει ελεύθερη, αλλά οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν “πακέτα” με ραντεβού στα νοσοκομεία, τα οποία θα κλείνονται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς τους.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Βαθιές αλλαγές στον τρόπο κάλυψης της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας, φέρνει νομοσχέδιο που δίνεται στη δημοσιότητα για διαβούλευση (παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω) και αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο.

Οι αλλαγές αφορούν τους πολίτες, οι οποίοι αποκτούν 239 επιπλέον σημεία ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης σε οικογενειακό γιατρό, τις λεγόμενες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).


Αφορούν, ωστόσο, και τους γιατρούς, καθώς θα προσληφθούν 1.300, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ενώ οι υπηρετούντες θα έχουν δικαίωμα κάλυψης αναγκών του ΕΣΥ (εφημερίες και χειρουργεία).

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) παύει να υφίσταται ως όρος και το σύνολο των δομών που συμμετέχουν σήμερα σε αυτό θα αποκαλούνται “Κέντρα Υγείας” αστικού και αγροτικού τύπου.

Ανά πεδίο ενδιαφέροντος, οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν τη Μεγάλη Τρίτη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, έχουν ως εξής:

Πολίτες

Δημιουργούνται τρεις κατηγορίες “οικογενειακού γιατρού” από τη μία που υπάρχει σήμερα (γιατροί ΕΟΠΥΥ).

Πρόκειται για τους γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, τους γιατρούς που εργάζονται στα ήδη υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι θα υπογράψουν νέου τύπου συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι συμβάσεις αυτές θα μοιάζουν με τις παλαιές του ΤΕΒΕ, καθώς θα περιλαμβάνουν καλυπτόμενους ασφαλισμένους (πληθυσμός αναφοράς).

Οι ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον Ιούνιο (30 έως 60 μονάδες) σε περιοχές με ειδικά προβλήματα (ανεργία, έλλειψη υποδομών, χαμηλά εισοδήματα) και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει και οι 239 σε 65 αστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας.

Ορισμένα Κέντρα Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε να ανακουφίζουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Γιατροί

Οι 1.300 γιατροί που θα προσληφθούν για τις ΤΟΜΥ, θα έχουν απολαβές επιμελητή α' του ΕΣΥ (1.500 ευρώ καθαρά) και η προκήρυξη θα γίνει στις αρχές Μαΐου.

Θα έχουν τετραετή θητεία και μετά τη λήξη του προγράμματος (ΕΣΠΑ) θα απορροφηθούν στο ΕΣΥ.

Οι υπηρετούντες στις δομές πρωτοβάθμιας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας) θα μπορούν να συμμετέχουν σε εφημερίες των νοσοκομείων της περιοχής ή σε χειρουργεία, προκειμένου να προκύψει εξομοίωσή τους με τους νοσοκομειακούς.

Προτεραιότητα

Για να έχουν πρόσβαση στις ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα πρέπει να εγγράφονται σε αυτές, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η πρόσβασή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα παραμείνει ελεύθερη, αλλά οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν “πακέτα” με ραντεβού στα νοσοκομεία, τα οποία θα κλείνονται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς τους.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα διενεργούνται στα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας, στα Κεντρικά Εργαστήρια και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Επιπλέον Πληροφορίες

6 σχόλια:

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ . ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΚΑΙ 1500 ΕΥΡΟ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ. ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΟΜΩΤΡΙΕΣ , ΤΑ SPA ΝΥΧΙΩΝ KAI OI ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και προσοχή ! 1300 γιατροί για το 30% του αστικού πληθυσμού δηλαδή για .......2600000 κόσμο! Αλλά δικαίωμα εγγραφής στην πλατφόρμα θα έχουν ......ΟΛΟΙ άρα 8000000 πληθυσμός , άρα από ......μόλις 6000 ανά ιατρό !!!!!!!!!!!!!!!!!! Για .....ολιστική αντιμετώπιση !!!!!! Και στο......σπίτι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.................. ! Θα κάνουν ήρωα ακόμη και τον ......Άδωνι .......

   Διαγραφή
 2. χειρουργεια?χαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι πιστεύει ο ......όχλος ότι γίνονται τα χειρουργεία! Στον ......αέρα από ......οικογενειακούς γιατρούς !

   Διαγραφή
 3. ΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΟΙ.ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.
  ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ 'Η ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειναι απλο! Θα στελνουν αναποφευκτα τους παντες εκτινασοντας το κοστος!Αυτα

   Διαγραφή