Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Στη δημοσιότητα εντός των ημερών τα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Τι θα προβλέπουν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Εντός των ημερών (πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας) αναμένεται να ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα πολυσυζητημένα νέα μέτρα για τα φάρμακα.

Μέτρα που έχουν προκαλέσει ήδη αναστάτωση στις φαρμακοβιομηχανίες και στους Συλλόγους ασθενών, καθώς εκτός των άλλων προβλέπουν αυστηρά κριτήρια για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα μας.

Πάντως έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Υγείας επιδιώκει να γνωστοποιήσει επισήμως τα νέα μέτρα για τα φάρμακαπριν από το Πάσχα, ώστε να ψηφιστούν αμέσως μετά.

Προηγουμένως όμως θα έχει εκδοθεί η νέα θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα και θα έχουν εισαχθεί νέα σκευάσματα στην ελληνική αγορά. Γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως με τη νέα φαρμακευτική πολιτική που θα εφαρμόσει, η εισαγωγή νέων θεραπειών στην Ελλάδα της κρίσης θα είναι σχεδόν ανέφικτη.

Αυτός θεωρείται άλλωστε και ο στόχος: η μείωση και συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις (πολυεθνικές) από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι με τα νέα μέτρα θα είναι σχεδόν αδύνατη η εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα μας, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Νέο φάρμακο στην Ελλάδα μετά από 2 έως 4 χρόνια! Τι υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές για τα νέα μέτρα»
Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας

Μετά από αλλεπάλληλες φημολογίες και διαρροές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέληξε οριστικά στα νέα μέτρα που θα επιβάλει ειδικά στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που εισάγονται.

Παρά τις αντιδράσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η οριστική απόφαση του υπουργείου Υγείας, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr, είναι πως όλες οι εισαγωγές των νέων φαρμάκων θα πρέπει να γίνονται με χαράτσι 25%.

Ένα ποσοστό που όμως αν προσμετρηθεί στις ήδη υπάρχουσες περικοπές (υποχρεωτικές εκπτώσεις –rebate και αυτόματες επιστροφές- claw back), όπως ισχυρίζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες, το ποσοστό καταβολής θα ξεπερνά κατά πολύ το 55%.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι αρκετές εταιρείες δε διέθεσαν τα φάρμακά τους στην Κύπρο, επειδή το αντίστοιχο χαράτσι για την εισαγωγή τους είχε καθορισθεί στο 8,5%. Οι απαγορεύσεις επιβάλλονται συνήθως από τις μητρικές εταιρείες καθώς οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας επηρεάζουν τις τιμές και άλλων χωρών.
Νέα δεδομένα για τον φορέα ελέγχου αποτελεσματικότητας των φαρμάκων (ΗΤΑ)

Βέβαια έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, τονίζουν ότι ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε στον κλάδο ακόμη και την τελευταία στιγμή πως το ποσοστό αυτό της καταβολής (25%) ορίζεται μέχρι να υιοθετηθεί στη χώρα το σύστημα ελέγχου της αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), κάτι που ισχύει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Να σημειωθεί πως με βάση το μνημόνιο θα πρέπει έως το τέλος του 2017 να έχει δημιουργηθεί ο φορέας ελέγχου ΗΤΑ.

Σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του φορέα που θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων (ΗΤΑ) ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες του HealthReport.gr, θα περιλαμβάνει τη σύγκριση με 6 άλλες χώρες οι οποίες θα διαθέτουν αντίστοιχο μηχανισμό ελέγχου, αλλά με τη διαφορά ότι δε θα είναι συγκεκριμένες οι χώρες αυτές. Κάτι που φαίνεται να ελαφρύνει σε ένα βαθμό τη διαδικασία.
Νέες καθυστερήσεις και στις διαπραγματεύσεις τιμών

Μ αυτά και μ αυτά όμως φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις στις τιμές των ακριβών φαρμάκων θα αργήσουν περαιτέρω και ειδικά για την Ηπατίτιδα που είναι και οι μόνες που έχουν ξεκινήσει, με μεγάλη καθυστέρηση βέβαια.

Οι νέες καθυστερήσεις φαίνεται πως θα οφείλονται εκτός των άλλων στο γεγονός πως δε θα μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία όλα τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα, αφού βασική προϋπόθεση για να μπει ένα φάρμακο στο «παζάρι» των τιμών είναι να βρίσκεται ήδη στη λεγόμενη θετική λίστα δηλαδή στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Πάντως με τις καθυστερήσεις αυτές ακριβά φάρμακα συνεχίζουν να διατίθενται σε υψηλές τιμές στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ, αφού οι μειώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και το 40%. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»

Τις καθυστερήσεις άλλωστε παραδέχτηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας επιχειρηματολογώντας για την υιοθέτηση του 25% στην εισαγωγή νέων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου