Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Καταργεί το ΠΕΔΥ ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Την κατάργηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, θα γίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία θα περιληφθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, υπαίθρου και οι δομές του ΠΕΔΥ. 

Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές της χώρας. Θα προσληφθούν 3.000 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό. 

Σταδιακά, όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα αποκτήσουν οικογενειακό γιατρό και θα εγγραφούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Αρχικά, θα καλυφθεί το 30% του πληθυσμού από τις ΤΟΜΥ που θα δημιουργηθούν και το υπόλοιπο 70% θα πραγματοποιήσει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται από γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. 

"Η μεταρρύθμιση δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ούτε μέτρο λιτότητας, ούτε αποτέλεσμα άκρατου κρατικισμού", ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η δημόσια διαβούλευση, περίπου μέσα στον Μάιο. 

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από εδώ και στο εξής, με τη δημιουργία ιατρείων της "γειτονιάς" και την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία μετά από έγκριση από τον οικογενειακό γιατρό, παρουσιάζει στις έντεκα το πρωί σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το εν λόγω νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και περιέχει σημαντικές αλλαγές για τους ασφαλισμένους. 

Πρόκειται για την τέταρτη μόλις συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους στην οποία προχωρούν οι υπουργοί Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία, ενώ έχουν περάσει ακριβώς δώδεκα μήνες από την τελευταία ενημέρωση. Η προηγούμενη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν στις 11 Απριλίου 2016, με θέμα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Από την ενημέρωση τότε απουσίαζε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μετά και τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τους δημοσιογράφους αναφορικά με τον έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός θα αναλύσει το πλαίσιο που θα λειτουργούν το επόμενο διάστημα οι δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (πρώην ΙΚΑ), αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία. Οι αλλαγές έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον εδώ και ενάμιση χρόνο και κανονικά θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από τις αρχές του 2017. Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας είναι η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε Τοπικές Μονάδες Υγείας, δηλαδή σε ιατρεία της "γειτονιάς". 

Tα ιατρεία της γειτονιάς θα έχουν και ένα δεύτερο στόχο, δηλαδή να "φιλτράρουν" την ζήτηση προς τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και ιδιαίτερα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το υπουργείο Υγείας ειδικότερα προσβλέπει στο να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να περιοριστούν οι δαπάνες, παράλληλα όμως να μειωθεί η εξάρτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας.

Ήδη έχει υπάρξει η σχετική τροπολογία από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για τη συγκρότηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία). Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, κάθε μονάδα θα έχει στην ευθύνη του 

2 σχόλια:

  1. Πάει το ΠΕΔΥ...ερχεται η ΤΟΜΥ..να δούμε πως θα λέγεται το επόμενο...ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανηλιθιομπαρουφες που απαγορευει η στοιχειωδης αριθμητικη αλλα ο Ξανθος το ......βιολι .......βιολακι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή