Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δύο ταχυτήτων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Τα πάνω – κάτω για όλους τους γιατρούς δημόσιους και ιδιώτες προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε σήμερα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απόντος του αν. υπουργού υγείας Π. Πολάκη, το οποίο τίθεται και σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «open gov», προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Εκεί θα παραμείνει για περίπου 10 ημέρες και στη συνέχεια η διαδικασία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους θα συνεχιστεί, με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή.

Πρακτικά, το Υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει μια ΠΦΥ δύο επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο θα βρίσκονται οι Τοπικές Ομάδες Υγείας, ενώ το δεύτερο επίπεδο θα δημιουργηθεί από τις υφιστάμενες δομές των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου. Οι δομές της δεύτερης κατηγορίας θα ονομαστούν συνολικά Κέντρα Υγείας.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί πως η εφαρμογή των ρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσιάζει αρκετές σοβαρές δυσκολίες, κυρίως λόγω έλλειψης κονδυλίων για τις αλλαγές που προετοιμάζονται. Πάντως το νομοσχέδιο επιφέρει σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς δημόσιους και ιδιώτες καθώς το νέο σύστημα αναμένεται να υλοποιηθεί με ένα μικτό εργασιακό σύστημα γιατρών, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δύο ταχυτήτων.

Για τους νεοεισαχθέντες γιατρούς

Αρχές Μάιου αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη 3000 ατόμων εκ των οποίων οι 1300 θα είναι γιατροί. Οι γιατροί αυτοί θα είναι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και παθολόγοι και αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα τον Ιούλιο σύμφωνα με τον κ.Βαρδαρό. Σε ότι αφορά στις αποδοχές τους, έχουν εξασφαλισθεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας για τέσσερα χρόνια, όσο αναμένεται να διαρκέσουν και οι συμβάσεις τους. Αμέσως μετά, όπως είπε ο κ. Ξανθός στόχος είναι να ενταχθούν σε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Σχετικά με τις αποδοχές τους θα λαμβάνουν το μισθό του επιμελητή Α δηλαδή περίπου 1500 με 1600 ευρώ, όπως είπε ο κ.Βαρδαρός.

«Χαστούκι» για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ

Αρνητική είναι η εξέλιξη όμως για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Όσοι είναι οικογενειακοί γιατροί και κάνουν σύμβαση με το νέο σύστημα θα έχουν περίπου το σύστημα του παλαιού ΤΕΒΕ, δηλαδή θα βλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών ενώ θα πρέπει να διαθέτουν και συγκεκριμένο ωράριο για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους. Θα αμείβονται είτε με πάγια ανταμοιβή είτε κατά πράξη καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπονται δυο επιλογές.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ με κάτ. οίκον φροντίδα

Στο μεταξύ καταργείται η ονομασία ΠΕΔΥ και πλέον οι δομές αυτές θα ονομάζονται μόνο ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας. Οι υπάρχοντες γιατροί που θα καλύπτουν τις ανάγκες θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν ακόμη και στα σπίτια των ασθενών χωρίς όμως καμία επιπλέον αμοιβή.

Οικογενειακός γιατρός

Οι πολίτες θα έχουν υποχρέωση να εγγραφθούν σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος και θα τους παραπέμπει σε Κέντρο Υγείας ή σε νοσοκομείο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα ελέγχου καθώς θα πρέπει να περνούν από τον οικογενειακό γιατρό για να πάνε σε εξειδικευμένο.

4 σχόλια:

 1. Εγώ πάντως συνάδελφοι , έχω αρχίσει να βλέπω πολύ......θετικά το .....Σχέδιο για την ΠΦΥ ! Με βάση τα ......στοιχεία του ΥΠΥΓ, καλύπτει μόλις το 1/3 του αστικού πληθυσμού (250 .....τρομάρα τους ΤΟΜΥ, όταν γίνουν και αυτές που βαφτίστηκαν ιατρεία της ......γειτονιάς αλλά θα εξυπηρετούν από ......10000 κόσμο, δηλαδή μια μεγάλη .......κωμόπολη!Επειδή όμως ο αστικός πληθυσμός της χώρας είναι 8000000, θα καταλήξουν να αντιστοιχούν οι .....επικοί 33000 ανά ιατρείο της.....γειτονιάς!) ! Τον .....καλύπτει για .....8 ώρες αλλά και αυτό .....παίζεται! Σκεφτείτε ότι οι ......είλωτες που θα δουλεύουν εκεί ( Arbeit macht frei !!! ), δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν απλώς τα περιστατικά ( προσοχή κάθε γιατρός θα έχει .....μισή νοσηλεύτρια !!!) αλλά να προβούν σε .....ολιστική παρακολούθηση του ασθενούς ακόμη και .....κατ΄οίκον , σύμφωνα με τους......ονειροπαρμένους του ΥΠΥΓ !!! Κοινώς αφού πούνε τον ......Δεσπότη ......Παναγιώτη (φαντάζομαι και με εκπληκτική αμοιβή !!!) , σε λίγους μήνες θα έχουν καταλήξει μοιραία, στα αυτονόητα συμπεράσματα ! Πρώτον, είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με τις .....ορδές των ......Ουρούκ Χάι που θα καταφθάνουν ασταμάτητα από παντού, άρα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του περιστατικού και μάλιστα .....εν τάχει και μόνο ! Δεύτερον, οι υπόλοιποι θα στέλνονται δίκην τροχονόμου στις αντίστοιχες ειδικότητες ! Τρίτον , υπερβάλλων ζήλος δεν χρειάζεται , διότι δεν θα αμείβεται αλλά θα.....τιμωρείται με μη καταβολή μισθού όπως πάντα από τον .....χρΕΟΠΥΥ , με κάθε τύπου φαιδρή δικαιολογία, ενώ όλοι θα εξελίσσονται με βάση τον χρόνο υπηρεσίας ακόμη και οι .....κατά συρροήν δολοφόνοι ! Αλλά και οι ασφαλισμένοι , αφού αντιληφθούν πόσο καλά .....λειτουργεί το σύστημα , θα πηγαίνουν στα ......ψευτοιατρεία βρίζοντας και με τον .....τσαμπουκά .....δώσε μου παραπεμπτικό για τον Χειρουργό, Καρδιολόγο κλπ......διπλασιάζοντας το κόστος για τον χρΕΟΠΥΥ που για τα ίδια περιστατικά που τώρα πχ χρεώνει επίσκεψη Καρδιολόγου θα πληρώνει και Γενικό Ιατρό για να .....τον στείλει στον Καρδιολόγο !!! Και μην μου πει κανείς ότι στο περιγραφέν κλίμα θα τολμήσουν να κόψουν επισκέψεις στους ειδικούς όταν απλά θα.....πνίγονται αλλά και θα φοβούνται δικαστήρια αν κάποιο περιστατικό στραβώσει έστω και τυχαία δεδομένου ότι η σωστή ιατρική εξέταση θα είναι απλά.....αδύνατη !
  Κοινώς αγαπητοί συνάδελφοι επειδή με......π@ρδές κανείς δεν έβαψε μέχρι σήμερα αυγά, η όλη ιστορία θα καταλήξει υπέρ των συμβεβλημένων ιατρείων (μοιραία ο ασφαλισμένος θα κάνει την .....σύγκριση ενθυμούμενος το πολιτισμένο περιβάλλον, την αξιοπρεπή ιατρική εξέταση, το προσωπικό ραντεβού σαν άνθρωπος και όχι σαν βόδι που περνά ταχύ .....κτηνιατρικό έλεγχο για την.....στάνη! Για αυτούς τους λόγους , η φαιδρή .....ολιστική ιατρική θα απαξιωθεί σε χρόνο μηδέν με μεγάλο πολιτικό κόστος για τους εμπνευστές της ενώ οι συμβεβλημένοι θα δουλεύουμε μια χαρά ! Το πρόβλημα θα είναι όμως το ίδιο με το σημερινό ! Πως θα αναγκάσουμε τον ......χρΕΟΠΥΥ να πληρώνει !
  ΥΓ1 Οι 2000 ανά γιατρό από προκύπτουν? 250 ΤΟΜΥ 5 ιατρούς (4 ΓΙ + 1 Παιδίατρος) = 1250 γιατροί ! Με αστικό πληθυσμό πάνω από 8000000 , έχουμε τους επικούς .....6500-7000 ανά ιατρό-είλωτα !!!
  ΥΓ2 Ταχεία.....μεταικπαίδευση !!! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα..................
  ΥΓ3 Τους .....ΙΚΑτζήδες θα διορίσετε δηλαδή τελικά και τις νοσοκόμες του ΙΚΑ αφού φτάνουν και περισσεύουν !!! 1250 γιατρούς χρειάζεστε και .....625 νοσοκόμες ! Οπότε συνάδελφοι αντιλαμβάνεστε τον.....ενθουσιασμό του κόσμου που έχει επί δεκαετίες γευτεί την ......εξυπηρέτηση !
  ΥΓ4 Από πότε το ΕΣΠΑ πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους υπουργέ μου ? Από ποιους εθνικούς πόρους αφού μόνο ελλείμματα έχετε ?
  ΥΓ5 θα λειτουργήσουν την ΠΦΥ με .....3200 προσωπικό, 1250 από αυτούς γιατροί και το ένα τρίτο Ειδικοί ! Άρα οι ΓΙ που θα κάνουν την ολιστική ιατρική θα είναι 8000000 δια 800 = με ........10000 ασθενείς ο καθένας για .....ολιστική αντιμετώπιση !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα ιδια ακριβως ελεγαν και.....περυσι !!! Αν γινουν εστω......100......τσαντιροΤΟΜΥ .......φτυστε με !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νεοσταλινικού τύπου το προσχέδιο για τη ΠΦΥ.Τι συνεπάγεται ? Γραφειοκρατία-μιζέρια-ανεργία- δημοσιουπαλληλική αντίληψη-και έλλειψη κινήτρου. Απ' το κακό στο χειρότερο δηλαδή.Το κακό είναι ότι δεν βλέπω καμιά αντίδραση απο τους επίσημους συνδικαλιστικούς φορείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Συριζα μου θυμίζει τον Βουτσά στις παλιές ελληνικές ταινίες,όπου για να του κάτσει το κορίτσι,έλεγε τα ψέμματα του αιώνα...
  Ε,αυτοι τον ξεπέρασαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή