Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Π.Σ.Φ.: Σχετικά με τα νέα σημειώματα του claw back που κοινοποιήθηκαν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Π.Σ.Φ. 

Την Παρασκευή 7/4 στους περισσότερους παρόχους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ στάλθηκαν νέα σημειώματα claw back των οποίων τα ποσά είναι αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν αποσταλεί και αφορούν το α' εξάμηνο του 2016.

Σε επικοινωνία του προέδρου του ΠΣΦ με την αρμόδια διεύθυνση δόθηκε η απάντηση η οποία έχει αποσταλεί στα προσωπικά μηνύματα του κάθε παρόχου σχετικά με την εξήγηση του λανθασμένου υπολογισμού, ότι δηλαδή δεν είχαν υπολογιστεί όλες οι υποβολές των παρόχων.

Κατ’ αρχήν είναι απαράδεκτο το γεγονός του ότι γίνονται εσφαλμένες εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και εκθέτουν τον οργανισμό.

Τέτοιου είδους προχειρότητες δημιουργούν διάφορα ζητήματα και εκθέτουν λογιστικά τους παρόχους χωρίς να έχουν ευθύνη.

Τώρα όσον αφορά τη λογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνεννόηση πάντα με τον λογιστή του κάθε παρόχου:

1. Στις περιπτώσεις όπου έχουν εκδοθεί πιστωτικά τιμολόγια με ημερομηνία 2016 μπορεί να εκδοθεί πρόσθετο πιστωτικό τιμολόγιο με το ποσό το οποίο αντιστοιχεί για το επιπλέον ποσό του clawback, με ημερομηνία 7/4/2017 (αν δεν δύναται να επιστραφεί το πιστωτικό τιμολόγιο από τις ΠΕΔΙ για να εκδοθεί νέο με το τελικό ποσό).

2. Eφόσον έχουν εκδοθεί πιστωτικά τιμολόγια με ημερομηνία έκδοσης 2017 υπάρχουν 2 περιπτώσεις:

Α. ή να εκδοθεί πρόσθετο πιστωτικό τιμολόγιο με ημερομηνία 7/4/2017 αναγράφοντας ότι αφορά χρήση του 2016 (όπως στην περίπτωση 1) περιλαμβάνοντας δηλαδή το επιπλέον ποσό της διαφοράς των 2 σημειωμάτων ή

Β. να ακυρωθεί στις κατά τόπους ΠΕΔΙ το πιστωτικό που έχει προσκομισθεί και να εκδοθεί νέο με το τελικό ποσό που έχει κοινοποιηθεί στις 7/4 (το πιστωτικό που θα ακυρωθεί το παραλαμβάνει ο πάροχος και φυλάσσεται στο μπλόκ των τιμολογίων ακυρωμένο)

Τα παραπάνω πάντα σε συνεννόηση με το λογιστή του κάθε παρόχου.

Τέλος, γενικότερα όσον αφορά τα πιστωτικά τιμολόγια που πρέπει να εκδοθούν για το clawback δεν έχει αλλάξει κάτι από τα περσινά ισχύοντα, δηλαδή μπορεί να εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο με ημερομηνία έκδοσης του 2017 στο οποίο θα αναγράφεται ότι αφορά clawback α’ εξαμήνου του 2016 και το οποίο θα αφαιρεθεί από τα έσοδα της χρήσης 2016.

Για το σημείωμα του β εξαμήνου του 2016 η υπόσχεση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κατά την συνάντηση της Παρασκευής ήταν ότι θα εκδοθεί σημείωμα για να χρησιμοποιηθεί. (http://www.psf.org.gr/psf-news-4583.htm)

Αυτό θα υποβληθεί στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017 (καθώς κριτήριο για την υποβολή στις συγκεντρωτικές καταστάσεις αποτελεί η ημερομηνία έκδοσης του πιστωτικού τιμολογίου και όχι η χρήση για την οποία αφορά το πιστωτικό τιμολόγιο)

Σχετικές διατάξεις: 


Πηγή: Taxheaven 

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το πράγμα έχει καταντήσει αηδία...Ποτέ δε φανταζόμουν,σπουδάζοντας ιατρική οτι θα ασχοληθώ με τέτοιες βλακειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή