Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Δελτίο τύπου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το Clawback


ΣΥΝδεσμοςΕΡΓΑΣτηριακώνΙΑτρών 
Αγ.Αλεξάνδρου18 Π. Φάληρο 
Email: synergasia@outlook.com 

Αθήνα 13/4/2017 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πανελλήνιος σύλλογος εργαστηριακών γιατρών “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” θεωρώντας ότι δεν είναι αποδεκτό από έναν τεράστιο οργανισμό όπως ο ΕΟΠΥΥ μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας να συνεχίζονται οι αιφνιδιασμοί από “λάθη” που στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ στους γιατρούς μέλη του, ζητάει επαρκείς εξηγήσεις. 

Συνημμένα επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τον υπουργό υγείας και τον Πρόεδρο του ΠΙΣ.
Για το ΔΣ

O Πρόεδρος O Ειδ. Γραμματέας
Η. Γερούκης Π. Αμπατζής
Ακτινοδιαγνώστης Ακτινοδιαγνώστης


Προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Κο Σ. Μπερσίμη

Κοινοποίηση: 1)Πρόεδρο του ΠΙΣ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ Κο Μ. Βλασταράκο

2)Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό

Αξιότιμε Κε Πρόεδρε 

Στις 27/03/2017 οι συμβεβλημένοι εργαστηριακοί γιατροί έλαβαν στην εφαρμογή του e-dapy ενημερωτικό μήνυμα σχετικά με το clawback του Α εξαμήνου του 2016. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας για σημαντικό clawback στο 2016 παρόλη την εξωπραγματική μείωση των τιμών των εξετάσεων μέσα στο ίδιο έτος. Toν Ιούλιο του 2015 ο ΕΟΠΥΥ είχε αυθαίρετα τροποποιήσει τα cb του Α’ εξαμήνου 2014 που είχαν ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2014. Για άλλη μια φορά όμως ο ΕΟΠΥΥ ανακαλεί μια απόφαση και έτσι στις 07/04/2017 αύξησε τα ποσά του clawback κατά γενική ομολογία στα μικρά εργαστήρια που εκπροσωπούμε. Η δικαιολογία όπως πάντα κοινότυπη «λάθος υπολογισμός». Η όλη διαδικασία για άλλη μια φορά δημιουργεί δικαιολογημένες αμφιβολίες στους εργαστηριακούς γιατρούς καθώς και εύλογα ερωτηματικά: 1)Γιατί έγινε το λάθος και ποιο ακριβώς ήταν αυτό; 2)Ποιος έκανε το λάθος και ποιες οι συνέπειες; 3)Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν και αλλά λάθη; 4) Έγιναν δεκτές εκπρόθεσμες υποβολές παρόχων (βάσει του άρθρου 108 του ν.4461/28-03-2017);

Δυστυχώς οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το θέμα. Μια και μόνη λύση θεωρούμε μπορεί να αποκαταστήσει την όση αξιοπιστία μπορεί να έχει ο ΕΟΠΥΥ. 

Ζητάμε: 

1) Την λεπτομερή ανάλυση του τρόπου υπολογισμού του clawback. 

2) Τα ποσά επί των οποίων έγινε ο υπολογισμός. 

3)Πλήρη αναφορά του λάθους στον πρώτο υπολογισμό.

4) Σε περίπτωση που έγιναν δεκτές εκπρόθεσμες καταβολές: 

α) ποιούς παρόχους αφορούσαν σε τι ποσό και για ποιό έτος 

β) τους λόγους "ανωτέρας βίας" που επικαλέσθηκαν και τις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ βάσει των οποίων έγιναν δεκτές

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η μείωση του clawback σε σχέση με προηγούμενα έτη δεν αναιρεί την δραματική μείωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων με διάφορους τρόπους που στην ουσία αύξησαν το συνολικό «κούρεμα» που υφίστανται τα εργαστήρια σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Επισημαίνουμε δε ότι με την προσθήκη των 86 νέων εξετάσεων, χωρίς σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, το clawback θα εκτοξευτεί το 2017 σε δυσθεώρητα ύψη καθιστώντας επιζήμια την συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για την πλειοψηφία των παρόχων. Πιστεύουμε, ότι οι προβλέψεις μας και πάλι θα επιβεβαιωθούν εκτός και αν υπάρξει μια >50% αύξηση του προϋπολογισμού. 

Εν αναμονή των απαντήσεων σας σύμφωνα με την εκ του νόμου υποχρέωση σας. 

Μετά τιμής 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος               O Ειδ. Γραμματέας

Ηλίας Γερούκης         Πολύδωρος Αμπατζής
Ακτινοδιαγνώστης    Ακτινοδιαγνώστης

5 σχόλια:

  1. ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΠΕΕΒΙ ΚΑΙ Η ΠΟΣΙΠΥ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.......

      Διαγραφή
  2. Στου κουφού την πόρτα...ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΦΥΓΕ!!! Αλλά τουλάχιστον κάποιος μιλάει και αντιστέκεται με τα όσα μέσα διαθέτει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΚΡΗ ΑΘΗΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ13 Απριλίου 2017 στις 10:13 μ.μ.

    μαζι σας ολοι. απαντηση δεν θα παρουμε γιατι θα τη θαψουν οι γνωστοι κυριοι. κυριοι?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΣΠΡΑΞΗ CLAWBACK ΑΠΟ ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ...ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ?ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΦΑΙΜΑΞΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΤΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΑΛΙ??ΩΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΠΟΣ,ΔΕ ΚΛΕΨΑΜΕ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ,ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ?ΕΦΟΡΙΑ,ΕΦΚΑ,ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ,ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ,ΕΝΟΙΚΙΟ,ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ,6-12 ΜΗΝΕς ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ CLAWBACK,ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ CLAWBACK..ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ...ΕΛΕΟΣ ΛΙΓΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΦΥΓΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή