Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΕΛΣΤΑΤ: “Βουτιά” έως 5,1% τον Απρίλιο στις τιμές των φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα

Η τάση που καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αντίθετη με τη γενική εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Πιο φθηνά διατέθηκαν τον Απρίλιο τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε μείωση κατά 2,8% στη διεθνή αγορά και 5,1% στην αγορά της Ελλάδας, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017.

Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία επιδεικνύει μία αξιοσημείωτη εξωστρέφεια, με τις τιμές των προϊόντων της, ωστόσο, να υποχωρούν.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του κλάδου σε σχέση με το σύστημα τιμολόγησης που ισχύει στη χώρα μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των εργοστασίων.

Προειδοποιήσεις απευθύνουν και οι φαρμακοποιοί, τονίζοντας πως το ισχύον καθεστώς τιμολόγησης οδηγεί στην έξοδο από την αγορά καταξιωμένα και φθηνά φάρμακα.

Η τάση που καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αντίθετη με τη γενική εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε τον Απρίλιο αύξηση κατά 2% σε σχέση με τον Μάρτιο και ήταν υψηλότερα κατά 0,6% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία έχει ως σκοπό τη μέτρηση της μηνιαίας μεταβολής των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά.

Είναι μηνιαίος δείκτης και αποτελεί σύνθεση των επί μέρους δεικτών εγχώριας και εξωτερικής Αγοράς. Ο δείκτης της εξωτερικής αγοράς προκύπτει από τη σύνθεση των επί μέρους δεικτών της Ευρωζώνης και εκτός Ευρωζώνης, ανάλογα με τη διάκριση των χωρών προορισμού των εξαγωγών.

Για τις τιμές των προϊόντων, που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, συλλέγονται οι βασικές τιμές πώλησης, δηλαδή οι τιμές χωρίς τον ΦΠΑ και τους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών.

Μειώσεις

Το προεδρείο της ΠΕΦ, που εκπροσωπεί τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, έχει εκφράζει ενστάσεις σχετικά με το καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων στη χώρα μας.

Το πρόσφατο δελτίο τιμών – σημειώνει – φέρνει μειώσεις, που μεσοσταθμικά φτάνουν στο 9,5%.

Από την ΠΕΦ γίνεται λόγος για “καταστροφική ανατιμολόγηση”, η οποία οδηγεί σε συστηματικό αφανισμό των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων και των γενοσήμων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το 69% από το 2009...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου