Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Νομοσχέδιο για ιδιωτικές κλινικές - Τι θα γίνεται με τις ορθοπεδικές επεμβάσεις έως την ψήφισή του



Με το προωθούμενο νέο πλαίσιο, αναθεωρούνται οι προδιαγραφές στελέχωσης, τεχνικών απαιτήσεων και εξοπλισμού.

IATRONET

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές κλινικές.

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα μέσα Ιουνίου, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, παύει να ισχύει απόφαση του 1992 (Α3γ/1696/92), με την οποία καθορίζονταν οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια για την εκτέλεση μεγάλων ορθοπεδικών επεμβάσεων (αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος).

Η πράξη αυτή δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το εάν οι κλινικές θα μπορούν να χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ με επεμβάσεις αυτού του τύπου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις.

Η τάση του υπουργείου Υγείας να αποφασίζει μείζονες αλλαγές χωρίς επαρκή διαβούλευση, προκαλεί την αντίδραση των ιδιωτικών κλινικών.

Με το προωθούμενο νέο πλαίσιο, αναθεωρούνται οι προδιαγραφές στελέχωσης, τεχνικών απαιτήσεων και εξοπλισμού.

Οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να προχωρήσουν – μεταξύ άλλων – σε αύξηση του εμβαδού θαλάμων νοσηλείας, μονάδων εντατικής θεραπείας και εργαστηρίων και να προμηθευτούν νέο ιατρικό εξοπλισμό.

Πρέπει, επίσης, να ενημερώσουν για τους όρους συνεργασίας με τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Κόστος

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών κάνουν λόγο για ανεφάρμοστο πλαίσιο, με “μη αποσβέσιμο κόστος” και για μία γραφειοκρατία η οποία δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται.

Οι κλινικές, ωστόσο, οδηγούνται σε μονόδρομο, καθώς δεν θα μπορέσουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση με προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει σε δοκιμαστική εφαρμογή έως το τέλος Ιουνίου τον έλεγχο κλειστών νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι να εφαρμοστεί πλήρως από τον Ιούλιο.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου