Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Δείτε το σχέδιο που παρουσίασε το υπ.Υγείας στην τρόικα για ΤΟΜΥ, Νοσοκομεία, Προμήθειες!

Δευτέρα 21 Μάιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Τα βήματα της ανασυγκρότησης τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όσο και των Νοσοκομείων παρουσίασε μεταξύ άλλων το υπουργείο Υγείας στην τρόικα.

Ένα μάλλον …αισιόδοξο σχέδιο παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους τροϊκανούς για τις αλλαγές που προωθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους οποίους συναντήθηκαν οι δύο υπουργοί, ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, δεδομένου ότι ακριβώς τα …ίδια είχαν ξαναπαρουσιασθεί πριν από λίγο καιρό. Δείτε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Οδηγίες τρόικας για διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο υγείας!»

Το ακριβές σχέδιο που παραδόθηκε στην τρόικα και παρουσιάζει το HealthReport.gr, περιγράφει για άλλη μία φορά τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, οι οποίες βέβαια μέχρι στιγμής παρουσιάζουν μόνο προβλήματα στελέχωσης και υποδομής.

Ωστόσο τονίζεται ότι: «Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης είναι σε Ανάπτυξη και προβλέπεται:

-Άνοιγμα 100 τοπικών μονάδων υγείας (Tο.M.Y.)

-Άνοιγμα 70 επιπλέον TOMY

-Ανοιχτό κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ για σύναψη σύμβασης με οικογενειακούς γιατρούς».

Όμως άγνωστο παραμένει εάν και πότε θα συμφωνήσουν οι γιατροί να συνεργασθούν με το νέο σύστημα εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών που προσφέρονται αλλά και των δεσμευτικών συνθηκών. Γι αυτό άλλωστε το υπουργείο Υγείας επανήλθε πριν λίγες ημέρες με νέα πρόταση για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών. Δείτε ΕΔΩ ποιες είναι: «Ιδού η νέα πρόταση για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών!»
Δείτε παρακάτω το μεταφρασμένο κείμενο του σχεδίου του υπουργείου Υγείας:


Νέο σύστημα προμηθειών μέχρι το 2021

Στο μεταξύ όμως το σχέδιο που παραδόθηκε στους δανειστές περιγράφει και τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών στα Νοσοκομεία. Ένα σύστημα που ψηφίστηκε μεν αλλά προς ώρας μάλλον δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με αποτέλεσμα κάποιοι να συνεχίζουν να θησαυρίζουν στις «πλάτες» του ΕΣΥ.

Να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στους τροϊκανούς προβλέπει την ολοκλήρωση του νέου συστήματος προμηθειών το 2021.


Το σχέδιο που έχει στα χέρια του το HealthReport.gr αναφέρει:

«Εφαρμογή του Στρατηγικού Πλάνου για τις παροχές Δημόσιας Υγείας από το σχετικό φορέα (Ε.Κ.Α.Π.Υ.)-

Το στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνει:
– Λειτουργική αναβάθμιση της EΚΑΠΥ
– Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κεντρικών προμηθειών για ένα μεγάλο μέρος των ιατρικών συσκευών, φαρμάκων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται στο εθνικό σύστημα υγείας

-Βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών που διακινούνται στο σύστημα υγείας
-Βελτίωση των διαδικασιών υποβολής προσφορών, χρήση σύγχρονων και ανταγωνιστικών εργαλείων, βελτίωση του οργανωτικού και διοικητικού πλαισίου των συμβάσεων, παροχή κατάρτισης στο προσωπικό, καθιέρωση κοινών προτύπων (έγγραφα και διαδικασίες)
Αναβάθμιση της συμβολής των πληροφοριακών συστημάτων
Αναβάθμιση της επικοινωνίας με διεθνείς οργανισμούς και συμμετοχή σε αντίστοιχα δίκτυα»
Αναβάθμιση Νοσοκομείων

Επίσης με βάση το σχέδιο ανάπτυξης του υπουργείου Υγείας σε εξέλιξη είναι και η «Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων» ενώ αναφέρονται τα εξής ενδεικτικά μέτρα:

«-Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος Business Intelligence μέσω του οποίου θα καταστούν προσβάσιμοι σε σχεδόν πραγματικό χρόνο ορισμένοι νοσοκομειακοί δείκτες κλειδιά

-Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας (σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ)

-Ανάπτυξη ενός συστήματος ΚΕΝ (DRG) για τις δαπάνες νοσηλείας, για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και της κατανομής πόρων.


-Επέκταση αρμοδιοτήτων της Διαπραγματευτικής Επιτροπής για φαρμακευτικά προϊόντα ώστε να συμπεριληφθούν τα νοσοκομειακά φάρμακα.

-Συνέχιση της επανεξέτασης των δαπανών, σε συνεργασία με της ΚΕΥ, ώστε να οριστούν περιοχές διάθεσης αποβλήτων.

Εξορθολογισμός των δαπανών υγείας

-Υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων.

-Ανάπτυξης ενός κρίσιμου αριθμού οδηγιών συνταγογράφησης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και εισαγωγή του ψηφιακού συστήματος συνταγογράφησης

-Καθιέρωση Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας ώστε να εκτιμηθεί ποια προϊόντα αποζημιώνονται και υπό ποιες συνθήκες»

5 σχόλια:

  1. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......μιλάμε για.....Σχέδιο , όχι αστεία! Έτσι? Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς οι Ευρωπαίοι ξέρουν ήδη ότι ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά δεν θα γίνει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί να μην ......αισιοδοξούν ; Από τις 3000 τους λείπουν .....μόνο οι 2550 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞΑΝΘΟΚΗΦΗΝΑΣ : ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΛΑΜΑΚΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπόδικος Βαρδατραμπούκος : λυπάμαι αλλά δεν περισσεύουν λεφτά για γιατρούς , έχουμε να πληρώσουμε το νοίκι της Ράνιας του Παρασκευόπουλου, τον μισθό του Καρανίκα, τα 186 εκ. λειτουργικά των κηφήνων του χρΕΟΠΥΥ, τους δικηγόρους που θα με βγάλουν λάδι για την υπόθεση που με κυνηγάει ο εισαγγελέας διαφθοράς κλπ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή