Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Στα κοινωνικά ιατρεία στηρίζονται μεγάλα νοσοκομεία για εξεύρεση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων!

Το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού προσέφερε το 2016 στο “Λαϊκό” δέκα φορές φάρμακα αξίας 217.685 ευρώ και το 2017, τρεις φορές, φάρμακα αξίας 64.318 ευρώ...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Η κοινωνική αλληλεγγύη χρησιμοποιείται από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας για εξεύρεση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεμένουν από συγκεκριμένα σκευάσματα και τα αναζητούν συχνά στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία!

Η πρόσφατη εξάρθρωση της συμμορίας φέρνει στο φως την απίστευτη εικόνα που επικρατεί, με την ανεπάρκεια πόρων και την ατέλειωτη ταλαιπωρία πασχόντων συνανθρώπων μας.

Το Iatronet παρουσιάζει δύο περιπτώσεις, από τις οποίες προκύπτει πως οι διοικήσεις μεγάλων νοσοκομείων (“Λαϊκό” της Αθήνας και “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης”) κατέφυγαν σε κοινωνικά φαρμακεία, προκειμένου να βρουν ογκολογικά φάρμακα που έλειπαν από τα ράφια τους...

Αναφερόμενοι στη δράση της συμμορίας με τα φάρμακα, οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού κάνουν λόγο για “έγκλημα”.

Αποκαλύπτουν, παράλληλα, τις αγωνιώδεις εκκλήσεις από πλευράς Συλλόγων καρκινοπαθών και προϊσταμένων του τμήματος του “Λαϊκού” για την εξεύρεση σκευασμάτων, προκειμένου να μην ακυρωθούν χημειοθεραπείες ασθενών, πολλοί από τους οποίους είχαν ταξιδέψει από μακριά για να τις κάνουν!

Παραμερίζοντας κάθε προσωπική τους υπόθεση, οι εθελοντές έτρεχαν να τα αναζητήσουν, να τα τακτοποιήσουν, να τα καταγράψουν και να τα μεταφέρουν οι ίδιοι άμεσα στο νοσοκομείο.

Έκαναν, δε, εκκλήσεις σε υποστηρικτές του ιατρείου στην Ευρώπη, για να βρεθούν κάποια σκευάσματα και να μην μείνει ασθενής χωρίς αγωγή.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού προσέφερε το 2016 στο “Λαϊκό” δέκα φορές, φάρμακα αξίας 217.685 ευρώ και το 2017, τρεις φορές, φάρμακα αξίας 64.318 ευρώ.

Θεαγένειο

Την άτυπη συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων και εθελοντικών οργανώσεων για την εξεύρεση ογκολογικών φαρμάκων, αποκαλύπτει και μία άλλη περίπτωση.

Οι εργαζόμενοι στο “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν πρόσφατα ελλείψεις σημαντικών σκευασμάτων για καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο.

Σε απάντησή της, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος σημείωσε πως η εταιρεία σταμάτησε να τα παραδίδει στο νοσοκομείο. Από τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάστηκε πανελληνίως έλλειψη κι άλλου σκευάσματος και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έδωσε εντολή για έρευνα αγοράς και εισαγωγής του.

Εθελοντές

Αναφορικά με τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, η διοίκηση του “Θεαγένειου” επισημαίνει τα εξής:

“Το νοσοκομείο, στην προσπάθειά του να καλύψει της ανάγκες των ασθενών μας απευθύνθηκε σε κοινωνικά φαρμακεία και σε άλλα νοσοκομεία προς εξεύρεση του φαρμάκου, το οποίο είναι ένα φθηνό φάρμακο, απαραίτητο όμως σε χημειοθεραπευτικούς συνδυασμούς για την ίαση ορισμένων ογκολογικών νοσημάτων, όπως ο μεταστατικός καρκίνος των όρχεων, ο μακροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα”...

Ποσότητα του φαρμάκου εισήχθη έκτακτα από θυγατρική του ΕΟΦ (ΙΦΕΤ), άλλη ποσότητα προήλθε από δανεισμό από άλλα νοσοκομεία και άλλη από τον “Σύλλογο Φίλων του Θεαγένειου νοσοκομείου”...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου