Σάββατο 19 Μαΐου 2018

H Βουλή τοποθετείται για την υπόθεση Novartis




Με μυστική ψηφοφορία σε 10 κάλπες, όσα είναι δηλαδή και τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία, τοποθετείται σήμερα η Βουλή επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis.

Έχοντας κρίνει πως η Βουλή είναι αναρμόδια, η ειδική Προανακριτική Επιτροπή προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Συνιστά, αντίθετα, στην Ολομέλεια να διαβιβάσει (δια του υπουργού Δικαιοσύνης) το πόρισμά της και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει, σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου) για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο “φάκελο” της υπόθεσης κατονομάζονται ως εμπλεκόμενοι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, και οι πρώην υπουργοί Δημήτρη Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Τη διαφωνία της με τις κάλπες αλλά και με τον τρόπο που έχει συνταχθεί το ψηφοδέλτιο, εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, η οποία προανήγγειλε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη μυστική ψηφοφορία. Πληροφορίες θέλουν και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποχωρεί από την ψηφοφορία. Ήδη, αποχώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αφού ο γ.γ. Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε πως η Βουλή θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης και να μην επιστρέψει το φάκελο στη δικαιοσύνη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Το λόγο λαμβάνουν εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, με εξαίρεση τον Ευρωπαίο επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο ο οποίος απουσιάζει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων κι απέστειλε επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου