Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Υποχρεωτικά όλοι με οικογενειακό γιατρό από τον Ιούνιο! Ποιοι εξαιρούνται

Τρίτη 29 Μάιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με τον οικογενειακό τους γιατρό θα πρέπει να πορευτούν από τον Ιούνιο και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας, καθώς τίθεται σε άμεση εφαρμογή το νέο σύστημα, αλλά με εξαιρέσεις.

Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν ακόμη οι περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στη χώρα μας, προκειμένου να επιλέξουν και να εγγραφούν στον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες με ΑΜΚΑ, θα πρέπει να επιλέξουν μέσα στον Ιούνιο έναν γιατρό που θα αναλάβει την ιατρική τους φροντίδα τόσο σε περιπτώσεις ανάγκης όσο και σε θέματα πρόληψης.

Η ρύθμιση αφορά και στους ανασφάλιστους που κάνουν χρήση της ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα.
Ήδη έχει ξεκινήσει η εγγραφή των πολιτών σε όλη τη χώρα και εντός του Ιουνίουθα πρέπει και οι υπόλοιποι να έχουν επιλέξει τον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτική εγγραφή εξαιρούνται μόνο όσοι ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες υγείας που να διαθέτουν Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς ή Παιδιάτρους.

Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα συνεχίζουν να επισκέπτονται κανονικά τις δημόσιες Μονάδες για την περίθαλψή τους και δεν θα απαιτείται ειδικό παραπεμπτικό για να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό ή νοσοκομείο.

Οι υπόλοιποι αφού θα διαθέτουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό θα είναι υποχρεωμένοι να τον επισκέπτονται είτε για να μπορέσουν να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο, είτε για να επισκεφθούν εξειδικευμένο ιδιώτη γιατρό.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτός που θα χορηγεί και το σχετικό παραπεμπτικό, διαφορετικά οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τις επισκέψεις σε ιδιώτεςεξειδικευμένους γιατρούς από την τσέπη τους, αφού η κοινωνική ασφάλιση δε θα τους καλύπτει.

Το νέο σύστημα παραπομπών όπως ονομάζεται η υποχρεωτική επίσκεψη πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν από κάθε άλλη ενέργεια, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θεωρούν ότι δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Μάλιστα πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να μην προχωρήσουν σε συνεργασία είτε με τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τους κανόνες που έχουν ορισθεί: «Τέλος οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών με τον οικογενειακό γιατρό»

Πάντως και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε, προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) με τη συμβολή των οικογενειακών γιατρών από τον Μάιο του 2018, ενώ σταδιακά μέσα στο χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου συστήματος (gatekeeping).

Εξαιρέσεις και σε ειδικότητες

Πάντως το νέο σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού έχει και κάποιες εξαιρέσεις.

Από το σύστημα των παραπομπών εξαιρούνται όλες οι δημόσιες δομές. Δηλαδή οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν κανονικά όποτε θέλουν σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία ή Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Το παραπεμπτικό από τον οικογενειακό τους γιατρό απαιτείται μόνο όταν θέλουν να επισκεφθούν ιδιώτεςειδικούς γιατρούς.

Όμως από τις παραπομπές εξαιρούνται οι Οφθαλμίατροι, οι Γυναικολόγοι και οι Οδοντίατροι τους οποίους οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται όποτε το κρίνουν απαραίτητο χωρίς προηγουμένως να πρέπει να δουν τον οικογενειακό τους γιατρό.

Η ιατρική εξέταση στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα καλύπτεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης από τις τακτικές επισκέψεις για παραπεμπτικό εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό μόνο μία φορά το χρόνο.

Παράλληλα εξαιρούνται τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς άλλη διαδικασία τον ιδιώτη γιατρό που χρειάζονται ή κάποιο νοσοκομείο.

19 σχόλια:

  1. To ΞανθοΒαρδαροΜαργιολέικο σε κατάσταση πανικού.Ανακοινώνει λίστες για οικ/κούς γιατρούς,νέες ΓυφτοΤΟΜΥ,συμβάσεις με ιδιώτες Ο.Ι. γιατρούς,συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.ημερομηνία έναρξης του συστήματος και όλα αυτά με διαρροές.Ούτε μια επίσημη ανακοίνωση.Όλα μουσαντένια.Οι μεγαλύτεροι πολιτικοί απατεώνες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δηλώσουν ...... αλλά ποιόν? Βρήκαν ιατρούς? Ολοι οι ασθενείς θα έχουν δηλωμένο ιατρό? Αυτοί που δεν έχουν, που θα πηγαίνουν?

    Τέτοια προχειρότητα δεν έχει επανεμφανισθεί. Η επιμονή μάλιστα σε ένα κατά βάση μη λειτουργικό κ βιώσιμο σύστημα, και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος για τον προυπολογισμό από το ήδη υπάρχουν υποδηλώνει σκοπιμότητα και υπόγειους σχεδιασμούς για άλλο ΄οφελος.

    Είναι απορίας άξιον πως κατάφεραν αυτοί οι τύποι να πείσουν την τρόικα ότι αυτό το σχέδιο είναι λειτουργικό κ θα περπατήσει......

    Ο εμπνευστής θα λογοδοτήσει για την ταλαιπωρία των ασθενών που θα προκύψει...

    Ποιος ιατρός θα συναινέσει στη δέσμευση του ιατρείου με τέτοιες συνθήκες γαλέρας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερο δημοσιευμα.Καθε ασθενης πρεπει να εχει δηλωσει οικογενειακο ιατρο μεχρι την Παρασκευη.Υπολογιζουμε μεχρι τωρα αναλογια 1 προς 20000 ασθενεις.
    Οσοι ασθενεις αμελησουν να δηλωσουν οικογενειακο θα τους απαγορευθει η οποιαδηποτε ιατρικη βοηθεια καιθα τους επιβληθει προστιμο χρηματικο
    This is sovietia.
    Απαγορευεται το ιδιωτικο ακομα και αν πολλοι το ζητουν χωρις να τους ενοχλει.
    Χρυση ευκαιρια για τους γιατρους να ειναι ο πρωτος κλαδος που θα τους ξευτυλισει οριστικα.Να ειναι η μοναδικη περιπτωση στα ελληνικα χρονικα που να προσφερονται θεσεις συνεργασιας με τον μεγαλυτερο απατεωνα εργοδοτη (κρατος) και να τους τις πετανε στα μουτρα.
    Α να μας πει και η εγκυρη αρθογραφος ποιον θα δηλωσει για να εμπιστευθει την υγεια της οικογενειας της.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχσχαχαχαχα θα πορευτούν όλοι με τον ΟΙ που......δεν υπάρχει!Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα μιλάμε για ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΖΩΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια κάνναβη; Αυτοί έχουν περάσει στα σκληρά από καιρό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί βρε ζώα τα ΚΥ/ΠΙ/γυφΤΟΜΥ έχουν.....ειδικούς; Πώς.....εξαιρούνται? Από τον πανικό τους δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι Όλοι ......στην μέση ο ......Μαργιολης......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με αυτά τα ΖΩΑ θα τα ζήσουμε όλα! Ήρθε η ώρα να επιλέξετε από τους ......ανύπαρκτος ΟΙ! Μιλαμε .......τίγκα στην κάνναβη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΥΡΙΖορομα αρκουδογιουφτος κηφήνας του χρΕΟΠΥΥ: μα τι λένε αυτοί οι άθλιοι ότι δεν υπάρχει ελεύθερη επιλογή γιατρού; Επιλέξτε ανάμεσα σε ανύπαρκτους ΟΙ , εικονικές γυφΤΟΜΥ , άδεια ΚΥ, διαλυμένα νοσοκομεία, ξεματιαστρες , σαμάνους κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ταμτάκος : εγώ πάντως.....συμφωνώ με τον Βαρδακλοουν και ελπίζω ο εισαγγελέας να μην τον βάλει φυλακή για να συνεχίσουμε να......σχεδιάζουμε δομές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να δείτε πως στο τέλος θα μας βγάλουν και τρελούς! Όλα είναι στην.....θέση τους! Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα του ......Σόιμπλε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαν ιδιώτες ιατροί πρέπει να στήσουμε αγαλμα σε αυτά τα βόδια! Διαλύουν οριστικά την δημόσια ΠΦΥ ! Το ελπιντα......ερκετι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σιγα τον ιδιωτη που καιγεται να παρει ΕΟΠΥΥΥ ,με καλυτερους ορους, στο ιατρειο του.αν εισαι ΙΔΙΩΤΗΣ,μην παρεις ΕΟΠΥΥΥΥΥΥΥ,ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ συναδελφοι και ολοι οι οδοντιατροι.ξερετε υπαρχει και αλλος δρομος

      Διαγραφή
    2. Αν είσαι γόνος,αν είσαι στην επαρχία ,αν εισαι γιατρός 15+ ίσως! Αν είσαι κέντρο και αυτοδημιούργητος και στην αρχή λες λαμακες κάνοντας τον τζάμπα μαγκα!

      Διαγραφή
    3. Οι οδοντίατροι γύφτο 5.41 εχουν χρΕΟΠΥΥ να πουλάει τζάμπα?Μάλλον ξέχασες τα Tavor σου σήμερα !

      Διαγραφή
    4. Δεν τρώμε όλοι.....προίκες τυχοδιώκτη 5.41!

      Διαγραφή
  13. Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι που δεν μπορούν να κουμαντάρουν περίπτερο διοικούν υπουργεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ ρε συνάδελφοι κρύφτηκε ως και ο ΒαρδαΜαργιολης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή